Debatt

Mitt folks lidelse dekkes i pressen bare når en bombe sprenges, ikke når de demonstrerer fredelig | Pamir Ehsas

 • Pamir Ehsas
  student ved Universitet i Oxford og leder av Brighter Tomorrow

Pashtunske kvinner demonstrasjoner med bilder av brødre, ektefeller og familiemedlemmer som fryktes bortført eller drept av det pakistanske militæret. Foto: AP Photo/Mohammad Sajjad/NTB scanpix

Til alle mine pakistanske venner og Medie-Norge: Jeg er utrolig oppgitt over den umoralske stillheten dere bærer på.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Titusener av Pashtunere marsjerer fredelig langs gatene i Pakistan mot den pakistanske hærens bortføring og drap av tusener av unge pashtunere.

Norsk presse tier stille. Sprenges en bombe finansiert av det samme militærkomplekset derimot, så blåses det opp i alle norske aviser.

Unge menn dør på begge sider av Durand

For over hundre år siden ble det trukket en linje mellom det britiske India og Afghanistan (Durand-linjen) uten å ta hensyn til de kulturelle forholdene på bakken.

Pamir Ehsas studerer politisk økonomi ved Universitet i Oxford og er leder av Brighter Tomorrow. Foto: Stenersen, Tor

På den ene siden av linjen lider nå pashtunere av krig og konflikt i Afghanistan. Dette er ledet av terrornettverk finansiert av den pakistanske etterretningen.

På den andre siden blir tusener av unge mennesker bortført og drept av det pakistanske militæret. Sistnevnte folkegruppe er i tillegg offer for en utspredd diskriminering i akademia, arbeidsplasser og i sosiale liv.

Denne ikke-eksisterende grensen mellom et og samme folk er kjernen for konflikten i Afghanistan.

Les også

Han startet med et kamera skjult i skjerfet under Taliban-regimet. I dag ble han og åtte pressekolleger drept på jobb i Kabul.

Kvinner i første rekke

Unge menneskers liv blir ofret på begge sider av Durand, og dette så pashtunere seg lei av. Det var slik et av de største rettighetsbevegelsene i Pakistan oppsto: Pashtun Tahafuz Movement.

Med kvinner i første rekke, har titusener av pashtunere og andre minoriteter (baluchere og hazara) slått seg sammen i fredelige demonstrasjoner.

Pakistansk presse har vært helt blind i dekningen av demonstrasjonene. Internasjonale mediehus har som motsvar tatt ansvar og dekket denne historiske bevegelsen. Dette med unntak av Norge.

Medie-Norge, passer pashturenes demokratiske og likestilte bevegelse ikke med deres vestlige narrativ i dekningen av konflikten?

Jeg spør fordi idet en bombe sprenges et par dager senere, så blåses det opp i alle landets norske aviser.

Norsk presse befinner seg i regionen og vitner blindt til bevegelsen mens de i skrivende stund vandrer ivrig forbi demonstrantene på søken etter noe som kan knyttes opp mot terror.

Bortføring og drap av tusener av unge menn, og det demokratiske oppgjøret med dette får derimot ikke ét eneste oppslag.

Les også

Matthew Heineman: – Jeg ringer opp og banker på helt til jeg blir en del av hverdagen til dem jeg vil snakke med

Til mine norskpakistanske landsmenn

Det tyngste fra mitt ståsted er å se at det norskpakistanske miljøet, og alle mine norskpakistanske menneskerettighetsaktivister, har vært dønn stille.

Jeg kontaktet flere som proklamerer seg høyt og tydelig som menneskerettighetsforkjempere, og en klar majoritet valgte ikke å svare.

Norskpakistanske samfunnsdebattanters rettighetssonderinger strekker seg tydeligvis ikke til minoriteter. Med mindre de selv bekler den rollen her i Norge, så klart.

For utenom stillhet, har et fåtall svart med forakt. Dette fordi de mener at denne bevegelsen blir brukt for å forene pashtunere på begge sider av Durand. Men er det så rart, med den barbariske behandlingen de møter i Pakistan?

Til alle mine pakistanske venner og Medie-Norge, jeg er utrolig oppgitt over den umoralske stillheten dere bærer på. Jeg håper at dette blir en vekker for oss alle.

 • Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les mer om

 1. Pakistan
 2. Konflikt

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Pakistan-ekspert: Mange journalister beveger seg svært forsiktig

 2. KOMMENTAR

  Indias statsminister risikerer politisk tilbakeslag, kanskje også full krig, men hans beslutning om å angripe i Pakistan var forståelig.

 3. KOMMENTAR

  Nasjonalisten Modi vant igjen. Hva får det å si for India – og for verden?

 4. KRONIKK

  Kan det bli krig i Sør-Asia?

 5. OSLOBY

  Han har 20 år og fire ulike partier bak seg. Nå har Danny Chaudhry kommet inn i bystyret.

 6. DEBATT

  Kort sagt, torsdag 20. juni