Debatt

Au pair eller husslave?

  • Amalie Nilssen

Det som vil hjelpe au pairene, er etter min mening å slå hardt ned på dem som misbruker ordningen – samt å styrke au pairens rett til norskundervisning og sammenhengende fritid, skriver Amalie Nilssen.

Senterpartiet vil fjerne au pair-ordningen. Vinner de gjennom, må jeg slutte i jobben min, skriver Amalie Nilssen.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Som alenemor og teatersjef, kan jeg ikke gjøre unna all jobb før barnehage og SFO stenger. Jeg trenger hjelp for å få hverdagen til å gå opp, og den hjelpen får jeg av min fantastiske au pair fra Filippinene.

Au pairen vår er utdannet sykepleier. På Filippinene er det så mange nyutdannede sykepleiere at de må betale for å få arbeidspraksis. Det har mange av dem ikke råd til.

Drømmer om fast jobb i Norge

Vår au pair kom til Norge vel vitende om at Norge trenger flere hender i helsesektoren. De to årene hun har lov å være her, bruker hun til å studere norsk. Hun går på skole fire dager i uken, og jobber hardt med hjemmeleksene. Drømmen er fast jobb i Norge.

For de fleste som kommer hit er ikke alternativet å dra hjem og arbeide som sykepleier hjemme

Det er å ende opp som hushjelp på livstid et sted med langt verre arbeidsbetingelser enn gjennom au pairordningen i Norge. Au pairordningen vår er god, men den kan misbrukes. Det samme kan alkohol. Bilkjøring. Penger. Vi kan forby alt sammen. Eller vi kan snakke om hvordan vi kan bruke ordningen klokt. Gjøre den bedre. Og følge opp brudd.

Gjør ikke verden til et bedre sted

Senterpartiet har helt sikkert gode intensjoner med sitt forslag, men å tvinge au pairer i Norge til å bli hushjelp i Singapore – og alenemødre som meg til å si fra oss lederjobber for å begynne å jobbe deltid – gjør ikke verden til et bedre sted.

Amalie Nilssen

Det som vil hjelpe au pairene, er etter min mening å slå hardt ned på dem som misbruker ordningen – samt å styrke au pairens rett til norskundervisning og sammenhengende fritid. I dag skal vertsfamilien betale norskundervisning med inntil 8100 kroner i året. I Kristiansand koster fulltidskurs 10.000 kroner i halvåret. Au pairer som kun går på kurs én dag i uken, isoleres mer enn de som går på skole hver dag.

De har også liten mulighet til å lære språket ordentlig. Det gjør det vanskeligere å bestå Bergenstesten om de ønsker å studere eller jobbe i Norge når de er ferdige som au pair.

Bør ha fri 48 timer

Arbeidstid på maks 30 timer er fint så lenge begge parter vet at å sitte barnevakt for barn som sover også regnes som arbeid. Regelen om at au pairen kan jobbe seks dager i uken og kun har krav på fri en ettermiddag i uken og annenhver søndag, bør endres.

For å ha et godt sosialt liv, bør au pairen etter min mening ha krav på 48 timer sammenhengende fri hver uke.

Å kreve at alle norske familier skal bruke au pair-byrå, kan også være et godt tiltak. Au pairer som kommer gjennom byrå, får gode opplysninger om sine rettigheter, og vet at de har mulighet til å bytte familie om de ikke blir behandlet bra.

Uten au pairordning, blir det enda færre av oss

Kvinner gjør fremdeles 75 prosent av alt husarbeid i Norge. Kvinner blir fortsatt oftere sykmeldt enn menn. Kvinner er fortsatt for dårlig representert i styrer og ledende stillinger. Uten au pairordning, blir det enda færre av oss. Og enda flere fattige kvinner uten muligheter på andre siden av verden.

Få med deg de viktigste og beste debattene — følg Aftenposten meninger påFacebookogTwitter

Les mer om

  1. Debatt