Debatt

Vi er avhengige av midlertidige tiltak for å opprettholde aktivitet i oljebransjen | Arne Sigve Nylund

 • Arne Sigve Nylund
  konserndirektør for norsk sokkel, Equinor

Vår industri kan være en motor på vei ut av krisen og på vei mot et lavkarbonsamfunn. Men da må næringen holdes oppe gjennom den krisen vi nå er i, skriver Arne Sigve Nylund. Foto: Olav Olsen

Vi i industrien skal selv gjøre det vi kan, men vi er også avhengige av midlertidig hjelp fra norske myndigheter.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

«Oljebransjen er rammet av en dobbel smell», skriver Aftenposten i sin lederartikkel 6. april, før avisen anbefaler finansminister Jan Tore Sanner å se bort fra en samlet industris forslag om midlertidige skatteutsettelser for å stimulere til aktivitet. Eller «såkalt midlertidige», som Aftenposten skriver.

Arne Sigve Nylund, konserndirektør for norsk sokkel i Equinor. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Verden og landet er i en krise som i løpet av noen uker, har truffet oss alle som en tsunami. Situasjonen er alvorlig også for vår industri, ikke minst for mange leverandører. Tusener, for ikke å si titusener, risikerer å bli permittert eller miste jobben. Mange selskaper risikerer konkurs. Dette er utgangspunktet for at vi diskuterer tiltak for å opprettholde mest mulig aktivitet.

Vi i industrien skal selv gjøre det vi kan, men vi er også avhengige av midlertidig hjelp fra norske myndigheter for å klare å opprettholde aktivitet i en svært krevende fase.

Lønnsomme inversteringer også nå

Hovedtrekkene i forslagene er dette:

• Olje- og gassindustrien har ikke bedt om skattelettelser, men en midlertidig direkte utgiftsføring av investeringer. Dette gir i realiteten en skatteutsettelse. Forslagene omfatter både eksisterende og nye prosjekter, og det er viktig for å opprettholde aktivitet i alle deler av leverandørindustrien.

• For staten gir ikke dette lavere skatteinntekter, tvert imot vil skatteprovenyet over noe tid øke som følge av reduserte rentefradrag for selskapene.

• Men tiltakene vil gi selskapene sterke incentiv og likviditet til å kunne gjennomføre lønnsomme investeringer også i den fasen vi nå er i. Dette er investeringer som også er konkurransedyktige i overgangen til en lavutslippsfremtid, og som bidrar til å opprettholde aktivitet i leverandørindustrien.

Styrke Norges grønne konkurransekraft

I tillegg har industrien blant annet fremmet forslag om å forsere arbeidet med fullskala karbonfangst- og lagring, et selvfinansiert CO²-tiltaksfond som stimulerer til lavkarbonløsninger og tiltak for å utvikle en fremtidig havvindnæring. Fremtidsrettede investeringer som styrker Norges grønne konkurransekraft.

Vår industri kan være en motor på vei ut av krisen og på vei mot et lavkarbonsamfunn. Men da må næringen holdes oppe gjennom den krisen vi nå er i. Det er utgangspunktet for forslagene en samlet industri har lagt frem.

 • Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Debatt
 3. Koronaviruset
 4. Industri
 5. Leverandørindustri
 6. Karbonfangst
 7. Oljeindustrien

Koronaviruset

 1. VERDEN
  Publisert:

  Merkel: Må forberede oss på vaksinasjon i flere år

 2. NORGE
  Publisert:

  To fullvaksinerte smittet i Oslo – milde symptomer kan tyde på beskyttelse

 3. NORGE
  Publisert:

  Direktestudio: Koronaviruset

 4. OSLO
  Publisert:

  Ber folk teste seg hjem fra vinterferie også

 5. VERDEN
  Publisert:

  Norsk feriefavoritt på smittetoppen: Men nå eksploderer reisebestillingene til Europa

 6. VERDEN
  Publisert:

  Svigerfaren døde av covid-19. Veien hjem fra begravelsen endte med politieskorte.