Debatt

Medisinsk stråling er ufarlig | Johan Moan

  • Johan Moan, professor emeritus UiO, forsker ved Radiumhospitalet i 40 år
Vi bør alltid være på vakt når organisasjoner får politisk makt og penger ved å krisemaksimere, skriver Johan Moan. Bildet er en illustrasjon.

De positive effektene av stråling er større enn hudkreftfaren.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Takk til røntgenlege Tor Ole Kjellevand for en dristig og god kronikk i Aftenposten 3. juni. Noe av det han skriver, er nytt, mens mye av det har vært vel kjent i mange tiår. Få har våget å snakke høyt om det.

Skjerper systemene

For 30–40 år siden, forsket jeg på dette, og faglitteraturen sa allerede da det samme som Kjellevand. Bøker og artikler med tittelen «Hormese ved ioniserende stråling» kom ut.

Hormese betyr at stråling virker som et hormon. Vi kan ikke leve uten hormoner, men for mye av dem kan være farlig. På lignende vis må vi ha litt salt, men for mye er giftig. Små doser stråling, fra medisinsk bruk og fra radon, skjerper reparasjonssystemene våre.

I årevis forsket jeg på soling, solariebruk og helse. Jeg fant at de positive helseeffektene knyttet til moderate doser av sol- og solarie-stråling var større enn hudkreftfaren.

Godt prinsipp

Mitt naive, tvisyn, gikk ofte mot «føre-var-prinsippet»(«FVP»). «FVP» er et godt prinsipp, hvis det ikke brukes som skremsel. Hvilken myndighet tør gå mot «FVP»?

Jeg fikk ofte høre at mitt tvisyn «var for vanskelig for folk å skjønne». Men jeg ville ikke være noen enøyd Kyklop som ser alt fra bare én vinkel. (Kyklopene var enøyde monstre i gresk mytologi og manglet dybdesyn).

Heldigvis finnes dristige folk som Kjellevand og Lindquist. Sistnevnte, svenske forsker publiserte nylig nye undersøkelser som viste at stikk mot «FVP» «er det like farlig for helsen å sole seg for lite som å røyke».

Vi bør alltid være på vakt når organisasjoner får politisk makt og penger ved å krisemaksimere og bruke «FVP» og «konsensusmeninger» i tide og utide.

Les også:

  • Stråling kan gi helseskade
  • Medisinsk stråling er ikke farlig likevel

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger påFacebook ogTwitter.