Mangel på pisspreik

  • Sca Hygiene Products
  • Fagansvarlig
  • Kikki Lowzow Holli
  • Seniorrådgiver I Reform – Ressurssenter For Menn
  • Nina Jon
Menn synes det er vanskelig å snakke om urinlekkasje, skriver artikkelforfatterne. FOTO: ERIK JOHANSEN/SCANPIX

Det er ikke bare gamle menn som opplever problemet. Allerede fra 50-årsalderen blir mange menn inkontinente. Det påvirker livskvaliteten.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Visste du at anslagsvis 80000 norske menn over 20 år opplever urinlekkasje? Temaet er så tabubelagt at det sjeldent blir snakket om, og mange menn skammer seg så mye at de ikke engang tar kontakt med legen sin. Dermed får de heller ikke den hjelpen de trenger.

Det er ikke bare gamle menn som opplever dette problemet. Allerede fra 50-årsalderen blir mange menn inkontinente. Det påvirker både livskvalitet og forhold til partner.

Men menn skal være menn. Menn snakker ikke om bekkenbunnstrening og urinlekkasjer. Tradisjonell maskulinitet med høyt fokus på styrke, selvkontroll, utholdenhet og handlekraft gir konsekvenser for menns helse. Å være syk og svak truer den tradisjonelle rollen, og fører til at menn ofte trekker seg tilbake hvis de får helseproblemer. Mange menn lider derfor i stillhet.

Knipeøvelser

Det er på tide å fokusere på menns urinveisplager. Det bør ikke være flaut å være syk. For kvinner oppleves ikke urinlekkasje like pinlig. Mange kvinner opplever dette problemet under graviditet og etter fødsel. Kunnskapen om at bekkenbunnstrening både forebygger og helbreder urinlekkasje, er dermed utbredt blant kvinner og mødre flest. At trening av bekkenbunnsmuskulatur er like viktig og effektiv for menn, er langt mindre kjent. Ved ti enkle knipeøvelser tre ganger daglig kan også menn redusere eller helbrede anstrengelseslekkasjer.

En ny internasjonal rapport blant menn med urinlekkasje viser at LUTS (LowerUrinaryTract Symptoms) har stor innvirkning på livskvaliteten til de som rammes. Rapporten bygger på en studie av 1134 menn med urinveisplager og 998 av deres kvinnelige partnere fra England, Frankrike, Tyskland, Italia og Sverige. Ifølge studien, innvirker urinlekkasje på arbeidsliv og sosiale aktiviteter. Fokuset rettes i stor grad mot hvor nærmeste toalett er, og angst for våte flekker på både klær og møbler. Mange kvier seg for å gå på kino og teater, hvor hyppige toalettbesøk er vanskelig å gjennomføre uten å forstyrre omgivelsene.

Mange menn finner selv på løsninger for å takle problemet med urinlekkasje. Leger forteller historier om pasienter som putter dopapir i trusen, og som drar plastpose over penis før de går hjemmefra.

Dette til tross for at det finnes gode og diskrete produkter spesielt for menn som gir beskyttelse mot lekkasjer. Disse produktene fås på blå resept og kan kjøpes hos apotek og bandagist.

Oppsøke hjelp

Men problemet er akkurat dette. Selv om det finnes gode produkter på markedet, er det vanskelig å tilegne seg informasjon om dem. Siden temaet fortsatt er tabubelagt, er produktene gjerne gjemt bort i butikkhyllene, og det er lite synlig informasjon om mannlig inkontinens på apotekene. Nesten halvparten av mennene som deltok i LUTS-rapporten opplyste at de hadde ventet ett år eller lenger før de gikk til legen med problemet.

De skammet seg og syntes det var vanskelig å snakke om urinlekkasjen, og visste ikke at man kunne få hjelp ved å oppsøke lege. Ved å unngå å søke hjelp lever menn med større plager og utfordringer enn de hadde trengt.

I tillegg påvirker også urinlekkasje samlivet med partneren. Nesten en tredjedel av alle svenske menn som deltok i LUTS-rapporten sa at urinlekkasjen gjorde dem deprimerte, og ga dem en følelse av å være lite tiltrekkende og lite maskuline. Nesten halvparten av alle franske og tyske menn sa i rapporten at problemet påvirket sexlivet deres svært negativt.

Snakke med lege

Det er et problem at legene ikke er flinke nok til å snakke om urinlekkasje. I rapporten opplyste 20 prosent at de ikke fikk den hjelpen de trengte av legen, mens 17 prosent oppga at de satt igjen med en følelse av at legen synes plagene deres var uinteressante.

Det burde vært fast prosedyre at fastlegen spør alle menn over 50 år om inkontinens, slik at pasienten slipper å måtte ta opp problemet selv.

LUTS-rapporten viser at det trengs mer fokus, mer opplysning og mer hjelp til menn som sliter med urinlekkasje. Det er på tide å sette pisspreik på dagsordenen.

Følg Aftenposten meninger på Facebook