Debatt

La de permitterte få jobbe for å redde bedriftene! Marit Vidnes

 • Marit Vidnes
  Marit Vidnes
  Daglig leder, Norrøna Hvitserk Adventure AS

Marit Vidnes i Norrøna Hvitserk Adventure har et forslag om hvordan bedriftene som har permittert ansatte, skal stå bedre rustet når koronakrisen er over.

Regjeringen bør endre permitteringsreglene.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Som gründer og daglig leder i en liten reiselivsbedrift rammet hardt av koronarestriksjonene, har jeg en bedre idé enn at regjeringen betaler flere hundre tusen nordmenn for å sitte hjemme og se på Netflix.

Hva om vi heller ruster oss så bedriftene som nå er fratatt inntektsgrunnlaget, kommer raskt opp fra knestående når dette er over.

Det krever en midlertidig endring i permitteringsreglene.

Les også

Aftenposten mener: Stortinget risikerer å gjøre krisen verre

Kan redde arbeidsplasser

12. mars mistet vi inntektsgrunnlaget vårt over natten. Vi ble tvunget til å permittere nesten alle ansatte for å overleve på kort sikt, selv om bedriften vår har mye å gjøre.

Vi er nå nede på minimumsbemanning for å håndtere kanselleringer og prøve å flytte gjester til turer vi håper vi kan arrangere senere i år. Dette arbeidet gir ikke inntjening nå, men kan kanskje redde arbeidsplassene våre når krisen er over.

Jeg er glad for at regjeringen nå kommer med en hjelpepakke til bedrifter som vår. Samtidig er det frustrerende å se på det jeg mener er en stor ubenyttet mulighet: Alle som nå er permittert, kunne i disse ukene ha gjort fornuftige ting som bedriftene og Norge vil nyte godt av når vi er tilbake til normalen.

Vi må snu alle steiner

Det jeg ber om, i denne helt spesielle situasjonen, er et enkelt system hvor de ansatte som er permittert, faktisk kan gjøre en innsats for arbeidsgiver og være med på dugnaden med å redde sine bedrifter uten å bryte reglene.

Vi er i en ekstraordinær situasjon hvor temaet ikke er trygdesvindel, men å prøve å redde tusenvis av bedrifter som normalt har livets rett.

Jeg er overbevist om at vi kommer oss gjennom dette, men da må vi snu alle steiner, og dette mener jeg er en enkel stein å snu.

 • Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Arbeidsmarkedet
 3. Permittering
 4. Koronaviruset
 5. Debatt