Debatt

Oslo kommune og staten bør ta utfordringen i fellesskap og skape et minne etter Edvard Munch på Tøyen | Kristian Nordberg

 • Kristian Nordberg

La museet på Tøyen få kommunens maksimale oppmerksomhet. Inviter de beste av de beste arkitekter til å utvikle den store tomten som ligger der og venter på et gjennombrudd, skriver artikkelforfatteren. Indrelid Trygve

Vurder situasjonen på nytt!

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Akerselva har over flere generasjoner gitt Oslo en øst— og en vestkant, og differansen i tradisjon og kultur har vært betydelig.

Alt det vakre og inspirerende var på vestkanten, med Det Kongelige Slott, Stortinget, Nationaltheatret, Universitetet, Rådhuset, Akershus slott, Konserthuset og alle de gamle og vakre eiendommene, Karl Johans gate og ikke minst alle museer.

Men på østkanten var det ingen spesielle ting, bortsett fra to fengsler, Botsfengselet og Åkebergveien, Middelalderparken og Botanisk hage.

Katastrofen ble endelig da man til slutt, til heftig motstand, rev Enerhaugen. Det de fikk istedenfor var flere høyblokker. Det eneste som sto imot forsømmelse, var Botanisk hage på Tøyen. En særdeles vakker og omsorgsfullt og meget godt pleiet park.

Arven etter Edvard Munch

Oslo kommune arvet alt etter Edvard Munchs død i desember 1944, eiendom og atelier på Ekely, malerier, trykk og akvareller til verdi for mange milliarder i dag.

Men kommunen hadde hverken evnen eller skjønte hvilke verdier de hadde arvet, eller hvilke krav de skulle stille overfor seg selv.

Kristian Nordberg.

Istedenfor å utvikle Edvard Munchs store og flotte eiendom på Ekely til et pent museum, ble hjemmet revet med ufattelig uærbødighet i 1953. En katastrofe av uerstattelige minner om hans liv og levnet.

Museum på Tøyen

Etter mange sterke, kulturelle og politiske debatter, ble det til slutt i 1963 vedtatt i Oslo kommune at Edvard Munchs malerisamling med mer skulle tilfalle bydelen Tøyen som et museum.

Det ble et lykkelig valg, og alle uansett politisk farge, følte at endelig hadde østkanten fått en oppreisning for all den forsmedelse de hadde hatt gjennom generasjoner.

For hva står østkanten igjen med i dag?

Et nasjonalmonument med uante muligheter. Administrasjon og dyktige medarbeidere har arbeidet målbevisst for å nå de høyeste mål for museet, og de har lykkes. Resultatet er mange spennende nasjonale og internasjonale utstillinger med utfordrende spørsmål som har fått stor oppmerksomhet.

Kombinasjonen Van Gogh og Edvard Munch skapte en utstilling og nysgjerrighet langt utover Norges grense. Tusenvis sto i kø for å oppleve den helt spesielle atmosfæren, og det ble en suksess.

I dette som i alt annet er det de politiske strømninger og utredninger i kommunen som bestemmer de endelige forhold i alle sammenhenger, slik også nå. Munchmuseet på Tøyen skal flytte til Bjørvika, til huset Lambda, et bygg med alle de negative kvaliteter et bygg kan ha som museum.

En grov feil å flytte

Kjære Raymond Johansen: Hvis dette blir resultatet, er dette den groveste feil en kommune kan gjøre både kulturelt og politisk.

Hjemmet på Ekely ble jevnet med jorden, et veldrevet museum på Tøyen skal nedlegges, og østkanten mister det eneste og sannsynligvis det mest spennende museum i Skandinavia.

La museet på Tøyen få kommunens maksimale oppmerksomhet.

Inviter de beste av de beste arkitekter til å utvikle den store tomten som ligger der og venter på et gjennombrudd.

Hvis Oslo kommune ikke har evnen til å gjennomføre denne enestående sjansen til å skape et minne etter Edvard Munch, vår verdensener i malerkunst, så synes jeg nasjonen, det vil si Oslo kommune og staten, bør ta denne utfordring i fellesskap.

Ut fra de betraktninger jeg har nevnt, håper jeg Raymond Johansen vurderer situasjonen på nytt. Det er ingen skam å snu.


Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Lese mer om Munch?

 1. Les også

  1,2 millioner så Munch i utlandet

 2. Les også

  Vil omskape Munchmuseet til en flerkulturell møteplass

 3. Les også

  Vil ikke ha omkamp om Lambda

Les mer om

 1. Debatt

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Dette er Munch-utstillingen ingen får se

 2. KULTUR

  Munchmuseet sier farvel til Tøyen etter 56 år

 3. OSLOBY

  Nå er det ingen vei tilbake for nytt Munch-museum

 4. KRONIKK

  I dag legges grunnstenen for Lambda: Det nye museet vil styrke Oslo som internasjonal kulturby

 5. KULTUR

  Seks kunsthøydepunkter å få med seg i sommer

 6. KULTUR

  «Halve Norge» vil ha en bit av Munch