Mirakelet i Sør-Korea. Hvordan klarte de å bremse virusspredningen så raskt? | Biljana Stangeland

  • Biljana Stangeland
Desinfisering av en undergrundsstasjon i Seoul i Sør-Korea.

Hva kan vi lære av Sør-Korea?

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Det er noe helt egenartig som skjer i Sør-Korea nå. På bare knappe to uker klarte landet å bremse en veldig rask spredning av covid-19 og snu trenden.

Det er en fantastisk god nyhet og et rent mirakel at de klarte det så raskt.

Er det noe vi kan lære fra dem? Hvordan klarte de det? La oss først ta en titt på vekstkurven og covid-19-spredning i Sør-Korea.

Antall nye smittede hopet seg opp dag for dag i Sør-Korea. Det er ikke så annerledes enn det vi ser i Norge nå. Selve kurven er ikke veldig intuitiv og må settes på en logaritmisk skala for at man kan få mer informasjon og lese doblingstiden.

Vi ser at Sør-Korea på lik linje med Kina og flere andre land har opplevd tre til fire faser i epidemien. Stigning i antall syke gikk langsomt i starten av epidemien. Denne fasen varte i 30 dager. Deretter kom en eksponentiell stigning som varte i bare fem dager, og hvor antall syke steg veldig raskt.

Lovende trend

I denne perioden var doblingstiden bare 1,1 dag. Det betyr at antall syke doblet seg hver dag. På en mirakuløs måte klarte sørkoreanere å snu den retningen slik at trenden ga seg litt i de påfølgende dagene, og doblingstiden for de følgende fem dagene økte til 2,8 dager.

Trenden man ser nå, er veldig lovende. Doblingstiden de siste 10 dager har steget til 11,7 dager og vil forhåpentlig fortsette å stige. Det er ikke noe annet å si enn at hele verden holder pusten og håper at Sør-Korea snart er utenfor fare. De to andre landene som har klart det samme, er Kina og Singapore.

Les også

Direktestudio: Se siste nytt om Koronaviruset

Testet mye

Så hva er hemmeligheten bak den sørkoreanske suksessen? Hvordan klarte de det? Svaret er at de testet mye. Ingen land har brukt så mange tester som Sør-Korea. Forbes rapporterte onsdag at antallet testede i Sør-Korea er 200.000.

Den sørkoreanske elseministeren Park Neunghoo sa på CNN (min oversettelse) «at han håper at hans land er over det verste». Han la vekt på gode resultater med tidlig testing og la til at «det er veldig viktig å oppdage pasienter på et tidlig stadium».

Forbes skriver også at Sør-Koreas strategi kan bli en rollemodell for andre land. Sør-Korea har også veldig få dødsfall beregnet på antall smittede. Dødelighet ligger på ca. 0,77 prosent. Til sammenligning har Italia opplevd dødelighet på 6,2 prosent.

Trengs drastiske tiltak

Og hvordan står det til med Norge? Doblingstiden i Norge er nå 1,95. Hvordan kommer Norge til å håndtere et raskt voksende antall syke?

Det er veldig uheldig at norske myndigheter har begrenset antall tester og ellers vist en «vent og se-holdning».

De har vært reaktive, restriktive og testet bare den såkalte indeksgruppen, dvs. bare de med tilknytning til Italia, Kina etc. Det er nå man må innføre drastiske tiltak for å bremse smitten.