Norrøn mytologi og åsatro har ingenting med nazistiske verdier å gjøre | Anette Sivertstøl

Vi kan ikke la nynazistiske personer ta fra oss kulturarven gjennom å misbruke norrøne symboler, mener innleggsforfatteren.

Odins soldater bommer så kraftig at man må le av det.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

I flere tiår har nazister og høyreekstreme grupperinger brukt vikinger og norrøne symbol i sin propaganda og sitt arbeid. Blant de mest kjente misbrukerne er Adolf Hitler, Vidkun Quisling, og i nyere tid den høyreekstreme organisasjonen Vigrid.

Hitler brukte både runer, norrøne navn og symboler, og bilder av «sterke», blonde vikinger i sin propaganda for at den ariske rasen var den overlegne kulturelle rasen.

Quisling var en like stor misbruker av vikingene. Han holdt blant annet pinsemøte i Borreparken i Horten, hvor Nordens største samling av store gravhauger ligger.

Dagens Vigrid bruker ofte symboler som torshammeren, solkorset, og runer, og har erklært at deres ideologi baserer seg på norrøn mytologi. Samtidig roper de om en hvit rasemakt og har en rasistisk holdning med raselæren sin. En kobling mellom disse rasistene og vår kulturarv er problematisk, da en slik kobling er historieløs og feil.

Det nyeste tilskuddet blant misbrukere er den nyoppstartede og innvandrerkritiske borgerverngruppen Odins soldater.

Hvorfor i all verden bruker disse ekstremistene stadig vekk vikinger og norrøne symbol? Den norrøne mytologien og vikingene selv har ingen historisk tilknytning til hverken nazistisk ideologi eller rasistiske holdninger. De pisser på vår kulturarv.

Vikingene hadde ingen tanker om etnisk renhet

Blant de høyreekstreme kan det virke som om det ligger en forestilling om at vikingene representerer etnisk renhet og kontinuitet. Noe som er helt på jordet.

Det er greit nok at vikingene var voldelige og hadde sine plyndringstokter, men de levde i et voldelig samfunn, og resten av verden var ikke så mye bedre .

Men vikingene var også handelsmenn, og de hadde fredelig kontakt med folk fra hele verden, da også arabere. Mange av de samtidige historiske kildene om vikingene er skrevet av arabere som møtte dem. Om vikingene ikke likte araberne, hadde de nok drept dem før de fikk skrevet ned skildringene sine om vikingene.

Innleggsforfatter er journalist i studentavisen Under Dusken, men også svært interessert i vikinghistorie. Hun er mektig lei av at høyreekstreme grupper misbruker det norrøne og vikinger, der det nyeste tilskuddet er «Odins soldater».

Vikingene drev altså handel og seilte over hele verden, blant annet var de innom Konstantinopel (dagens Istanbul), Spania og Nord-Afrika. Noen vikinger slo seg også ned i områdene de reiste til. De blandet seg med lokalbefolkningen og de blandet seg ofte med flere kulturer. De kunne gjerne gifte seg med lokale kvinner og i enkelte tilfeller tok de med seg sin utenlandske ektemake hjem til Skandinavia.I vikingtiden var det sørlige Spania et muslimsk rike. Ifølge boken Vikinger i krig finnes det beretninger om at enkelte vikinger konverterte til islam i Spania. Vi har alle hørt historiene om vikingene som var leiesoldater for forskjellige keisere rundt om i verden. Vikingene jobbet altså for arabiske fyrster og kristne keisere.

Slike eksempler viser at vikingene ikke hadde noen tanker om «etnisk renhet», og at de heller ikke tenkte på seg selv som en opphøyd rase.

Derfor blir det for dumt å bruke vikingene som et symbol på «en sterk arisk rase».

Ta en titt på Edda

Høyreekstreme har også en forkjærlighet for å rote med den norrøne mytologien. De forenkler det norrøne tankegodset og bruker det i sitt budskap om at den sterkeste skal bevise styrken sin med seier i kamp. Det er en svært selektiv måte å se mytologien på, da mytologien også har flere fredelige sider.

Det virker som om høyreekstremistene elsker å misbruke Odin og Tor, to kjente norrøne krigerguder.

Og ja, enkelte deler av den norrøne gudetroen er voldelig, men det er så mye mer i den norrøne mytologien. Ikke alt dreier seg om vold. Har disse høyreekstreme personene noen gang lest for eksempel Edda , og da spesielt den eldre Edda ? Kanskje de burde ta en titt på Håvamål , det som tilsynelatende skal være Odins råd, leveregler og visdom til menneskene. Der står det blant annet om å vise gjestfrihet. Det står vel ikke helt i stil med det å ville kaste ut mennesker på flukt eller sette fyr på asylmottak?

Det blir for dumt å bruke vikingene som et symbol på «en sterk arisk rase». — Anette Sivertstøl

Gudediktene i Edda forteller oss mye om den norrøne mytologien, og ingen av tekstene inneholder synspunkt som kan sammenlignes med nazisme, rasisme eller annet skvip som kommer fra den høyreekstreme siden.

Den norrøne mytologien og åsatroa har ingenting med nazistiske verdier å gjøre.

Dette misbruket påvirker også de som praktiserer åsatroen i dag, og åsatroere tar sterkt avstand fra de høyreekstremes misbruk av deres tro. Norges åsatrofellesskap, Bifrost, har også en religionspolitisk plattform hvor de blant annet mener at et flerkulturelt samfunn er sunt. Da den danske avisenDagbladet Information(ekstern lenke) intervjuet en finsk åsatroer, Ylva Karhu, om nazisters bruk av åsatro, var hun ikke nådig:

«Vi åsatroere er ikke rasister – det hører ikke til vår tro, og det gjorde det heller ikke i vikingtiden for over tusen år siden. Vi er sterkt imot at nynazister i årtier har voldtatt vår religion, som de vet ingenting om.»

Ingen vikinger brukte hjelm med horn

Det nyeste tilskuddet blant misbrukere av vikinger, er Soldiers of Odin. Eller Odins soldater som de heter på norsk. Denne gruppen ble opprettet i Finland av Mika Ranta, en kjent nynazist.

De er innvandrerkritiske, og ifølge den finske sikkerhetstjenesten har Soldiers of Odin medlemmer fra ytre høyrefløy, og medlemmer som er nynazister. Soldiers of Odin kaller seg selv en borgerverngruppe, har patruljert i finske byer, og hevder at de beskytter finner fra innvandrere.

Når gruppen patruljerer har de på seg svarte hettegensere med en historiefeil logo:

Nemlig en viking ikledd hjelm med horn og skjerf i det finske flaggets farger som dekker ansiktet. Dette er så dumt at det blir komisk.

I dag vet vi at ingen vikinger brukte hjelm med horn, og det finnes ingen historiske belegg for at de har gjort det. Her bommer Soldiers of Odin så kraftig at man må le av det, men det er også nok et bevis på at høyreekstreme ikke har peiling på norrøn historie.

Les også

Hvorfor er det Natteravnene gjør lovlig, når patruljeringen til Odins soldater ikke er lov? Få svaret i denne kronikken

Som en del av de norrøne gudene, har heller ikke Odin noe som helst med høyreekstreme verdier å gjøre. Odin var guden for blant annet trolldom, diktekunst og visdom, og jeg ser ikke noe diktekunst eller visdom i Odins soldater. Så kanskje denne såkalte borgerverngruppen bør revurdere navnet sitt.

I dag vet vi at ingen vikinger brukte hjelm med horn, og det finnes ingen historiske belegg for at de har gjort det. Her bommer Soldiers of Odin så kraftig at man må le av det, mener Anette Stuestøl.

Denne gruppen er også opprettet i Norge, og har patruljert i noen norske byer. Den norske gruppen har det samme navnet og den samme logoen, men med norsk flagg. Tidligere talsperson for Odins soldater, Ronny Alte, har hardnakket sagt at de ikke er en høyreekstrem gruppe. Likevel er det et faktum at Soldiers of Odin ble stiftet av en selverklært nynazist i Finland, og har mange høyreekstremister i sin organisasjon.

Høyreekstreme har ikke peiling på norrøn mytologi

Når norske Odins soldater bruker samme navn og symbol som finske Soldiers of Odin, og har skikkelser i gruppen sin som er kjent fra ytre høyre-grupperinger som Pegida, er det ikke rart at folk tror de er høyreekstremister.

Skitner til vår historie

Mange av de norrøne symbolene er eldgamle tegn fra flere steder i verden, men de er likevel fullt ut en del av vår felles skandinaviske kulturarv. Det samme gjelder historiene om vikingene. Vi kan ikke tillate at høyreekstreme grupper skitner til den skandinaviske kulturarven, når deres verdier ikke samsvarer med historien. Det er problematisk, da dette kan føre til feiloppfatninger knyttet til Skandinavias vikinghistorie.

Les også

Aftenposten på lederplass: Nei til private borgervernsgrupper

Etter andre verdenskrig var det mange som følte ubehag ved tanken på runer og vikinger, og årsaken var nazistenes misbruk. Vi har kommet over dette ubehaget i dag, men med et stadig økende høyreekstremt miljø som smykker seg med norrøne uttrykk, er ikke veien lang til et slikt ubehag igjen.

Vi kan ikke la nynazistiske personer ta fra oss kulturarven gjennom et slikt misbruk.

Så til alle høyreekstreme: Slutt å pisse på kulturarven vår!

Innlegget er først publisert på Under Dusken, med tittelen «Slutt å pisse på kulturarven vår