Debatt

Usminket nasjonalisme utfordrer Europa | Terje Svabø

  • Artikkelforfatteren Er Frilansjournalist
OPT_bf87e552-05a0-8c0a-c89b-d80749c48736_doc6osh6rmf10gl1txt1v9_doc6oshova3ioo1j6arq1v9-_p9qe2clh5.jpg

Europas politiske landskap forskyves. Nynazister og fascister er på fremmarsj, etablerte partier svekkes.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Mens EUs stats— og regjeringssjefer mandag var samlet i Brussel i nok et forsøk på å komme frem til et felles svar på migrasjonsutfordringen, ble de siste stemmene talt opp etter parlamentsvalget i Slovakia. Resultatet var nedslående. Et klart rendyrket nynazistisk parti fikk over åtte prosent av stemmene, og enda verre: Hver fjerde førstegangsvelger stemte nynazistisk.

Noen vil kanskje mene at et valg i lille Slovakia (like mange innbyggere som i Norge) ikke fortjener den helt store oppmerksomheten, men valgresultatet må dessverre sees i en større sammenheng: I flere sentraleuropeiske nasjoner er de høyrepopulistiske partiene på klar fremmarsj. Ikke nok med det, høyrepopulistene er faktisk i ferd med å få konkurranse fra partier som ikke gjør et forsøk på å sminke sitt budskap.

Nazifører som nasjonal helt

De er inspirert av fascismen og nazismen. Lederen for «Vårt Slovakia», Marian Kotleba, omtaler romfolket som parasitter og har flere ganger hyllet landets nazifører under andre verdenskrig som en nasjonal helt. I 2013 ble Kotleba valgt til guvernør i en delstat, nå har han fått 14 av 150 plasser i nasjonalforsamlingen og vil blankpusse de nasjonalistiske kampropene og forsterke kampen mot medlemskapet i EU.

Etablerte partier svekkes

Valget i Slovakia var også en indikasjon på hva som blant annet er blitt belyst i flere artikler i Aftenposten: De etablerte partiene svekkes, de makter ikke i denne prøvelsens tid for Europa å kommunisere med sine velgere. Symptomatisk er det at Høyres søsterparti i Slovakia falt ut av parlamentet og det for første gang siden selvstendigheten i 1993.

Smakløs antimigrasjonslinje

Ytterligere et moment som gjør at resultatet i Slovakia bør påkalle interesse, er at også i Bratislava er det de ytterliggående partiene som blir dagsordensettende. Sittende statsminister, sosialdemokraten Robert Fico, gikk til valg på en så smakløs og kontant antimigrasjonslinje at jeg er overbevist om at Jonas Gahr Støre ikke vil håndhilse på ham.

EU og Europa står foran en krevende sommer, men får neppe drahjelp fra Bratislava.

Fico er på linje med sine kolleger i Polen, Ungarn og Tsjekkia. Og han har selvsagt solide støttespillere i Østerrike, hvor det høyrepopulistiske partiet på meningsmålingene nå er etablert som landets største og av partier i Hellas, Nederland og Frankrike.

Les også

Slovakias statsminister: EU vil kollapse om migrantkrisen ikke kommer under kontroll i år

Hva når Slovakia overtar EU-formannskapet?

Under valgkampen uttalte Fico at det flerkulturelle samfunnet er en fiksjon og at det ikke kommer på tale å ta imot flyktninger og asylsøkere. Budskapet – som det er bred politisk enighet om – er at muslimer ikke har noe i det kristne landet å gjøre. Terroren i Paris og overgrepene i Köln ble hyppig brukt som argumenter for den uforsonlige linjen.

Alt tyder på at Fico kommer til å fortsette som statsminister. Fra sommeren er det Bratislava som skal overta formannsvervet i EU. Derfor blir selvsagt valgresultatet gransket særs grundig i Brussel. Det er ingen lystig lesning. EU og Europa står foran en krevende sommer, men får neppe drahjelp fra Bratislava.

Twitter: @terjesv

Her kan du lese mer om høyrepopulismen i Sentral-Europa:

Les også

  1. Antisemittismen ulmer. Dette er ikke tiden for å være stille | Ingeborg Senneset

  2. Kronikk: «Når verden er trolsk, blir man katolsk» | Nina Witoszek

Og her er en kommentar om resultatet av det siste EU-toppmøtet om migrasjon:

Les mer om

  1. Debatt
  2. Høyrepopulisme
  3. Høyreekstremisme
  4. EU
  5. Europa