Debatt

De små barna i Minamisanrikucho

 • Børge Brende

Disse barna var blant de som overlevde jordskjelvet og tsunamien i Minamisanrikucho, en av de japanske byene som ble så og si utslettet i katastrofen. Barna var på skolen, i åssiden overfor byen, da tsunamien kom. HANS O. TORGERSEN

Nå må vi hjelpe der vi kan, og vise at vi står sammen med en befolkning som har lidd ufattelige tap.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Les også:

Les også

Da naturen flyttet Japan

Aftenposten skrev tirsdag om den lille kystbyen Minamisanrikucho. Der overlevde 900 barn katastrofen forrige fredag, mange fordi det ennå var en halv time igjen av skoledagen da kjempebølgen slo inn mot byen. Nesten alt ble ødelagt – men ikke skolen og andre bygninger som lå høyt i terrenget. Denne gripende historien er bare én av mange fra det dramaet som nå utspiller seg langs nordøstkysten av Japan. Nå må vi hjelpe der vi kan, og vise at vi står sammen med en befolkning som har lidd ufattelige tap.

Nok en gang

Nok en gang ser vi hvor sårbare vi er i møte med ekstreme naturkrefter. For ikke bare er det et av verdens mest ressurssterke, moderne og velorganiserte samfunn som nå er rammet av en enorm katastrofe. Japan er kanskje det landet i verden som har den fremste kompetansen til å håndtere en naturkatastrofe av slike dimensjoner. Likevel har tusenvis av menneskeliv gått tapt og flere hundre tusen mennesker er evakuert.

Knapt noe land er mer katastrofeforberedt, med erfaringer fra jordskjelvet i Tokyo i 1923 som drepte mer enn 100000 mennesker, fra atombombene over Hiroshima og Nagasaki i 1945, og fra Hanshin-skjelvet i Kobe i 1995. Japan er også et foregangsland innen forebygging og beredskap. Nesten 40 prosent av den 35000 kilometer lange kystlinjen har diker eller bølgebrytere. Infrastrukturen er sikret som ingen andre steder. Varslingssystemer kan knapt noe land vise maken til, og befolkningen er drillet på hva de skal gjøre når skjelvet varsles.

Forebygging og beredskap

Til tross for de store ødeleggelsene og de enorme humanitære behovene vi nå ser langs nordvestkysten i Japan, og med forbehold om utviklingen ved Fukushima-kraftverket: En tilsvarende katastrofe ville trolig gitt enda større humanitære konsekvenser i mange av de fattigere landene i og rundt Stillehavet.

For naturkatastrofer rammer ofte verst der fattigdommen er størst. Mens opp mot 300000 mennesker ble drept da store deler av Haitis hovedstad kollapset etter jordskjelvet i fjor vinter, gikk bare få menneskeliv tapt i det nesten samtidige jordskjelvet i Chile. I motsetning til Haiti, har Chile de siste tiårene gjennomført reformer og løftet millioner ut av fattigdom.

Samtidig fikk vi forrige fredag bekreftet at mye kan gjøres med forebygging og beredskap uten store økonomiske ressurser. Røde Kors satser her langsiktig i flere av landene som ble rammet av tsunamien i Det indiske hav for vel seks år siden. Og mye har skjedd. I timene som fulgte etter at det forrige fredag ble sendt ut tsunamivarsel til hele stillehavsregionen, var det en storstilt mobilisering av frivillige for å varsle og evakuere sårbare områder.

Nødhjelpsinnsatsen

Men nå er det fremfor alt nødhjelpsinnsatsen i Japan som gjelder. Alle som står tilbake og har mistet alt de eide må sikres tilgang til vann, mat, nødhjelpsutstyr og helsetjenester. Etterlatte må få hjelp til å håndtere tapet av sine nærmeste. Vi står klare til å hjelpe med midler som er samlet inn etter fantastisk respons her hjemme, og med mobile helseenheter hvis det skulle bli behov. Dette handler om å vise støtte til barna i Minamisanrikucho og alle de andre som er rammet av den verste katastrofen i Japan siden krigen.

Denne lille familien overlevde jordskjelvet og tsunamien i Minamisanrikucho i Japan. Byen ble nærmest helt utslettet av tsunamien. FOTO: HANS O. TORGERSEN Hans O. Torgersen - Aftenposten

Les mer om

 1. Debatt

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Jordskjelv. Tsunamier. Flommer. Tornadoer. Skogbranner. Indonesia er landet som aldri får fred

 2. VERDEN

  Over 1400 døde i Indonesia: - Det er ingenting igjen

 3. VERDEN

  Minst 384 døde i kraftig jordskjelv i Indonesia

 4. VERDEN

  FN: Ekstremt vær har kostet verden 19.000 milliarder kroner

 5. VERDEN

  Minst 1234 funnet døde etter jordskjelvet i Indonesia

 6. VERDEN

  Tsunamien i Indonesia ble ikke fanget opp. Derfor er katastrofen blitt en vekker.