Debatt

Ikke fjern sinnarynken! | Guro Brakestad

 • Guro Brakestad
  Familieterapeut

Sinnarynken gir mye informasjon om hvordan vi har det, skriver familieterapeut Guro Brakestad. Foto: Illustrasjonsfoto: Shutterstock /NTB scanpix

Mye viktig kommunikasjon kommer til uttrykk gjennom ansiktsuttrykkene våre.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

I dag leste jeg om Restylane og Botox i et blad på legekontoret, noe som gjorde meg ganske opprørt. Ikke på grunn av de estetiske endringene de kan gjøre, men hvordan disse midlene er med å flate ut mye viktig kommunikasjon, som nettopp kommer til syne gjennom ansiktsuttrykkene våre.

Familieterapeut Guro Brakestad. Foto: Privat

Jeg googlet og kom inn på nettsiden Frokendings.no: «Botox demper «brettelinjer» i pannen, sinterynke og rundt øynene.» Og videre: «Botox kan dermed både brukes forebyggende slik at bretten ikke får satt seg, og som behandling av allerede oppståtte linjer i øvre del av ansiktet som for eksempel i Sinnerynken» (med stor bokstav faktisk).

Er mamma sint? Nei, mamma er trett

I forrige uke pekte gutten min på to og et halvt år på denne bretten i pannen min, eller Sinterynken som den blir kalt på denne nettsiden, og spurte om jeg var sint. Jeg ble umiddelbart takknemlig for to ting: Jeg ble takknemlig for at han i tidlig alder evner å fange opp ansiktsuttrykk som utstråler hvordan andre har det, og for at han våget å spørre meg.

Les også

Restylane. Botox. Butt lift. Vil dagens ungdom kildesorteres før de går i graven? | Guro Brattespe Lahus

Dette ga en mulighet til å snakke med ham om at denne bretten, eller rynken – som jeg kaller det, kunne bety flere ting. Den kommer ofte når jeg er sint, men kan også komme når jeg er trett (noe en småbarnsmor er innimellom). Den kan komme når jeg grubler på noe, eller har vondt i kroppen eller er plaget på andre måter.

«Så mamma er ikke sint?» «Nei, mamma er ikke sint. Mamma er trett.»

Vi reagerer på det vi ser

Mange strever med god kommunikasjon, og noen av nøklene for å få det bedre sammen handler nettopp om å reagere på det vi ser og spørre ut ifra det, som da kan føre til at den andre begynner å fortelle. Det gjør blant annet at vi slipper å gå rundt og lure og frykte at den såkalte sinnarynken handler om oss.

Les også

Anette Stai: «Blir rynkene altfor tydelige, tar jeg en ny runde botox»

Hva skjer hvis denne fjernes eller «flates ut», som det så fint står? Vil mennesker faktisk få det bedre dersom denne informasjonen, som vi glemmer at vi utstråler eller forteller med kroppen vår, blir mer eller mindre borte? For det er vel det som er målet, å få det bedre?

Rynkene gjenspeiler livet vårt

Restylane og Botox kan også bidra til å få bort et trett eller slitent uttrykk, som det sto på nettsiden at «kan få oss til å se eldre ut enn det vi er».

Min påstand er at disse uttrykkene ikke får oss til å se eldre ut, men at de også gjenspeiler noe av livet vårt og forteller noe om hvordan vi har det. Kanskje bør vi heller bremse ned noen hakk, ta ut flere langhelger, jobbe mindre, besøke færre eller senke nivået for alt vi skal få gjort – slik at det synes på kroppen og ansiktet at vi ikke er så slitne lenger, fremfor å heller dekke over ved å «fille in» ting som skjuler hvordan vi egentlig har det.

Les også

Finn Skårderud: Det er noe følelsesløst ved alt det glatte

Jeg jobber som familieterapeut. Gjennom foredrag og veiledning er kommunikasjon et helt selvfølgelig og sentralt tema, fordi det gir grunnlag for all relasjon. Derfor blir jeg både bekymret og urolig for unge og voksnes relasjoner, dersom vi fortsetter å flate ut disse viktige kommunikasjonsuttrykkene.

Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Botox
 2. Debatt
 3. Kommunikasjon
 4. Kropp

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Blir du usikker når du møter folk med munnbind?

 2. SID

  Jeg fant et bilde av meg selv som jeg likte, og viste det til pappa. Han kjente meg ikke igjen.

 3. FORELDRELIV

  Tonje Brenna ble spurt om retusjering av sønnens barnehagefoto: – Alarmerende

 4. FORELDRELIV

  Psykologenes råd: Slik møter du barnas sterke følelser på en smart måte

 5. KULTUR

  «Dette er den fineste filmen jeg har sett på en god stund»

 6. SID

  Jeg sitter ofte alene fordi mamma er ute med kjæresten. Er jeg egoistisk som reagerer?