Debatt

Priskrig på smågodt provoserer meg. Hjertet mitt blør for de med bulimi og overspising | Aria Sandvik

 • Innleggsforfatteren Er Student.
Jeg mener absolutt ikke at man skal forby sukker eller nekte folk å spise godteri. Men er det virkelig nødvendig å gjøre det så tilgjengelig for alle? spør Aria Sandvik.

Hadde det vært snakk om priskrig på alkohol eller narkotika – da hadde folk reagert.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.
Jeg mener absolutt ikke at man skal forby sukker eller nekte folk å spise godteri. Men er det virkelig nødvendig å gjøre det så tilgjengelig for alle? spør Aria Sandvik.

Over hele landet selges smågodt nå for 2 kroner og 90 øre pr. hekto, som følge av en tilspisset priskrig mellom dagligvarekjedene. Prisen på flere påskevarer er også senket. Dette innlegget er først publisert på forfatterens blogg.

Dette provoserer meg vanvittig mye. Priskrig på smågodt? Hvem vinner egentlig på dette? Butikkjedene sa de tapte inntekter etter priskrigen før jul, og befolkningen har vel ikke noe å hente på fråtserier de heller?

Hjertet mitt blør for de som sliter med maten, særlig de som sliter med bulimi og overspising. Begge disse lidelsene er avhengigheter, og de som sliter har ikke kontroll. Hadde de hatt det, hadde de vel ikke hatt et problem i utgangspunktet?

Det som gjør meg så forbannet er hvor ekstra tilgjengelig smågodt blir for dem.

Hvordan de handler. Lagrer. Spiser mer smågodt enn vanlig. Hvordan de fråtser og hater seg selv, inderlig og intenst fordi de ikke greier å la være.

Hvordan noen tømmer seg selv etterpå, hoster og harker magesyre og straffer seg selv enda litt til. Hvordan enkelte fantaserer om å ende sine egne liv fordi de er så jævlig lei av å ha det slik de har det. Fordi de er lei av å hate seg selv, de er lei av å oppsøke hjelp, og kanskje ikke oppleve tilstrekkelig behandling eller å bli hørt i det hele tatt. Det er vanskelig å få tilstrekkelig behandling for en spiseforstyrrelse om man er normal— eller overvektig.

Hjertet mitt blør fordi dette hadde vært min realitet om priskrigen hadde skjedd noen år tilbake.

Når sykdom kaster fornuften ut vinduet og når friske tanker ikke greier å kjempe mot impulsen om å handle mer, mer, mer…

Priskrig på andre rusmidler? Folket hadde protestert

Se for deg at det var lovlig å kjøpe rus på gata for en tier pr. pille. Hadde folket hylt opp og protestert høylydt? Ja. Fordi de ser og forstår galskapen i den type avhengighet.Hva da om man solgte vin til alle i alle aldre for en tier pr. liter? Eller snus, sigaretter, tobakk?

Jeg mener absolutt ikke at man skal forby sukker eller nekte folk å spise godteri– men er det virkelig nødvendig å gjøre det så jævlig tilgjengelig for alle?

«Det varer bare til påske» var det noen som skrev. Ja, det varer så lenge at man kan hamstre seg et godt lager. Det varer i flere uker med tortur for de som sliter med maten og ikke greier å styre seg.

Hverken de syke eller de som er friske tjener på dette. Overdrevent sukkerinntak er ikke bra for noen. Alt med måte! Klart det er lov å kose seg, men når du kjøper 10 kilo smågodt og tror du skal bruke like lang tid på å spise det opp – som du ville brukt hvis du kjøpte til full pris, litt og litt hver uke? Tror du selv på det?

Andre avhengigheter reguleres – ikke sukkeravhengighet

Men de som sliter med en sukkeravhengighet – de er det ingen som tenker på. «Folk velger selv hva de vil spise« og «folk er selv ansvarlige for hva de trykker i seg». Joda, jeg er til en viss grad enig – men det er ikke bare bare, når du er styrt av sykdom og går på autopilot gjennom butikken. Det handler ikke om valget, det handler om det syke, det du ikke har kontroll på.

Aria Sandviks hverdag besto av spiseforstyrrelser, selvskading og problemer med å regulere følelser. På bloggen ariasandvik.com har hun samlet erfaringer på veien mot et friskere liv.

Jeg sier det igjen, hadde det vært snakk om lovlig priskrig på alkohol eller narkotika, solgt på åpen gate, i dagslys foran alle – da hadde man reagert.

 • Alle som drikker alkohol – har ikke et avhengighetsproblem.
 • Alle som røyker en sigarett – har ikke et avhengighetsproblem.
 • Alle som tar en snus – har ikke et avhengighetsproblem.
 • Alle som spilte på spillautomater når detter var lov— hadde ikke et avhengighetsproblem.
 • Alle som spiser sukker – har heller ikke et avhengighetsproblem.
  Saken er bare det – at man har aldersgrense for å handle alkohol. Man har aldersgrense på snus og tobakk. Spillautomatene ble fjernet i Norge for å forebygge spillavhengighet. Det er til og med aldersgrense for å kjøpe energidrikker i Norge, eksempelvis Battery, Burn og Red Bull – for å unngå at barn skal få i seg koffein.

Sukker er tilgjengelig uansett.

De som vil ha det, betaler det det koster. Er det dyrere kjøper man mindre og motsatt – er det billig, kjøper man mer. Det er unødvendig å senke prisene på smågodt i flere uker før påske. Jeg kunne til en viss grad forstått det om det hadde vært snakk om et par dager.

Mat er lovlig rus – den stjal vanvittig mye av livet mitt

Jeg har sagt det flere ganger til behandlerne mine i løpet av de ni årene jeg har gått i terapi. Jeg har uttrykt at mat er lovlig rus, og det er det som er så vondt. For å handle et lass med mat jeg skulle hjem å fortære og deretter skylle ned i do – det kunne ingen ta meg for. Det kunne ingen si noe på.

Ingen kunne stoppe meg, med mindre min fysiske tilstand ble uforsvarlig eller kritisk på noe vis. Da ville noen grepet inn.

Dessverre, i dette tilfellet, er det overraskende mye faenskap man greier å utsette kroppen sin for, før den kollapser.

Det er derfor jeg reagerer på priskrigen. Fordi det finnes så altfor mange der ute, som går og står i de fotsporene jeg selv sto fast i.Hva er vel vitsen i å gjøre det enklere og billigere for folk å ødelegge egen helse?

Jeg mener som sagt ikke at man skal forby sukker eller godteri, eller forhindre folk i å kjøpe godteri – men er det virkelig nødvendig å senke prisene?

Spiseforstyrret eller ei, denne sukkerkrigen er ikke annet enn trist og har ingen vinner.

Hvis du lurer på hvordan det kan se ut å være bulimiker og ikke ha kontroll, kan du ta en titt på disse lenkene. Advarer om grafisk innhold.


Si din mening og få med deg de viktigste og beste debattene — følg Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Smågodt-saken ble diskutert i podcasten Debattert. I studio: Kommentator Mathias Fischer, debattleder Liv Skotheim (begge fra Bergens Tidende) og Aftenpostens debattredaktørErik Tornes.

Du kan høre sendingen her, i Podbean eller via iTunes, der du kan abonnere på Debattert. I iTunes kan du også vurdere og gi tilbakemeldinger på podcasten.

Si ;D har også egen podcast! I første episode snakket de om spiseforstyrrelser blant ungdom.

Er unge i dag mer utsatt for å en spiseforstyrrelse? I podcasten kan du også møte Leif-Erik Sørensen (19), som selv har slitt med spiseforstyrrelser. Hvordan opplevde han å være gutt med det mange tror er en jentesykdom?

Du kan abonnere på podcasten i iTunes, søke på Si ;D i din podcast-app eller høre den her:

Mer om tematikken?

Beskrivelse fra Line Sigtbakken (20) om å leve med spiseforstyrrelse:

Les også

 1. «Det er ikke jeg som styrer livet mitt lenger. Det er han som sier at jeg aldri blir tynn nok»

 2. Aftenposten mener: Fornuftig å fjerne avføringsmidler fra apotekhyllene

Si ;D-innlegg:

Les mer om

 1. Debatt
 2. Overvekt
 3. Dagligvarebransjen
 4. Spiseforstyrrelser