Debatt

Hvor er Riksantikvaren?

  • Tone Strømøy

Midt i Sandefjord sentrum ligger Rådhusgata 10 (i senere tid også kalt Linnaegaarden). Den vakre patrisergaarden ble bygd i 1855–1856 og er bygget i «senempire», den står på Riksantikvarens NB!-liste, som et område som er nasjonalt interessant, og er midlertidig fredet i Vestfold fylkeskommune, men ikke fredet av Riksantikvaren.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Og det er jo helt utrolig, begrunnelsen skal visstnok være at den ikke har nasjonal verdi

Dette er et bygårdsanlegg, det var en praktfull hage ut mot byen og i bakgården var det skomakerverksted, bryggerhus, stall, thus/låve osv. Hvilken by i Norge har en tilsvarende gård, på tross av brannen som nylig fant sted her?

Før hvalfangsten.

Sandefjord har en historie før hvalfangsten og Anders Jahre også! Rådhusgata 10 var tidligere seilskuteskipshandel og seilskuterederbolig. Dette er en historie som hele Norge bør kjenne til, og ikke bare hvalfangsten som folk stort sett forbinder med Sandefjord.

Min bestefar, Harris Hanssen, seilskutereder, kjøpte eiendommen i 1915, og jeg er selv vokst opp der. Hans enke, min mormor, solgte huset/gården i 1959, det vil si at min familie har en 44-årig historie i dette verneverdige anlegget. Ingen har bodd der lenger enn det, og ingen har bebodd huset etter 1959. Husene er i relativt god stand og må bevares!

Rådhusgata 10 har også overlevd tre bybranner hvorav den største var i mars 1900, da mesteparten av Sandefjord sentrum gikk tapt. Huset ligger i krysset Storgata/Rådhusgata hvor alle fire bygårder er bevart, så bevaring av Rådhusgata 10 må sees i en sammenheng og også i sammenheng med den nylig restaurerte gamle trehusbebyggelsen i Rådhusgata 8.

Unnfallende.

I denne saken har riksantikvar Jørn Holme vist en usedvanlig unnfallende holdning og totalt ansvarsfraskrivelse!

Fred dette fantastiske og unike området umiddelbart Jørn Holme, da kan flere enn meg (som er vokst opp der) få oppleve denne fantastiske bygården med den unike historien.

Les mer om

  1. Debatt