Debatt

Bør vi være glade for at Norge ikke kom til VM? | Gullestad og Korseberg Stokke

  • Lars Gullestad og Mathis Korseberg Stokke, leger ved Kardiologisk avdeling, Rikshospitalet
Landslagskeeper Rune Jarstein, Even Hovland og Håvard Nordtveit ser Joshua Kimmich' skudd bli mål i en knusende VM-kvalifiseringskamp mot Tyskland. Kanskje var det like bra for den norske folkehelsen at Norge ikke er i VM, spør debattantene.

Hver gang Tyskland spilte dramatiske kamper under fotball-VM i 2006, økte hjerteproblemene i befolkningen. Er fotballfesten egentlig bra for folkehelsen?

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Som hjemmesittere under årets fotball-VM må vi nordmenn nøye oss med å feire de flotte resultatene til våre naboer fra Island, Danmark og Sverige.

For oss som fortsatt husker Norges kamper fra 1994 og 1998, er det lett å savne opphisselsen VM-kampene fører til for dem som er med. Men kanskje skal vi være glade for at vi kan betrakte det hele litt fra sidelinjen.

For er fotball-VM egentlig bra for folkehelsen?

Sterke følelser og psykisk belastning kan medføre akutte hjerte- og karhendelser. Dette er velkjent: I forbindelse med trusselen om oppskyting av raketter fra Irak mot Israel i begynnelsen av Golfkrigen i 1991 og jordskjelvet i Los Angeles i 1994 så man en kraftig økning i plutselig død og hjerteinfarkt blant folk som ble rammet.

Dette kjenner vi også fra vår egen sykehusavdeling. I år har innleggelser for hjerteinfarkt hos pasienter fra land som deltar i fotball-VM, minnet oss om hvilken belastning et slikt mesterskap kan medføre for helsen.

Lars Gullestad og Mathis Korseberg Stokke ved Kardiologisk avdeling på Rikshospitalet

Seks av syv kamper

Risikoen ved å delta i VM er godt beskrevet i en rapport fra Tyskland etter at de arrangerte VM i 2006. Akutte hjertehendelser ble registrert i perioden VM foregikk og sammenlignet med periodene før og etter fotballfesten.

Sammenligningen viste hele 2,7 ganger flere akutte hjertehendelser i forbindelse med kamper som involverte Tyskland.

Interessant nok var det ingen økning i forbindelse med andre lands kamper! Tyskland spilte syv kamper, og man så en økning ved seks av dem:

Akutte hjertehendelser før og etter VM i fotball i 2006, sammenlignet med tilsvarende periode i 2003 og 2005.

Både under åpningskampen mot Costa Rica (kamp 1 i grafen) og under den andre kampen i kvalifiseringsrunden mot Polen (kamp 2) ble det registrert flere hendelser enn vanlig. Før de møtte Ecuador (kamp 3), var Tyskland allerede kvalifisert, og antall akutte hjertehendelser økte ikke.

Tallene økte under åttedelsfinalen mot Sverige (kamp 4). Sluttspillet ble etter hvert en belastning for den tyske folkehelsen. De to kampene som ga flest akutte hendelser, var kvartfinalen mot Argentina (kamp 5), der Tyskland avanserte etter en dramatisk straffesparkkonkurranse, og semifinalen mot Italia (kamp 6), der Tyskland tapte.

Antall hendelser økte ikke i forbindelse med kampen om tredjeplassen mot Portugal (kamp 7), men den dramatiske finalen mellom Italia og Frankrike (kamp 8) økte igjen antall hendelser moderat.

Les også

Norske 15-åringer er mindre aktive enn 70-åringer! | Mats Møller Dæhli og Caroline Graham Hansen

Farligst rundt kampstart

Hvem er så mest utsatt? Hendelsene rammet flest menn, men man observerte også en markant økning hos kvinnene: 1,8 ganger mot 3,3 hos menn. Det er også verdt å merke seg at risikoen var høyere hos yngre og hos dem med kjent hjertesykdom fra tidligere.

Den høyeste risikoen var rett etter kampstart, men antall hendelser økte allerede før kampen og varte en stund etter kampslutt:

Antall hjertehendelser i timene før og etter kampstart.

Hva som er årsaken til disse hendelsene er ikke kjent, men det kan sannsynligvis knyttes til psykososialt stress og aktivering av akutte stressresponser i kroppen. Fra et folkehelseperspektiv er det selvsagt interessant om dette lar seg forebygge.

Vi vil oppfordre til å benytte pausene mellom kampene til en tur opp av sofaen, eller kanskje en privat kamp mot naboen?

Neste gang Norge deltar i VM, bør vi bruke muligheten til å sette i gang et forskningsprosjekt som kan undersøke om VM-utløste hjertehendelser kan forebygges med slike tiltak. Tør vi håpe at det ikke blir lenge til?

Les også

Sverige til himmels - mester Tyskland sensasjonelt slått ut

Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Nyhetsbrev Vil du ha tips om ukens beste debatter?

Les mer om

  1. Fotball-VM
  2. Fotball
  3. Tysk fotball
  4. Landslag
  5. Helse
  6. Medisin
  7. Norge