Debatt

OL-politikerne og idrettstoppene er gavmilde med dine penger

 • Bjørn Stærk
  Bjørn Stærk
  Spaltist

Det sjokkerende med OL i Sotsji var ikke at budsjettene sprakk, men at ekstra store budsjetter sprakk dobbelt så mye som det doble de pleier å sprekke, skriver innleggsforfatteren. Her fra åpningsfesten, flankert av 8-10 meter høye maskoter. Foto: Tobias Röstlund /TT/kod 1014

Det nøkterne Norge har avgått ved døden.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

I den svært underholdende dokumentaren Någon annan betalar reiser Martin Borgs rundt i svenskekommuner og graver frem historier om offentlig pengesløsing.

Småkommunen Götene kjøpte for noen år siden kulissene til filmenom Jan Guillous romanfigur Arn, for å bygge familieparken Medeltidens värld. Planenvar at den skulle koste 7 millioner, og få 50.000 besøkende i året, men denkostet 100 millioner og ble en total fiasko.

Også Malmö drømte ommiddelalderturisme. Der bygget kommunen kopier av gamle skip til 138 millioner.Til slutt måtte de selge dem for 100 kroner.

Og når det går galt?Jaja. Noen andre betaler

Det er ildsjeler og kommunepolitikere som står bak disse ogde andre fiaskoprosjektene Borgs forteller om.

Noen hadde en fin idé, og lafram en plan med alle de riktige formuleringene. Prosjektet vil «trekketurister!» Dessuten skal det «sette kommunen på kartet!» Og når det går galt?Jaja. Noen andre betaler.

Eller «uff da», som vi sier på norsk når det skjer noe tristsom ikke rammer oss selv, og som vi ikke vil ta ansvaret for.

Slike prosjekter går galt fordi politikere ikke erentreprenører. De ser ikke forskjell på gode og dårlige investeringer. Desatser ikke sine egne penger. De satser dine.

Sette Norge på kartet på andres regning

Nåkon annan betalar er ekstra morsom fordi den nettopp handler om andres penger. Svenske skattebetaleres penger.

Det er ikke fullt så morsomt når det er våre egne penger somstår på spill, og prosjektet er 200 ganger større.

Også bak Oslo 2022-prosjektet står det nemlig en allianse avildsjeler og politikere. Også de ønsker å «trekke turister» og «sette Norge påkartet». Og regningen, den sender de til noen andre. Til oss.

Desatser ikke sine egne penger. De satser dine

Men sammenligningen er urettferdig. De som stod bak Medeltidensvärld hadde i det minste et håp om å tjene penger og trekke turister i mange årframover. Et vinter-OL er ment å tape penger, og varer i to uker. Vi skal være fornøyde om prosjektet ikke blirdobbelt så dyrt som planlagt og vi får igjen en brøkdel av det tapte i gjenbruksverdiog turistinntekter.

Iblant må man stille et dumt spørsmål:

Hvorfor arrangerervi et stort, kommersielt, globalt sportsarrangement uten å forvente noe inærheten av en samfunnsøkonomisk gevinst?

Ja, alle gjør det. Men hvorfor?

Samfunnsøkonomisk tap på 16-18 milliarder

Coca-Cola og McDonalds sponser OL fordi de forventer å tjenepenger. Men ifølge kvalitetssikringenfor Oslo-søknaden kan Norge forvente et samfunnsøkonomisk tap på 16-18milliarder. Og det er før budsjettene sprekker og IOC krever endringer, slik degjør. Og det forutsetter en tvilsomturistgevinst på 1,7 milliarder.

Til gjengjeld får noen av oss en hyggelig folkefest, «godeopplevelser» som det står i kvalitetssikringsrapporten, og det er jo fint. Menden festen skal helst være flott. Den samme summen kunne sendt hele Norgesbefolkning på en helgetur til Barcelona. Det ville også vært fint.

Festen skal helst være flott. Den samme summen kunne sendt hele Norgesbefolkning på en helgetur til Barcelona

Ja, kanskje skulle vi bare delt ut pengene til alleinnbyggerne i Norge. Så kunne hver av oss brukt dem på det vi får aller mestglede av? Noen kan kjøpe nye ski. Noen kan reise til Barcelona. Noen kan betaleekstra på boliglånet. Noen kan gi pengene til Røde Kors. Og det var tross altdine penger i utgangspunktet.

Alt kan ikke måles i penger. Men de gode opplevelsene duvelger selv gir deg gjerne mer glede enn de gode opplevelsene andre velger fordeg.

OL er blitt en skitten merkevare

Oslo kommune lover nå et nøkternt OL, med mer gjenbruk enn iden opprinnelige planen. Søkerkomiteen har funnetet par milliarder som til nød kan kuttes. Blant annet kan vi spare 700millioner ved å bruke Vikingskipet på Hamar. Men de anbefaler det ikke.

Og dette er før budsjettene sprekker. Totalkostnaden ved etOL blir ofte det dobbelte.

Det sjokkerende med OL i Sotsji var ikke atbudsjettene sprakk, men at ekstra store budsjetter sprakk dobbelt så mye som detdoble de pleier å sprekke.

Merkevaren OL har blitt skitten. Det beste som kan skje medden er antagelig at Norge takker nei, slik at IOC senker ambisjonene. I stedetvirker det som om Norge ønsker å redde OL, ved å arrangere det på vår jordnære,nøkterne norske måte.

Merkevaren OL har blitt skitten. Det beste som kan skje medden er antagelig at Norge takker nei

Mens vi venter på vårt nøkterne OL har Oslo kommune satt av100 millioner til OL-etaten for 2015. Samtidig kutter de millioneri velferdstilbud. De hundre OL-millionene vil bli brukt selv om søknadenblir avlyst, for «det vil ta tid å avvikle etaten», som byråd Hallstein Bjerckenøkternt formulerer det.

Det «nøkterne» Norge finnes ikke

Og det er IOC som bestemmer hvordan OL gjennomføres. De har ikke akseptertnoen norske forbehold. Kontrakten med IOC blir førstklar til neste år.

Det er uansett en fantasi å tro at vi kan holde igjenutgiftene når arrangementet er tildelt. Ingen som kan bremse prosjektet vil hainteresse av å gjøre det, og alle kan legge skylden på noen andre. Kanskjeruller det noen hoder, men prosjektet ruller videre. Noen andre betaler.

Å arrangere OL for å demonstrere nøkternhet er somå gå på fylla for avholdssaken

Det «nøkterne» Norge finnes ikke. Vi er som en gammelidrettshelt som ønsker å gjøre comeback på sine eldre dager. Vi er ikke detnøkterne bonde— og fiskerlandet lenger. Vi er de nyrike som serverdien av alt, men ikke vet prisen på en eneneste ting. Et oljeland hvoralt er dyrt, og blir dyrere. Å arrangere OL for å demonstrere nøkternhet er somå gå på fylla for avholdssaken.

Politikerne mangler «skin in the game»

Kyrre Wathne treffer blink når han spør på Twitter:

Kanskje må noen ledere gå. I verste fall, hvis sprekkenskjer på en skandaløs måte, en statsråd eller regjering. Men det er lett åskylde på forrige regjering.

Både i Oslo og de svenske kommunene Martin Borgs besøktemangler politikerne det NassimTaleb kaller «skin inthe game». De får æren hvis det går bra, men de sender regningen til andre.Ekte entreprenører satser egen tid og egne penger. Da er man motivert til ågjøre sitt beste.

Hva med å spytte inn egne penger hvis budsjettet sprekker?

Politikerne som kjemper for et OL velgerne er skeptiske til misteri verste fall noen stemmer. Det er lov å håpe. Jan Arild Snoen påpeker atOL-kampen står mellom folketog eliten, akkurat som i EU-kampen.

Men er trusselen om velgerstraff stornok til å demotivere politikere som er beruset på Lillehammer-nostalgi?

Jeg ville følt meg tryggere hvis planleggerne som skriversøknaden, politikerne som vedtar den, og lederne som gjennomfører prosjektet,går med på å spytte inn litt av sine egne penger hvis budsjettet sprekker. 100.000hver?

Verdens rikeste land

Norge oppfører seg som om vi ikke trenger å tenke på penger.Men det kommer storeutgifter i tiårene som kommer som vi ikke har dekning for.

Et titallsmilliarder er lite i denne sammenhengen, men alle vet fra sin egenprivatøkonomi at du ikke løser pengeproblemer ved å sette deg ned og vente påLotto-millionene. Du kutter litt her, litt der, måned for måned, år for år. Oghvis du starter i dag kan du stresse mindre i morgen.

Det er kjedelig å være ansvarlig. Mye gøyere åsi «vi er verdens rikeste land, en fest har vi råd til!»

Slik er det med offentlige penger også. Det er ingen magiskforskjell på offentlige og private penger. Pengene kommer fra deg, eller dinebarn, eller dine barnebarn. Men det er kjedelig å være ansvarlig. Mye gøyere åsi «vi er verdens rikeste land, en fest har vi råd til!»

Og når regningen kommer, budsjettet har sprukket, depositive effektene uteblir, og eldrebølgenog oljealderens slutt er åtte år nærmere?

Da står de der på rekke og rad,alle planleggerne og politikerne, rister bedrøvet på hodet, og sier:

«Uff da».

Les flere artikler av Bjørn Stærk på essays.bearstrong.net. Twitter: @bjoernstaerk

 1. Les også

  IOC-krav: Cocktail med Kongen

 2. Les også

  Tror ikke at billig-OL blir billigere

 3. Les også

  Hvor tok rausheten veien i OL-debatten?

Les mer om

 1. Debatt

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Samferdselspolitikken er ute av kontroll. Noen må trekke i håndbrekket.

 2. FOTBALL

  Slik vil de gi barn og unge i Oslo øst like godt tilbud som jevnaldrende i vest

 3. ØKONOMI

  Europas oljetopper ber om statsstøtte til karbonfangst

 4. ØKONOMI

  Norske kommuner redder Grimstad fra kraftsmell

 5. DEBATT

  Pengefesten er over!

 6. OSLO

  Fornebubanen får 391 millioner