Debatt

Sexarbeid har blitt sett på som noe uetisk og perverst. Hvorfor kjøper noen mennesker sex? | Tale Stoa

 • Tale Wetteland Stoa
  Tale Wetteland Stoa
  Psykiatrisk sykepleier og prosjektleder
De som har kjøpt sex i ruspåvirket tilstand har ofte uklare minner, og husker kanskje ikke om de brukte kondom, skriver Tale Stoa.

Det har pågått siden tidenes morgen. Hvem er sexkjøperen?

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Jeg er prosjektleder for PKS (personer som kjøper sex) ved Sex og samfunn. PKS er et helsetilbud til personer som kjøper sex og har vært tilgjengelig siden 2014. Tilbudet er for alle kjønn og alle aldre, og vi tar også imot partnere til personer som kjøper sex. Vi tilbyr smittesjekk og samtaletilbud på klinikken.

Mitt inntrykk er at vi ofte har forutinntatte holdninger og antagelser angående hvorfor noen kjøper sex og hvem disse menneskene er. Jeg ønsker ikke å forsvare sexkjøp, men å bidra til et mer nyansert bilde og kanskje en bedre forståelse for årsakene til hvorfor mennesker kjøper sex.

Tale Stoa er psykiatrisk sykepleier og prosjektleder for PKS ved Sex og samfunn.

Ulike årsaker til sexkjøp

En australsk studie (Birch 2015) intervjuet 309 menn som har kjøpt sex, og kartla hvorfor de kjøpte. Forskerne konkluderer med at det bidrar til sexkjøpernes generelle trivsel.

Fordelene med å kjøpe sex er emosjonelle aspekter, relatert til ensomhet eller at nærheten gir en slags kjærestefølelse. De fysiske årsakene er relatert til spenning samt seksuell tiltrekning.

Hos Sex og samfunn ser vi også lignende årsaker til hvorfor mennesker kjøper sex. I tillegg opplyser noen at de kjøper sex fordi de føler et press om å debutere seksuelt, eller at de har fysiske begrensninger.

Inntak av rus og alkohol påvirker også valget om å kjøpe sex. Flere forteller at de ikke ville kjøpt sex dersom de ikke var ruspåvirket.

Les også

Forsøk på å kjøpe sex er ikke lenger straffbart

Gir angst, skam og skyld

Mennesker som kjøper sex har ofte reaksjoner som angst, skam og skyld i etterkant. Enkelte opplever at sexkjøp strider mot deres verdier.

Mange som oppsøker Sex og samfunn har kjøpt sex én gang, og angrer. Andre som kommer til oss ønsker hjelp til å slutte å kjøpe sex. De forteller at fristelsen blir for stor og at de, selv om de ikke ønsker det, oppsøker arenaer som tilbyr sexkjøp.

Mange er preget av redsel for å ha blitt smittet av seksuelt overførbare infeksjoner. Noen er særlig redde for å ha pådratt seg hiv og for at de kan smitte andre. Flere har beskyttet seg med kondom, men har fremdeles smitteangst.

De som har kjøpt sex i ruspåvirket tilstand har ofte uklare minner, og husker kanskje ikke om de brukte kondom eller om kondomet ble brukt riktig.

Les også

Trodde du virkelig at jeg kunne bli tent i samleier med menn jeg ikke valgte selv? Å nei, du. Underlivet mitt brant

Hvem er sexkjøperen?

Studien fra Australia avdekker at de som kjøper sex representerer lokalbefolkningen: hovedsakelig menn av angelsaksisk bakgrunn og god inntekt. Dette stemmer ikke overens med det vi opplever hos oss.

Pasientene våre varierer både i alder og bakgrunn. Vi har pasienter fra 17–70 år med ulik kulturell og etnisk bakgrunn samt ulik utdanning.

Årsak til sexkjøp er komplekst og sammensatt. Selv om vi kan se årsaker som ligner, skal vi være forsiktige med å generalisere. De som kommer til Sex og samfunn er ikke representative for alle sexkjøpere, men gir oss et bilde av hvorfor akkurat de kjøper sex.

Følg og delta i debatten hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  POLITIKK
  Publisert:

  SV kan gå med på å avlyse på elektrifisering av sokkelen. På én betingelse

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5