Hvorfor er de beste fotballtrenerne i verden «gamliser»? | Jan Blichfeldt

Claudio Ranieri (64) er til daglig trener for Leicester, årets sensasjonelle Premier League-vinner. Her som manager for Edgar Davids, Cafu, Fabio Cannavaro og de andre celebritetene i «Resten av verden»-laget som spilte mot England i Soccer Aid på Old Trafford i Manchester søndag 5. juni – en veldedighetskamp som spilles annethvert år.

Det er opplest og vedtatt at det er vanskelig å få ny jobb etter fylte 50. Hva er da forklaringen på at det nesten bare er eldre herrer som lykkes som trenere for verdens beste fotballag?

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

For hvem vant Premier League i år? Jo, sensasjonslaget Leicester med «sølvreven» og gentleman Claudio Ranieri (64) ved roret. Og på annenplass? Arsenal med Arsène Wenger (66).

Få under 50

Faktisk er kun to av topp ti-trenerne under 50, nemlig Slaven Bilic i West Ham (47 og yngst) og Jürgen Klopp i Liverpool (48). Snittalderen på topp-ti er godt modne 66,2 år. Samtidig er forklaringen på manglende popularitet for 50+ som arbeidstagere at:

  • Verden endrer seg for fort og gamlisene henger ikke med
  • De tåler ikke stress lenger
  • De orker ikke lange arbeidsdager og vil heller ha fri

Opplest og vedtatt. Så det er ikke kun vanskelig å ha fremmedartet navn når en søker jobb. Alder er et minst like viktig utskillelseskriterium.

Krav til tempo og fysikk

Dette rimer dårlig med følgende uttalelse fra vår landslagssjef Per-Mathias Høgmo (56) i Aftenposten her om dagen hvor han uttaler at «kravene til moderne fotball er i rivende utvikling når det gjelder tempo, fysikk, taktiske valg for enkeltspilleren/laget og spill/motspill.»

Det betyr vel at også trenerne bør være i «rivende utvikling» selv om snittalderen på de beste i Premier League-sirkuset er på nivå med norsk pensjonsalder.

Og nå starter EM i fotball – hvor kun fem av 24 trenere er på førti-tallet. Snittalder: 57 år.

OK, sier du kanskje – så er det muligens slik innenfor fotballen. Men det er stor forskjell på å lede en bedrift og et fotballag!

Næringslivet: Snitt oppunder AFP-alder!

Jeg åpner nettsiden til businessmagasinet Fortune som årlig kårer «Verdens mest innflytelsesrike personer» samt «Verdens mest beundrede bedrifter». Jeg bestemmer meg for å ta de ti øverste innen hver sektor.

Mon tro hvor gamle disse lederskikkelsene er?

Som du har gjettet allerede, ganske annerledes enn det «konvensjonell visdom» sier. Suksess og innflytelse ender ikke ved 50. Det ser heller ut som det starter da.

Øverst blant verdens mest innflytelsesrike personer troner Jeff Bezos (Amazon) med sine 52 år, deretter Angela Merkel på 61. Og snittet for topp-ti? 61 år.

Så til verdens ti mest beundrede bedrifter: Nr. 1 er Tim Cook (Apple) med 55 år. Deretter yngstemann og den eneste på 40-tallet på denne eksklusive listen: Larry Page (Google), 43 år. Snittalderen nærmer seg AFP-grensen med sine 61,4 år.

Hva med vanlige arbeidstagere?

Javel, tenker du nå – det beviser at toppsjefer og ledere hevder seg godt selv om de er godt over 50, men hva hjelper det journalist Gunda på 57 som hverken er rik eller berømt og som akkurat nå er tilbudt sluttpakke? Det er tross alt flest Gundaer i denne verden.

Sant nok. Men er det ikke verd å reflektere over om ikke mange av Gundaene kanskje har adskillig mer produktiv kraft i seg i den rette jobben – og ikke nødvendigvis den samme jobben?

For de etablerte sannheter om å ikke følge med i timen, ha lav toleranse for stress etc. kan umulig sies å ha hemmet utfoldelsen til det godt voksne flertallet på mine fire lister.

Verdens aller mest ustabile jobb er vel å være fotballtrener i Premier League. Et par tap på rad og det murres i rekkene. Pressen starter klappjakten, fansen synger nidsanger fra tribunen, og vips er man ute i kulden.

«Til erfaring er det få snarveier»

Så hvordan kan det ha seg at de styrende stadig leter mest blant de godt erfarne?

Er det fordi de ikke skjønner sitt eget beste? Eller er det fordi de mener at det ikke finnes noen substitutt for klokskap? Og klokskap er nysgjerrighet blandet med erfaring. Og til erfaring er det få snarveier.

Hva kan vi så slutte av dette? At kanskje har både Gunda Sluttpakke og Per-Mathias Høgmo sine beste år foran seg. Vi ser frem til VM i 2018!

Jan Blichfeldt (61) – and proud of it!

Mer om fotball og EM:

Og mer om voksne folk i arbeidslivet:

  • [Slik skal 60-åringene fristes til å jobbe lenger
  • Som gammel kvinne må jeg sprenge grenser: [Vi trenger flere eldre i arbeidslivet
  • Mange flere eldre ønsker å bli i arbeidslivet. En[ av fem 70-åringer var i arbeid

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Lyst til å skrive ? Les denne først: Seks tips til en Aftenposten-debattant