Prosessen rundt det nye Regjeringskvartalet bør få konsekvenser | Didrik Hvoslef-Eide

Det hele må omprosjekteres, skriver innleggsforfatteren. Team Urbis (bildet) vant konkurransen om å bygge det nye Regjeringskvartalet.

Det er mildest talt forbausende at dette ikke er stoppet tidligere.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Omsider har man innsett at det hverken er plass til eller ønskelig å samle alle departementene på ett sted. Utenriksdepartementet ser ut til å bli værende som ønsket der de er.

Les også

Glad for at Regjeringskvartalet kan krympe

Hele planprosessen, styrt av Statsbygg, oser imidlertid av manglende kompetanse og maktmisbruk.

Det eksterne arkitektkontoret, med lang praksis i byutvikling, burde som rådgivere for Statsbygg i utgangspunktet ha nedskalert et for stort program. I stedet dro de utvilsomme innsiktsfordeler som deltagere i selve konkurransen, og vant!

Didrik Hvoslef-Eide.

Det måtte det bli protester av. Statsbygg avviste umiddelbart klagen fra Team G8+ om brudd på konkurransereglene. Kort etter trakk teamet seg fra trusselen om å gå rettens vei.

Dette til tross for støtte fra tre av landets mest velrenommerte arkitektkontorer, samtlige med lang erfaring med Statsbygg, relatert til konkrete oppdrag og som deltagere og vinnere av tidligere konkurranser.

Et eventuelt rettslig tap og forsinkelser av byggesaken ville vært umulig å bære, selv for et stort arkitektkontor.

Erstatning eller ny konkurranse

De deltagende arkitektene har fra egen kasse brukt millioner for å imøtekomme det man nå innrømmer var en umulighet, eller iallfall tvilsom byutvikling.

Da kan det ikke være så enkelt at de som vant på så tvilsomme premisser, bare kan skjære ned på sitt vinnerutkast.

Det hele må omprosjekteres, hvilket betyr, ifølge vår tolkning av Norske Arkitekters Landsforbunds konkurranseregler, at de andre deltagerne bør gis samme mulighet ved en ny konkurranse.

Eventuelt bør hele prosessen stanses og de andre konkurrentene gis en rimelig erstatning for å ha bli lurt.

For døve ører

Det er mildest talt forbausende at dette ikke er stoppet tidligere.

På Aftenpostens nettsider ligger alt som har vært uttalt og skrevet om utviklingen av det nye Regjeringskvartalet. Ikke ett eneste innlegg, eller referert uttalelse, er positiv. Det er trist i en så viktig byutviklingssak.

Her er et lite utvalg:

Byrådsleder Raymond Johansen: «Staten overkjører oss».

Stortingsrepresentant og Arbeiderpartiets talsperson i byutvikling Jan Bøhler: «Vi trenger ikke å sløse bort to år på tegninger for prosjektet som blir for stort i forhold til det jeg tror blir konklusjonen. Jeg tror det er åpenbart at de relativt nye bygningene i Akersgata også skal brukes fremover». Han vil ha omkonkurranse med et redusert program.

Førsteamanuensis og byplanteoretiker Erling Dokk Holm: «Hvis brøkdelen av det som nå er kommet frem, er sant, er Statsbyggs havari fullkomment».

Arkitekt og poet Torgeir Rebolledo Pedersen: «Stopp Suicide City».

Ellers gikk både tidligere statsminister Kåre Willoch, Byantikvaren og partiet Venstre opp på barrikadene. Endelig ble det klart at det ikke var for døve ører.


Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.