Er det noen som forteller Johnsrud Sundby at han er sjanseløs i spurten? | Marius S. Lystad

Russiske Sergej Ustjugov foran Martin Johnsrud Sundby og Hans Christer Holund på søndagens femmil under ski-VM i Lahti

Hvis Johnsrud Sundby faktisk trodde på gull i indianerbakken, avslører det en sjokkerende inkompetanse hos herrelandslaget.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.
Russiske Sergej Ustjugov foran Martin Johnsrud Sundby og Hans Christer Holund på søndagens femmil under ski-VM i Lahti

Når jeg, som sofasynser, vet at tremila var avgjort etter 7,5 km – hvorfor vet da ikke landslagstrenerne og Sundby selv dette?

Didrik Tønseth, Hans Christer Holund, Martin Johnsrud Sundby, Niklas Dyrhaug og Sjur Røthe er helt sjanseløse i spurt, både i klassisk og skøyting – mot Petter Northug, Finn Hågen Krogh, Sergej Ustjugov, Alex Harvey og Calle Halfvarsson.

Men er de klar over det selv? Er det noen som forteller dem det, med forventning om at de forsoner seg med, og tar konsekvensene av sine svakheter i forberedelse og gjennomføring av fellesstarter?

Eller gikk Sundby inn i indianerbakken på tre- og femmil under VM i Lahti, i den tro at han faktisk kunne rykke fra Ustjugov?

Sjokkerende inkompetanse

Hvis Sundby faktisk trodde på gull i indianerbakken, avslører det en sjokkerende inkompetanse i herrelandslaget i langrenn.

Jeg er ikke i nærheten av å besitte nok innsikt i langrenn til engang å være instruktør for åtteåringer, men jeg vet i hvert fall at Sundby er fullstendig sjanseløs mot Ustjugov de siste par kilometerne av en fellesstart.

Det krever ikke rare innsikten; det holder å ha fulgt med på NRKs langrennsendinger.

Marius S. Lystad

Så hvis jeg, som sofasynser, vet at tremila i Lahti var avgjort etter 7,5 km – hvorfor vet da ikke landslagstrenerne og Sundby selv dette? Hvis jeg, som amatørsynser, visste at Ustjugov var Sundby overlegen over 15 km skøyting på alle sett og vis, og altfor sterk til ikke å klare siste halvdel av klassiskdelen på tremila – hvorfor vet ikke Sundby det selv?

Fullstendig sjanseløs

Er teamet rundt landslagsløperne naive og inkompetente?

Eller er de redde for den brutale erkjennelsen at norsk herrelangrenn uten Northug må ty til viljestyrke og distanseslit på nivå med Bjørn Dæhlie og Finn Hågen Krogh?

For dette er virkeligheten, landslagstrener Tor-Arne Hetland og resten av gjengen: Martin Johnsrud Sundby er fullstendig, hundre prosent sjanseløs på gull hvis han avslutter de siste kilometerne av en fellesstart med mindre enn ti sekunders forsprang på Ustjugov.

Neste år

Hvis dere ikke makter å forsone dere med det innen OL neste år, ber jeg om ydmykhet i forkant av fellesstartene i hvert fall. Og at taktikken i fellesstartene legger til rette for gull, og ikke for lattervekkende flauser på oppløpssiden.

Neste år er nok Northug tilbake i slag. Og Krogh er blitt et år sterkere. Da kan Sundby ta seg av verdenscupen.


Les mer om VM-skirennene i Lahti her:

Sundby måtte ha 15 minutter for seg selv.

Ekspert: Den norske taktikken ødela for Northug.

Så sterkt ønsker Sundby sitt første mesterskapsgull.