Debatt

Hva er Høyres innvandringspolitikk? | Eirik Julius Risberg

  • Eirik Julius Risberg
    forsker, Falstadsenteret
For øyeblikket er Regjeringens innvandringspolitikk et janusansikt med Listhaugs klebet på baksiden av Solbergs, skriver innleggsforfatteren. Bildet er fra Regjeringens nasjonale integreringskonferanse.

Vi utfordrer Regjeringens største parti, Høyre, til å klargjøre sitt syn på en av vår tids store utfordringer.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Høyre har gått til valg på en streng innvandringspolitikk, men hva betyr det – og er den nyvalgte regjeringen i stand til å møte den utfordringen som den globale flyktningsituasjonen utgjør?

Endret fluktbilde

De siste årene har flyktningkrisen i Syria preget nyhetsbildet.

Selv om flyktningstrømmen fra Syria er mindre i dag enn den var i toppårene 2015–2016 ser imidlertid ikke den globale flyktningstrømmen ut til å avta og peker seg ut som en av vår tids største humanitære utfordringer.

Situasjonen krever nytenkning: Hvordan skal vi respondere på denne utfordringen – både nasjonalt og som individer?

Eirik Julius Risberg.

Som ett av syv nasjonale freds- og menneskerettighetssentre vil Falstadsenteret i 2018 utvikle en ny utstilling med temaet flukt, og i samarbeid med anerkjente Dallas Holocaust and Human Rights Museum i Texas arrangere to konferanser som søker å bidra til nytenkning omkring den globale flyktningsituasjonen.

Vi utfordrer Regjeringens største parti, Høyre, til å klargjøre sitt syn på en av vår tids store utfordringer.

Nytt verdensbilde krever nye løsninger

Det diskuteres allerede både nasjonalt og internasjonalt hvordan man skal håndtere den pågående krisen. I Norge har flere partier ønsket en slik debatt velkommen, men «nytenkningen» er vel så ofte preget av mer eller mindre subtile måter å holde asylsøkerne borte fra Europa.

Et av de siste forslaget i denne kategorien er Sylvi Listhaugs utspill om å lempe på menneskerettighetene til de flyktningene som har fått avslag på sine søknader om asyl.

Nå får Listhaug riktignok motbør fra flere hold – inklusiv sin regjeringspartner Høyre. I et intervju med Dagbladet 25. august avviser Erna Solberg forslaget og karakteriserer det hele som et valgkamputspill. Men er en slik verbal avstandtagen nok?

Det er lett å avfeie denne typen utsagn som useriøse og som valgkamputspill.

Men Solberg og Høyre gjør det fra en svak posisjon. De har bevisst styrt unna innvandringsspørsmålet av frykt for at enhver diskusjon om temaet vil gagne Frp.

Isteden har de gjentatte ganger hevdet at Høyre fører en streng innvandringspolitikk – uten å utdype hvordan en streng innvandringspolitikk skal løse de globale problemene vi står overfor.

Et verdispørsmål

Listhaugs utspill er åpenbart ment å provosere, og Solberg identifiserer utspillet som nettopp et spill for galleriet.

Faktum er allikevel at utsagnet kommer fra integrerings- og innvandringsministeren i en regjering hvor Solberg er øverste leder og Høyre største parti.

Hvis det største regjeringspartiet skal ha noe troverdighet i et av vår tids viktigste spørsmål, bør statsministerens ord støttes opp av handling og ministerposten bekles av en som respekterer Høyres programfestede krav om at «grunnleggende verdier som demokrati, ytringsfrihet og respekt for enkeltmennesket må ligge til grunn også for et flerkulturelt Norge» (hoyre.no).

For øyeblikket er Regjeringens innvandringspolitikk et janusansikt med Listhaugs klebet på baksiden av Solbergs.


Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.


Lese mer? Her er noen forslag:

Les også

  1. Innvandringsdebatten: Kanskje Hadia Tajik nå kan gjøre en forskjell | Anki Gerhardsen

  2. Solberg: – Forkastelig kampanje av Human Rights Service

  3. Hvorfor er innvandring så vanskelig å diskutere? | Kristin Clemet

Les mer om

  1. Høyre (H)
  2. Solberg-regjeringen
  3. Innvandring