Debatt

Her er de seks virkelige gode investeringene hvis du skal kjøpe kunst

  • Karin Hindsbo
Karin Hindsbo har en pasjon for Norge og Bergen, men tror at hennes internasjonale ledererfaring kommer godt med. - Jeg har kanskje med meg et bredere perspektiv fra ulike jobber i utlandet, sier hun.

Jeg har skissert en liste basert på de kriterier Aftenpostens Kjetil Røed satte, nemlig en balanse mellom det kunstnerisk interessante, tilgjengelighet og overkommelige pris.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Det er enkelt. Ut fra disse kriteriene bør du satse på kvinnelige kunstnere.

Undersøkelser viser de er bedre utdannet enn deres mannlige kolleger og samtidig er de absolutt dårligst betalt. Kun én av fire kunstnere på galleriene er kvinner, mens kvinner i lister over de mest anerkjente kunstnere utgjør over 40%. Statistisk sett er det dermed blant kvinnelige kunstnere høy kvalitet, god tilgjengelighet og de beste prisene. Kjøper du utenom galleriene, sparer du de høye gebyrene, og kjøper du gjennom galleriene kan du være sikker på at kvinnene er minst like dyktige, men billigere.

Les også

Gi dine tips om hva du mener er «hot» eller «not» i kunstmarkedet

Feltet er stort, så jeg har skissert de seks mest fordelaktige kjøp i dag:

6) Ung kvinnelig kunstner. Hun er flink, hun er på vei frem — og hun er billigere enn alle andre. Du finner helt sikkert en med et uttrykk du liker for det er masse å velge mellom. Når du kjøper hennes verker øker du sannsynligheten for hun blir representert av et kommersielt galleri - og da stiger verdien og prisene. Et godt scoop.

5) Eldre kvinnelig kunstner. Hun er uten tvil eminent. Hun har klart seg mot alle odds. Utvalget er overkommelig, men det er stadig rikelig å velge imellom innen ulike sjangre. Hun er billigere enn sine mannlige kolleger - og minst like dyktig. Både håndverk og konsept er i toppklasse og prisen er rimelig.

4) Kvinnelig kunstner med fokus på homoseksualitet . Vi skulle tro hun var ettertraktet, men det er hun ikke ennå. Mennene kan være litt ‘pricy’, men blant kvinnene kan du gjøre et interessant og godt kjøp. Likesom de fleste andre kvinnelige kunstnere har hun ikke gallerist, så du sparer 50%.

3) Kvinnelig kunstner med annen etnisk herkomst . Enkelt å velge for det er ikke et stort utvalg. Til gjengjeld kan du være sikker på hun i løpet av de neste 15 årene blir kjøpt av de offisielle institusjoner, for vi blir mer og mer stressede over vår mangel på mangfold. Hun er uten tvil flink og målrettet og verkene er billige. Det kan være litt svær å finne en utstilling hvor du kan se verkene hennes og kanskje skal du en tur utenlands, men stå på.

2) Nylig avdød kvinnelig kunstner. Hun har med stor sannsynlighet ingen gallerist og museene flokkes ikke akkurat om å kjøpe hendes verker. Du kan kjøpe henne hos familien i stalldøren for en billig penge. Men om 10 år oppdager en biennale henne og da blir det rift om verkene. En god investering.

1) Gravid kvinnelig kunstner. Mange har forklart henne, at skjevvridningen i lønnen skyldes at kvinner får barn. Hennes mannlige professor fra den gang hun gikk på kunstakademiet har nettopp sett opp og ned av henne med skuffet blikk. Han sa 'så ergerlig du hadde virkelig talent’. Hun selger deg sine verker for nesten ingenting. Hun er et talent - og helt desperat. Bonus!

LES OGSÅ:

Les også

  1. Hot og not i kunstmarkedet

  2. Kunsten å finne sin gode smak

Les mer om

  1. Debatt