Debatt

Mindre sukker i mat og drikke: Krev mer av oss! | Stein Rømmerud

 • Stein Rømmerud
  Adm. direktør, Coca-Cola European Partners Norge AS

Siden 2010 har Coca-Cola i Norge redusert sukkerinntaket fra sine drikkevarer med 25 %, skriver selskapets administrerende direktør. Foto: Morten Uglum

Når en avgift økes med 42 % over natten, flyttes fokus fra sukkerkutt til å redde arbeidsplasser.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Det er fullt mulig for politikerne å redusere befolkningens sukkerinntak gjennom tøffere krav til matkjedene og til oss mat- og drikkeprodusenter.

Et utvalg som skal vurdere de såkalte sukkeravgiftene er nylig oppnevnt og skal gi svar på om avgifter er veien til bedre helse? Dette er viktig, og vi ønsker en mer faktabasert debatt velkommen.

Vi gjør mye riktig

Faktum er at nordmenns sukkerinntak er redusert med hele 17 kilo de siste 17 årene. Og sukkerinntaket fortsetter nedover ifølge nye tall fra Helsedirektoratet. Vi er ikke i mål, men vi gjør åpenbart mye riktig.

Les også

Coca-Cola: Usikker på produksjonen i Norge

Da avgiftene i fjor økte kraftig, kom konsekvensene raskt: økt grensehandel, volumfall for næringen og presset lønnsomhet. Investeringer ble satt på hold, og det er usikkert om dagens produksjon og bemanning er bærekraftig.

Det viktige helsesamarbeidet mellom matnæringen og myndighetene sporet helt av. Fra et bredt initiativ der næringen forpliktet seg til konkrete forbedringer i nordmenns kosthold tvinges nå aktørene tilbake til å tenke lønnsomhet gjennom økt volum for å redde arbeidsplassene.

Still tøffere krav til oss

Vår oppfordring er derfor: Skrot avgiftsøkningen, gi oss stabile rammebetingelser og still tøffere krav.

Norge er verdensledende på sukkerfri brus, og siden 2010 har Coca-Cola i Norge redusert sukkerinntaket fra sine drikkevarer med 25 %. Vi spiller på lag med en mer helsebevisst befolkning, vi flytter forbruket til sukkerfrie alternativer og endrer forbruket gjennom produktutvikling og markedsføring.

I tillegg hadde brusprodusentene en avtale om å redusere sukkerinnholdet ytterligere frem mot 2020. Dette samarbeidet må tilbake på sporet, og vi mener politikerne kan kreve mer:

 • Hvis utviklingen går for sakte og målet vi har satt oss er for lavt, krev høyere ambisjoner og raskere fremdrift.
 • Hvis det er vanskelig å se om industrien leverer, krev hyppige målinger og full åpenhet.
 • Hvis målene er for ulne, se til Storbritannia og vurder å kreve at alle mat- og drikkekategorier setter målbare ambisjoner, det være seg justerte oppskrifter, bedre merking eller reduserte porsjonsstørrelser.

År for år skal Coca-Cola i Norge redusere sukkerinntaket fra våre produkter. Vi måler og evaluerer lederne våre på dette hver måned. 8 av 10 produktlanseringer har de siste tre årene vært sukkerfrie eller med redusert sukkerinnhold. Vi gjør dette for å møte markedsetterspørselen, og fordi vi vil og kan gjøre en forskjell.

Avgift økte 42 % over natten

Men, dette tar tid. Det må jobbes langsiktig innen forutsigbare rammer. Når en avgift økes med 42 % over natten, flyttes fokus fra sukkerkutt til å redde arbeidsplasser.

Bedre kosthold er et stort og komplekst spørsmål. Næringsliv og myndigheter må spille sammen og ta felles ansvar. Men, da må myndighetene også ta sin del av jobben. Politikerne må sørge for gode rammebetingelser. Samarbeidslinjen vil nemlig gi langt bedre resultater enn reguleringslinjen.

Les også:

Les også

 1. NHO: Sukkeravgiften gir 500 millioner mindre enn regjeringen regnet med

 2. Orkla-sjefen: - Vi er usikre på om vi vil satse i Norge fremover

 3. Godterifabrikk-ansatt: – Det er ingen skam å snu

Les mer om

 1. Sukkeravgift
 2. Grensehandel
 3. Debatt