Debatt

Menyer er blitt erstattet av QR-koder. Den gode resturantopplevelsen er blitt borte.

  • Simen Johannessen
    Simen Johannessen
    Oslo
I begynnelsen var QR-koder helt nødvendig for å redusere antall fysiske kontaktpunkter, skriver debattanten.

Det er ikke «smittsomt» å bry seg om gjestene sine.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Norske restauranter har løftet seg enormt de siste 10 årene, både når det gjelder mat og service. På sitt beste er de i verdensklasse.

Jeg har til tross for dette hatt flere dårlige restaurantopplevelser denne sommeren. Ikke på de gode restaurantene, men på uteserveringer, kafeer og de mange spisestedene.

Forsvinner inn i mobilen

I det man ankommer resturanten, blir man gjerne pekt bort til et bord. Eller så finner man et bord selv. Så skanner alle QR-koden og forsvinner inn i hver sin mobil.

Etter hvert har alle fått bestilt og betalt. Så kommer en ansatt bort og spør om noen har bestilt pasta. Og jo da, det har en av oss gjort, og tallerkenen smeller i bordet. Snart har alle fått maten sin.

Midtveis i måltidet vurderer vi å ta et glass vin til, men ingen gidder å gjøre en ny bestilling på mobilen. Så vi nøyer oss med vannet vi fremdeles har igjen.

Når alle er ferdig med å spise, kommer det en ansatt forbi, en vi ikke har sett før, og tar med seg alle tallerkene.

Etter hvert reiser vi oss og går. Vi vil ikke forstyrre de ansatte som holder på med sitt, med å si «takk for maten».

Nødvendig tiltak

Dette er selvsagt litt karikert. Samtidig har jeg hatt en håndfull opplevelser som ligner på denne beskrivelsen. Det har også vært mange flere steder som har hatt varianter av dette, men hvor det etterlatte inntrykket er at ingen oppriktig bryr seg.

Hverken om maten smakte, om vi har det hyggelig, om vi vil ha noe mer, eller at vi i det hele tatt hadde besøkt stedet.

I begynnelsen var dette helt nødvendig for å redusere antall fysiske kontaktpunkter.

Men jeg forstår likevel ikke hvorfor de ansatte skal slutte å snakke med gjestene, selv om tradisjonelle kontaktpunkter som det å presentere menyen, ta imot bestilling og betaling er borte.

Det er ikke «smittsomt» å bry seg om gjestene sine.

Mange har jobbet målrettet, og med stor suksess, for å heve servicenivået i Norge. Nå må vi ikke bruke covid-19 som unnskyldning, for å falle tilbake til gamle synder.


  • Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Les mer om

  1. Restaurant
  2. Skanner
  3. Restauranter
  4. Mobil