Debatt

Prøveboringen ved Trænarevet må stanses | Bjørn Økern

  • Bjørn Økern
    Bjørn Økern
    fylkesleder, Nordland Naturvernforbundet

Lovund og Træna sett fra Hestmona i Lurøy på Helgelandskysten. Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

Først var det oljeboring utenfor Lofoten. Nå er det Trænarevet. Stans!

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Åpent leserbrev til Ola Elvestuen (V), klima- og miljøminister. Etter mange års arbeid har endelig Folkeaksjonen klart å stanse planene om å bore etter olje utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Man hva skjer? Denne regjeringen vi i øyeblikket holder oss med, inviterer et tysk selskap til å bedrive prøveboring rett sør for Trænarevet.

Foto: Privat

Nei for ni år siden

For ni år siden sa Miljødirektoratet blankt nei til dette, men nå har altså finansnæringen tatt seg inn i det innerste maktsenteret i Norge. Wintershall DEA skal bedrive denne galskapen.

Norges Kystfiskarlag betegner området som det viktigste for oppveksten til en mengde fiskeslag som beveger seg til kysten og danner grunnlaget for tusenvis av arbeidsplasser og endeløs matforsyning. Området er viktig for mange sjøfuglarter. Herfra går Golfstrømmen kontinuerlig rett nord til både Vestfjorden og yttersiden og de rike fiskefeltene der.

Wintershall sier at de er oppmerksom på hvilket følsomt område de skal arbeide i og tar alle miljømessige hensyn. Hadde de tatt dette på alvor, hadde de aldri beveget seg i nærheten av Trænarevet med en borerigg. Selv om de ikke finner olje eller det kommer noe utslipp, vil seismikken som skal kartlegge, drepe flere årganger med yngel og småfisk.

Les også

Oljetopp Maria Moræus Hanssen går imot egen bransje: - Vi må ikke bygge ut Lofoten

Karrieren kan få en brå slutt

For noen få år siden møtte jeg Ola Elvestuen på årsmøtet til Folkeaksjonen i Stamsund. Han holdt et innlegg på møtet og var helt klar på sine holdninger og sin motstand mot oljeleiting i LoVeSe. Nå Elvestuen, har du muligheten til å vise om du er det vi kaller «hel ved».

Som ikke firer på dine holdninger, ikke løper kapitalens ærend. Din egen karriere som statsråd for klima og miljø kan komme til å få en brå slutt hvis du ikke klarer, med din politiske tyngde, å stanse denne prøveboringen. Som ikke er noe annet enn en ufyselig fordekt omvei til å starte omkampen om LoVeSe. Saken er klaget inn til departementet ditt, og du avgjør nå. Får du stanset Wintershall, er du sikret plass på «skryteveggen» vår.


  • Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les mer om

  1. Oljepolitikk
  2. Miljøpolitikk
  3. Naturvern
  4. Klimapolitikk