Debatt

Kort sagt, onsdag 16. mai

 • Aftenpostens debattredaksjon

Sykepenger og lobotomi. Dette er dagens kortinnlegg.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Skavlans kjepphest

Lege Jørgen Skavlan har ganske lenge nå ridd sin galopperende kjepphest for å få redusert våre utgifter til sykepenger. I Aftenposten 13. mai rir han igjen, i likhet med alle andre som vil det samme, til Sverige. Der er det innført en karensdag, og sykepengene er redusert til 80 prosent av lønnen. Skulle det samme skje i Norge, vil en lønnstager med en inntekt på 500.000 tape 100.000 kroner på å være syk ett år. Kanskje ikke så mye for en lege, men mye for mange andre.

Færre vil ikke få influensa i Norge med reduserte sykepenger, men flere vil gå med influensa på jobben og sikkert smitte noen. I Norge er vi ikke mer syke enn i Sverige, men vi har den økonomiske muligheten til å være hjemme når vi er syke. Den muligheten er sterkt redusert i Sverige. Derfor er sykefraværet mindre der. Det er ikke vanskeligere enn det.

Lars Olle Engaas, pensjonert sosionom


En fanatisk lobotomi-apologet

I Aftenposten 14. mai lager Stig Frøland en pinlig stor stråmann vedrørende Stalins grusomheter og forvrenger vårt poeng til det ugjenkjennelige. Vi fastholder for øvrig vårt utsagn om at bruk av lobotomi skyldtes psykiaterens eller overlegens holdning og moral til innlagte og hjernebeskadigende midler.

Det er ikke plass til å utmale dette her, så vi henviser til boken I sinnssykehusets vold av Joar Tranøy. Lobotomi ble altså ikke benyttet for å hjelpe innlagte med «svært alvorlige tilstander» i beste mening, men for å passivisere opposisjonelle og vanskelige pasienter. Dette gjentas tilsvarende med nevroleptika i psykiatrien i dag.

Grunnen til at vi nevnte den skandinaviske psykiatrikongressen i København i 1946, var at det som fremkom der viste at psykiaterne visste om de alvorlige skadevirkningene ved lobotomien. Da er og blir det historieløst å fortsette å unnskylde dem.

Joar Tranøy, psykolog og Arve Kirkevik, styreleder i Informasjonssenteret Hieronimus

Les mer om

 1. Kort sagt
 2. Jørgen Skavlan
 3. Sykefravær
 4. Psykisk helsevern

Kort sagt

 1. DEBATT
  Publisert:

  Kort sagt, lørdag 27. februar

 2. DEBATT
  Publisert:

  Kort sagt, fredag 26. februar

 3. DEBATT
  Publisert:

  Kort sagt, onsdag 24. februar

 4. DEBATT
  Publisert:

  Kort sagt, torsdag 25. februar

 5. DEBATT
  Publisert:

  Kort sagt, tirsdag 23. februar

 6. DEBATT
  Publisert:

  Kort sagt, mandag 22. februar