Debatt

Hvor går USA i nord? | Jan-Gunnar Winther

  • Jan-Gunnar Winther, direktør, Norsk Polarinstitutt
Svalbard preges av klimaendringene.

Trer USA til side i klimapolitikken, kan Kina og EU komme til å innta en mer aktiv posisjon i Arktis.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Arktis fikk ikke plass i den amerikanske valgkampen. Nå blir utnevnelsene av utenriksminister og de øvrige i State Department – som gir presidenten råd i utenrikspolitiske så vel som arktiske spørsmål – viktige.

State Department leder USAs arbeid i Arktisk Råd og vil prege USAs retning i nordområdepolitikken. Utnevnelsene tar tid. Kursen endres derfor neppe under det amerikanske formannskapet i Arktisk Råd som avsluttes i mai 2017.

Næringsutvikling i nord

USA har tre hovedprioriteringer i Arktisk Råd: Den første er å bidra til å forbedre leveforholdene i nordområdene. Involvering av urfolk er høyt prioritert. Den andre omhandler sikkerhet til sjøs, her står forebygging og respons ved uhell sentralt. Den tredje gjelder håndtering av virkningene av klimaendringene.

Obamas administrasjon har lagt ned forbud mot boring etter olje og gass i amerikanske havområder i Arktis. Donald Trumps uttalelser om klima- og energipolitikk kan bety mer næringsutvikling i nord.

Svekket klimaengasjement

Men økt petroleumsutvinning er nødvendigvis ikke svaret, selv om Alaska er republikansk og svært oljeavhengig. Shell har nylig trukket seg ut av Alaska basert på økonomiske risikovurderinger. Gruvevirksomhet, skipstrafikk og infrastruktur er andre, kanskje vel så aktuelle, kandidater.

Obama inviterte nylig til møte i Det hvite hus for å fremme internasjonalt forskningssamarbeid, også innen klima. Signaler fra Trump kan tyde på et svekket klimaengasjement. Trer USA til side, kan Kina og EU komme til å innta en mer aktiv posisjon i Arktis.


Les også

  1. Norge vet ikke hvordan vi skal holde hva vi lover i klimapolitikken | Ola Storeng

  2. Klimafornektelse 2.0: Det er naivt å tro at alt vil fortsette som før | Marius Holm

  3. Norske eksperter tror ikke på alarm om Kinas ambisjoner i nordområdene

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les mer om

  1. USA
  2. Arktisk råd
  3. Urfolk
  4. Klimapolitikk
  5. Kina