Debatt

Debattinnlegg: «Morsmelk er alkoholfritt!»

  • Astrid Midtsund
Ammende mødre kan drikke alkohol uten at barnet tar skade. Det viser en gjennomgang av tilgjengelig forskning, skriver helsesøster Astrid Midtsund.

Surmelk har trolig høyere alkoholnivå enn morsmelken til en kvinne som drikker et glass vin. Hvorfor tar ikke Helsedirektoratet forskningen på alvor?

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Ammende mødre kan drikke alkohol uten at barnet tar skade. Det viser en gjennomgang av tilgjengelig forskning.

Men Helsedirektoratet holder på sine gamle anbefalinger og mener at alkohol i morsmelk kan være skadelig.

Bør diskuteres

Kjenner direktoratet til forskning som påviser at barn skades av alkoholholdig morsmelk? Neppe.

Håper direktoratet med sine anbefalinger å få ammende mødre til å la være å drikke alkohol helt? Muligens.

Uansett er det på tide å diskutere hvor mye det er trygt for spedbarnsforeldre å drikke.

Astrid Midtsund.

Bruk av alkohol hos ammende mødre omtales jevnlig i mediene – gjerne førstesidestoff – og oftest med utgangspunkt i hvor lenge mor må vente før hun kan amme etter å ha drukket.Det spekuleres i hvor farlig alkoholen er for barnet, og helsemyndighetene argumenterer stadig med at man ikke vet hvor lite alkohol i morsmelken som skal til for å være skadelig for barnet.

Sakte spredning

I februar 2014 publiserte PubMed, verdens største database innen medisin, den danske forskningsgruppens gjennomgang av alle tilgjengelige studier om amming og alkohol. Først i mai i år ble den omtalt i publikasjonen Dagens Medisin, og derfra spredte omtalen seg raskt til de største tabloid— og nettaviser, slik at alle foreldre kan lese om det.

Helsedirektoratet responderer på forskningen med at de ikke vil endre på anbefalingene. De sier at selv om forskere konkluderer med at alkohol i morsmelk ikke er skadelig, så er ikke det nødvendigvis sant.

Er det ikke det?

Anbefalingene Helsedirektoratet gir i dag, er at konsentrasjonen av alkohol i morsmelken tilsvarer konsentrasjonen i morens blod, altså det samme som i den danske studien. Så dette er direktoratet enig med forskerne i.

Men så sier de norske anbefalingene at det er uvisst hvor grensen går for hvor skadelig alkohol i morsmelken er for barnet.

Virkelig?

Like ufarlig som surmelk

I de norske anbefalingene illustreres dette med et eksempel der man antar at et glass vin kan gi en promille på 0,3 til 0,4. Altså, hvis mor har tatt et glass vin og får en promille på 0,3 eller 0,4, betyr det i praksis at alkoholprosenten på morsmelken er 0,03 eller 0,04 prosent.

Drikke med en så lav alkoholprosent anses for å være alkoholfri, så hvordan eller hvorfor kan myndighetene argumentere for at dette kanskje kan være skadelig?

Fruktkompott og surmelk har sannsynlig høyere alkoholnivå, noe som ikke er hevdet å være skadelig.

Jeg bestrider ikke at alkohol i svangerskapet er skadelig for fosteret eller at berusede foreldre kan påvirke spedbarn negativt, men la oss slutte å diskutere alkohol i morsmelken.

Jeg har stor tillit til helsemyndighetene i landet vårt. Jeg tror at de vil det beste for barn, men jeg synes ikke dette er måten å gå frem på.

De fleste nybakte foreldre er usikre og har mange spørsmål til oss helsesøstre. De synes det er vanskelig å finne frem i all informasjonsflyten der ute og etterspør hjelp til å sortere det de finner. De er kritiske til hva vi bygger våre faglige råd på, og vi må vise til at vi har gode begrunnelser for det vi sier. Dette er bra.

Kan redusere tillit fra foreldre

Helsesøstre er forpliktet til å følge anbefalinger fra Helsedirektoratet. Jeg er avhengig av å holde meg oppdatert for å kunne gi forskningsbaserte faglige råd. Og når forskningen og anbefalinger ikke stemmer overens, kompliserer det jobben min som helsesøster. Det kan rett og slett redusere tilliten fra foreldrene, noe som er en forutsetning for en god veiledningssituasjon.

Jeg skulle ønske at Helsedirektoratet benytter anledningen til å møte «ny» forskning undrende og åpen for faglig refleksjon. Så kan vi heller diskutere hvor lite alkohol i foreldrene, og ikke i morsmelken, som skal til før spedbarnet reagerer eller omsorgen svekkes.

Les også nyhetssaken her:

Les også

Helsesøster: «Ammende kan drikke alkohol uten at barnet tar skade»

Følg Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Amming er et tema som har skapt mye debatt tidligere. Les noen av sakene Aftenposten har publisert her:

Nyhetssak.

Les også

Her er enda en grunn til at det er lurt å amme et helt år

Helsesøster skriver:

Les også

«Ammepress, ammetyranni og ammepoliti? Vi snakker om spedbarns kosthold!»

Professor skriver:

Les også

  1. «Kunnskapsløs debatt om amming»

  2. - De fikk ikke støtte, men følte de ga barnet sitt «gift» da de ga morsmelkerstatning

Les mer om

  1. Debatt
  2. Helse
  3. Barn og unge