Rosabloggerne er flyktningenes siste håp | Dagfinn Nordbø

Når andre ikke ordner opp, er det fint at rosabloggerne reiser dit hvor ting er vondt og vanskelig.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Det er med stor glede jeg konstaterer at bloggeren Komikerfrue har vært i Nord-Irak.

Der har hun besøkt flyktningleirer og tatt bilder av seg selv med flyktninger. Man kan bare tenke seg hvor viktig dette er for disse som ikke har leilighet eller noen ting. I en hverdag full av usikkerhet, vold og krig må det være en enorm oppmuntring at det kommer pene damer helt fra Norge for å ta selfies med dem.

Dagfinn Nordbø

Som Komikerfrue skriver så treffende: «Det var ikke bare-bare å sette seg på flyet og reise til Nord-Irak.» På TV2s program God Kveld Norge var det et klipp hvor hun til og med satt sammen med en eldre dame som gråt, og man kan jo bare tenke seg hvor stor påkjenning det må ha vært.

Mange fine bilder

I bloggposten fra Irak har Komikerfrue fire fine bilder. På tre av dem er ansiktet hennes veldig stort og dekker halve billedflaten og mere til. Dette er sikkert for å skjerme oss for de inntrykkene vi ellers kunne fått. På ett av bildene kan man bare så vidt skimte flyktningleiren og noen telt i bakgrunnen, så stort er ansiktet. Dette er en god måte å fortelle oss at hun tenker på oss som skal se på bildene. Det siste bildet er av selve leiren, tatt på god avstand.

Ansiktsvask

Rett nedenfor er det en bloggoverskrift som sier «Hvorfor du IKKE bør skippe ansiktsvasken om morgenen». Da tenker jeg at dette sikkert også er noe som flyktningene kan ha nytte av – sminketips og slike ting er det nok smått med når man bor i flyktningleir. I Irak er det sikkert ikke lett å få tak i Make Up Your Mind Microfibervotter som raskt og enkelt fjerner rensekrem, skrubb eller maske samtidig som porene renses og huden får en mild eksfoliering.

Enkelt og klart språk

Bloggposten har 214 ord. Alle setningene (bortsett fra tre) starter med «Jeg». Det er nok et bevisst valg for at leserne skal forstå hvem dette handler om. Helt i starten skriver hun: «Jeg har vært i Erbil, som er 6 mil fra Mosul, byen som er omringet av IS.» Dette er dessverre feil. Mosul er ikke omringet av IS. Byen av omringet av styrker som skal kaste IS ut. Likevel skal man ikke ta dette så tungt. Fakta er i disse tider mer og mer på vei ut. Det viktige er hva man føler. Se bare på Donald Trump. Han klarte jo å bli statsminister i USA uten å bruke fakta i det hele tatt. Slik sett er Komikerfrue helt i tråd med trenden.

Ikke den eneste

Som vi har sett i det siste, er ikke Komikerfrue den eneste som har reist til land der ting er vanskelige. En annen toppblogger, Camilla Pihl, var for ikke lenge siden hos fattige i Rwanda og fortalte straks etterpå i avisen (VG) at hun hadde personlige problemer i oppveksten.

Nå har sikkert hverken Flyktninghjelpen eller Plan Norge betalt disse bloggerne for å reise. Helt sikkert ikke. Men det som kan skje, er at det blir for mange. Plutselig kan det bli slik at flyktningene har hele Første Verden på dørstokken, liksom. Løsningen på det kan være kvoter. At bare et visst antall rosabloggere får komme i løpet av et år, for eksempel. Slike kvoter fungerer jo veldig godt den andre veien.

Ellers kan jeg ikke se så store problemer. Når bloggere reiser til land som Afrika og Asia, skapes det jo mye aktivitet, både for bistandsorganisasjoner, aviser, TV2 God Kveld Norge og bloggerne selv. Samlet sett blir dette en vinn-vinn, og gir kanskje en pekepinn om hva Norge skal leve av etter oljen.

Twitter: @DagfinnNordbo

Følg Aftenpostens debatter på Facebook og Twitter


Les flere debattinnlegg om blogging og rosablogging i Aftenposten:

Makt uten ansvar.

Makten til å påvirke.

Makten finnes også i rosa innpakning. (Kronikk)

Hvem bryr seg?