Debatt

Internrevisjonen: Det svarte kull-hullet

 • Jan Arild Snoen
  Spaltist

Regjeringen varsler at det kan være slutt for den norske kullvirksomheten ved utgangen av neste år. Bli ikke overrasket om fortsatt lave kullpriser da utløser krav om enda mer oljepenger for å redde kullet. Og hvis svaret blir nei, har den blå regjeringen i mellomtiden kastet bort hundrevis av millioner fordi den ikke makter å skjære igjennom og nedlegge en ulønnsom fortidslevning, skriver artikkelforfatteren. Ole Magnus Rapp

Regjeringens kullsubsidier er pengene ut av vinduet, dersom ikke kullprisen stiger betydelig. Men det kjemper jo Regjeringen mot.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Natt til fredag vedtok Stortinget, mot SVs stemmer, Regjeringens forslag om å sprøyte 500 millioner inn i det statseide kullselskapet Store Norske på Svalbard.

En blå regjering går altså i spissen for å krisefinansiere et selskap som ingen private aktører vil ta i, i en bransje som Stortinget for kort tid siden dømte nord og ned.

De samme partiene, denne gangen med SV som pådriver, vedtok i slutten av mai at Oljefondet skal selge seg ut av kullselskaper.

Effekten på verdens CO2-utslipp av slik de-investering er tvilsom, noe også Regjeringens ekspertgruppe ledet av Martin Schancke trakk frem. Å selge aksjer kan medvirke til at aksjekursen faller, og til en generell stigmatisering av kullsektoren. En viktig mulig indirekte effekt er at slike selskaper får problemer med å hente inn kapital til å opprettholde og utvide sin virksomhet.

JOU__H8A5602.JPG

Store Norskes sugerør har derimot direkte effekt. Uten pengeinnsprøytingen ville selskapet høyst sannsynlig gå konkurs, og det ville bli slutt på utvinningen av kull på Svalbard.

Enig med Naturvernforbundet

For en gangs skyld er jeg enig med Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken: «Det stinker av dobbeltmoral når Regjeringen engasjerer seg internasjonalt for at utviklingsland skal kutte subsidiene til fossil energi, samtidig som de går inn med penger for å opprettholde egen kulldrift.»

For hva er vel behovet for å bøte på en skrikende mangel på elektrisitet i fattige India mot faren for at gruvearbeidere ikke lenger skal handle i Coop-butikken i Longyearbyen?

Kullobbyen verden over argumenterer selvsagt med hensynet til arbeidsplasser og lokalsamfunn. Litt mer forunderlig er det at noen som kaller seg Miljøpartiet De Grønne gjør det samme når de stemmer for kullsubsidiene. MDG er riktignok for å avvikle de norske kullgruvene etter hvert, men først skal de tømmes.

Skal gå konkurs

For blå partier burde ikke slike argumenter telle, uavhengig av hva man mener om klimapolitikken. Ulønnsom næringsvirksomhet skal få gå konkurs. Punktum.

For de blå veier nok Svalbards strategisk beliggenhet tyngre. Av sikkerhetspolitiske grunner trenger vi virksomhet på Svalbard. Greit nok – dette er verdt en del av våre skattepenger. Men Store Norske står tross alt for bare 22 prosent av sysselsettingen der. Svalbard blir ikke avfolket om gruvedriften legges ned.

Store Norske har slitt før, men ble midlertidig reddet av ekstraordinært høye kullpriser, drevet av kinesisk etterspørsel, slik at selskapet i flere år gikk med gode overskudd. Fra 2011 har kullprisene falt bratt, og selskapet gikk med en milliard i driftsunderskudd fra 2012 til 2014. Likevel ble det investert i en ny gruve som åpnet i oktober 2013. Kullprisen har fortsatt å falle, så Lunckefjellgruva er stengt igjen.

Krav om mer oljepenger?

Utsiktene for kullprisen fremover er usikre, ikke minst på grunn av overraskende stort fall i etterspørselen fra Kina. Det som kan redde lønnsomheten er at etterspørselen fra kraftsektoren tar seg opp igjen – altså det stikk motsatte av det Regjeringen forsøker å bidra til gjennom Oljefondets nedsalg.

Regjeringen varsler at det kan være slutt for den norske kullvirksomheten ved utgangen av neste år. Bli ikke overrasket om fortsatt lave kullpriser da utløser krav om enda mer oljepenger for å redde kullet.

Og hvis svaret blir nei, har den blå regjeringen i mellomtiden kastet bort hundrevis av millioner fordi den ikke makter å skjære igjennom og nedlegge en ulønnsom fortidslevning.

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Her finner du mer fra Internrevisjonen:

 1. Les også

  Arbeiderpartiet vil la flyktninger bosette seg selv. Det er politisk ansvarsfraskrivelse på sitt verste.

 2. Les også

  «Norske sjøfolk er gratispassasjer på velferdsstaten»

 3. Les også

  - Aldri før har velgerne hatt mindre makt enn i dag

 4. Les også

  - Jeg drømmer om politikere som tør å fravike «partilinja» fra tid til annen

 5. Les også

  Kamerater i krise

Les mer om

 1. Debatt
 2. Internrevisjonen

Relevante artikler

 1. NORGE

  Norsk olje-overskudd til nye kullkraftverk

 2. NORGE

  Miljøjubel for skjerpede regler for kull i oljefondet

 3. KOMMENTAR

  Strammere grep på Svalbard | Per Anders Madsen

 4. POLITIKK

  Myndighetene vil stoppe nordmenns nettgambling. Oljefondet kjøper seg opp i de samme selskapene.

 5. DEBATT

  Selg Equinor, ikke oljefondets energiaksjer

 6. POLITIKK

  Her er det viktigste fra revidert nasjonalbudsjett