Debatt

Snikopprettelse av asfaltfabrikk på Ormsund | Kristin Sandby

  • Kristin Sandby, nabo
Inntil nylig var det containerhavn på Ormøykaia.

Vi naboer er fortvilet over planene om en fabrikk for produksjon av asfalt på Ormsundkaia.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Oslo havn har etter 33 års drift flyttet sin containervirksomhet fra Ormsund til Sjursøya. Etter årevis med støy og forurensning, har vi naboer sett frem til hva etterbruken av Ormsundkaia ville bli

Stor var derfor fortvilelsen da Oslo Havn på nabomøte 24. mai informerte om at det vil bli asfaltfabrikk på Ormsundkaia. Innenfor en radius på ca. 300 meter ligger det barneskole, boliger og badeplass – et nærmiljø som ikke er forenlig med en asfaltfabrikk.

Har Oslo Havn bevisst holdt tilbake informasjon, i visshet om at det ville komme naboprotester?

160 lastebiler i døgnet

Fabrikken skal starte allerede i nå i juni. Før nabomøtet var det ikke gitt noen informasjon om fabrikken. På spørsmål om hvorfor det ikke var blitt gitt informasjon tidligere om dette, svarte Oslo Havn at dette hadde de ikke tenkt på, på forhånd.

Det synes forunderlig, fordi mange av oss naboer har etterspurt planer for etterbruken av Ormsundkaia. Har Oslo Havn bevisst holdt tilbake informasjon, i visshet om at det ville komme naboprotester?

En asfaltfabrikk vil innebære luftforurensning fra ca. 160 lastebiler pr. døgn. Det vil bli lukt fra olje, støy – og produksjonsanlegget vil forsøple det estetiske miljøet.

Ber om umiddelbar skrinlegging av planene

Man har tillatt en midlertidig asfaltproduksjon for to år. Produksjonen ville vært forbudt å plassere her, dersom det hadde vært søkt om permanent drift.

Hva ber så vi naboer om? Først og fremst en umiddelbar skrinlegging av asfaltfabrikken. Fra bypolitikerne etterlyser vi en helhetlig plan for etterbruk av kaia, i tråd med Oslos by- og miljøpolitikk og gjeldende reguleringer.


  • Tårnrommet på Ormøya
  • Ylvis på Ormøya
  • Barn våkner i skrekk

Nyhetsbrev Vil du ha tips om ukens beste debatter?

Les mer om

  1. Oslo
  2. Byplanlegging