Å få sitt smittevernpass påskrevet er verdt noe hvis smitten stoppes!
35 artikkelforfattere er lei av kritikk av FHI. Hva jeg spesifikt refses for, vet jeg ikke, for det står ikke i artikkelen.
Som tidligere smittevernlege ved OUS-Ullevål angripes jeg og to andre av 35 smittevernansvarlige. I et fellesskriv understreker de sitt gode forhold til Folkehelseinstituttet (FHI) og har full tiltro til deres kompetanse og vurderinger ved pandemien.
De 35 innleggsforfatterne er lei av kritikk av FHI og underkjenner meg og de to andre som «smitteverneksperter». Hva jeg spesifikt refses for, vet jeg ikke, for det står ikke i artikkelen.
Et argument at jeg har vært i «opposisjon»?
FHI er svært flinke på mange områder, deriblant statistikk og overvåking, men rådgivning om praktisk smittevern har ikke vært deres sterkeste side. FHI er en viktig rådgiver og premissleverandør til helsemyndighetene under pandemien og spiller en sentral rolle for myndighetenes smitteverntiltak. Utviklingen av pandemien er avhengig av gode stopptiltak.
Jeg har i en rekke innlegg i mediene dokumentert mitt syn på råd og tiltak fra FHI. Referanseliste for noen artikler er vedlagt. Jeg kan ikke se at min ekspertise eller kunnskap trekkes særlig i tvil.
De 35 forfatterne går ikke konkret inn på noe av det jeg eller andre har skrevet om FHI sine råd. De argumenterer derimot med at jeg i alle år har vært «i opposisjon». Jeg lurer på hva slags faglig argument det er. Mener de at kritiske synspunkter om FHIs smitteverntiltak fremsatt av meg og andre eksperter ikke bør være tilgjengelige for allmennheten?
Kanskje svaret ligger i kritikken
Norge har håndtert pandemien bedre enn mange andre land. Derfor lurer de 35 forfatterne på hvorfor min og andres «kraftige og stadige kritikk fremsettes i et land som har håndtert pandemien bedre enn de aller fleste andre». Kanskje svaret delvis ligger i kritikken fremsatt av flere eksperter vedrørende betydelige mangler ved en rekke av FHIs smitteverntiltak.
Referanseliste:
- Andersen, BM: Føre-var-prinsippet snus på hodet av myndighetene. Aftenposten 9. Mars
- Andersen, BM: Helseforetakenes sparekniv har gitt dårligere pasientsikkerhet og økt smittefare. Så kom koronaviruset. Hvem sitter i førersetet? Klassekampen 13. mars
- Andersen, BM: Viruset spres via spytt og sekret. Luftsmittetiltak må gjennomføres. Aftenposten 14. mars
- Andersen, BM: Helsemyndighetene forebygger ikke luftsmitte. Dagbladet 17. mars
- Andersen, BM: Helsetopper ble advart i 2009 om utstyrsmangel ved en ny pandemi. Intervju NRK 24. mars
- Andersen, BM: Dårlig tilgang på smittevernutstyr for helsepersonell. Aftenposten 31. mars
- Andersen, BM: Nedbremsing eller stopp? Dagbladet 30. mars
- Andersen, BM: Feil FHI-råd gir økt smittefare. Dagbladet 16. april
- Andersen, BM: En dødelig prioritering. Det er helt galt at Folkehelseinstituttet (FHI) utsetter eldre og sårbare for smitte. Dagbladet 5. mai
- Andersen, BM: Hva med grensekontrollen? Dagbladet 10. juni
- Andersen, BM: Den puslete meterstokken. Plutselig ble koronareglene endret igjen. Klassekampen 25. juni
- Andersen, BM: Manglende corona-kontroll, stor reiseaktivitet og symptomløs smitte – hva skjer? Dagbladet 22. juli
- Andersen, BM: Veldig alvorlig at grensekontroll mangler. Dagbladet 4. august