Debatt

Mediene skal være upartiske, ikke et politisk parti med felles blokk mot Trump | Nina Hjerpset-Østlie

  • Nina Hjerpset-Østlie, redaktør i rights.no
Journalistisk samarbeid om større saker er en god ting, men når nær sagt samtlige medier har drevet det som ikke kan kalles annet enn kampanjejournalistikk til fordel for Hillary Clinton og mot Trump både før og etter valget, i den grad at mediehusene tapte valgkampen på lik linje med Clinton, er ideen mindre god, skriver artikkelforfatteren.

Vi lever i urolige tider, og er det noe vi trenger, så er det en uavhengig, granskende presse.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.
Journalistisk samarbeid om større saker er en god ting, men når nær sagt samtlige medier har drevet det som ikke kan kalles annet enn kampanjejournalistikk til fordel for Hillary Clinton og mot Trump både før og etter valget, i den grad at mediehusene tapte valgkampen på lik linje med Clinton, er ideen mindre god, skriver artikkelforfatteren.

Journalistene Bastian Obermayer og Frederik Obermaier, som avslørte Panama Papers-skandalen, er rystet over president Donald Trumps ydmykelse av CNNs utsendte og oppfordrer ulike medier til å samarbeide om å avsløre Trump.

«Heller enn å la Trump få splitte dem, mener de at amerikanske journalister bør «forenes, dele og samarbeide» og at «neste gang Donald Trump prøver å plukke ut en reporter eller ikke svare på et spørsmål, bør den neste reporteren som tillates å snakke, gjenta spørsmålet», opplyser Dagbladet.

Det synes TV2s Gerhard Helskog er en god idé: – Vi må gjøre det som er riktig og ikke bare det som er «kommersielt riktig» og populært hos alle, sier han, og legger til at han ikke er «bekymret for at enkelte konspiratører skal få vann på mølla av et tettere samarbeid mellom journalister».

Blokkjournalistikk når tilliten synker

Men hvor god er nå ideen om en slags blokkjournalistikk i en tid der tilliten til mediene synker, nettopp fordi mange – og det gjelder ikke bare konspirasjonsteoretikere – allerede oppfatter hovedmediene som én blokk?

Nina Hjerpset-Østlie.

Journalistisk samarbeid om større saker er en god ting, men når nær sagt samtlige medier har drevet det som ikke kan kalles annet enn kampanjejournalistikk til fordel for Hillary Clinton og mot Trump både før og etter valget, i den grad at mediehusene tapte valgkampen på lik linje med Clinton, er ideen mindre god.

For hva tror man at det vil gjøre med folks tiltro om en rekke store medier går sammen om å avsløre vinneren nå?

Dette er tross alt de samme mediene som i månedsvis har skrevet side opp og side ned om den, for all del, usympatiske Trump, til vi endelig har endt her hvor Dagbladet bedriver tankelesing ut fra ansiktsuttrykk, skribenter fjerndiagnostiserer parets ti år gamle sønn eller beskriver ham som en «vordende skoleskytter» eller «blivende date-voldtektsforbryter», mens demonstranter som visstnok er mot Trump for hans hat og intoleranse, sprer sin kjærlighet og toleranse i voldelige oppløp i gatene.

Akkurat som eksperter og medier fryktet at Trumps tilhengere ville gjøre hvis han tapte.

Hvor mange av disse har fordømt den adferden vi nå daglig ser?

Gunstigere: Gjenoppta opprinnelig rolle

Skylden for tapet ble raskt plassert på «falske nyheter», men til det er det å si at produsenter av falske nyheter på langt nær har så stor rekkevidde som for eksempel CNN eller NRK.

Mistilliten skyldes i all hovedsak medienes egen partiske opptreden, som ble i overkant synlig i forbindelse med flyktningkrisen, Brexit og presidentvalget.

Hvis noen tror at tilliten kan gjenopprettes med mer av det samme og ytterligere blokkjournalistikk, så får de ha lykke til med det. På bakgrunn av de siste månedenes utmeldinger om Trump kommer medienes eventuelle avsløringer neppe til å bli trodd. Men produsenter av falske nyheter kommer ganske sikkert til å få det moro.

Et annet alternativ er å erkjenne at man har tabbet seg ut – mediene skal være upartiske observatører og formidlere, ikke et politisk parti – og gjenoppta sin opprinnelige rolle.

Det hadde vært gunstigere for alle parter. Vi lever i urolige tider, og er det noe vi trenger, så er det en uavhengig, granskende presse.


På Twitter: @Ninahjerpset

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Les mer om

  1. Medier
  2. Falske nyheter
  3. Donald Trump
  4. Medierevisjonen