Debatt

Er jeg en sexkjøper?

 • Anders Røyneberg

Er «Pierre» en sexkjøper når han sex med en kvinne han gir gaver, men aldri penger til? spør artikkelforfatteren.

Både i salg og kjøp av sex finnes det mange gråsoner som det er viktig å belyse.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

«Jeg har sex med en kvinne jeg gir gaver til, men som jeg aldri gir penger til. Er jeg en sexkjøper?»

«Pierre» er i midten av 50-årene og oppsøker «Helsetilbud til personer som kjøper sex» på klinikken «Sex og samfunn». «Pierre» kommer for testing av seksuelt overførbare infeksjoner.

I tillegg ønsker han å snakke om ett vanskelig tema; bryter han sexkjøpsloven? Han er i tvil om han kjøper sex eller ikke.

Gir gaver – men aldri penger

«Pierre» har forhold til en østeuropeisk kvinne som jevnlig besøker Norge. Han spanderer flyreiser, ferier, middager og gaver. I tillegg kjøper han gaver til barnet hennes. «Pierre» har aldri gitt henne penger direkte i hånden.

Anders Røyneberg.

De møttes over nettet, utviklet et vennskap og innledet et forhold. «Pierre» opplever forholdet som romantisk og ikke bare seksuelt. De har sex, spiser middager, går turer og deltar på kulturelle evenementer. Han tror de begge har glede av å være sammen.«Pierre» er i tvil om han kjøper sex eller ikke. Hva er en sexkjøper, spør han. Har «Pierre» kjøpt sex eller har han et romantisk forhold til en kvinne som han viser raushet og gavmildhet overfor?

Romantiske forhold

Mange av dem som oppsøker helsetilbudet vårt er i tvil om de er sexkjøpere eller ikke. Noen har romantiske forhold til personer de gir gaver til hvor sex er en del av avtalen.

Blir det sexkjøp kun når det er en pengetransaksjon involvert?

Når det gjelder sexkjøp, er det mange gråsoner. Dette kan oppleves som forvirrende både for dem som selger og de som kjøper sex. Få vil kategorisere seg som en sexkjøper eller -selger med alt det innebærer av stigma og skam.

Er det å sette noe i en gråsone en enkel måte å fraskrive seg ansvar på? Eller er det slik at det ikke alltid finnes en fasit på hva et sexkjøp er, selv om det for enkelte kan være fristende å sette alt i båsen «sexkjøp»? Kanskje er det slik at det ikke finnes noen fasitsvar og at sexkjøp ofte havner i gråsoner hvor man selv må finne svaret på om dette er lovlig rent juridisk sett, men også moralsk rett for en selv.

Hjelp til å slutte

I pasientkonsultasjonene oppgir mange pasienter at de har et problematisk forhold til å kjøpe sex. En del ønsker av den grunn å snakke om sine sexkjøpserfaringer. Noen ønsker hjelp til å slutte å kjøpe sex, mens andre ønsker å teste seg for seksuelt overførbare sykdommer.

«Sex og samfunn» hjelper pasientene med det de ønsker hjelp til, og fokuserer på å være åpne og ikke-dømmende i møte med pasientene.

«Pierre» kommer til Helsetilbudet vårt flere ganger. Jeg er opptatt av at han selv skal finne svar på om han kjøper sex eller ikke. Jeg er åpen om at jeg selv ikke har et fasitsvar på spørsmålet han stiller meg. «Pierre» bestemmer seg etter hvert for å avslutte forholdet. Han kommer frem til at forholdet ikke er likeverdig.

Mange gråsoner

Det er viktig å belyse at både menn, kvinner og transpersoner selger og kjøper sex, og at det i sexsalg og -kjøp finnes mange gråsoner. Ved å bevisstgjøre om gråsoner kan man lettere komme frem til svar på om hva som er sexkjøp og ikke. Dette gjøres best ved å ha en åpen og ikke-dømmende kommunikasjon om temaet.

Noe er det lett å gi svar på med tanke på sexkjøpsloven, mens mye havner i gråsoner hvor en selv må avgjøre hva som er rett og galt. Kanskje er det på tide med en mer åpen og nyansert debatt om sexkjøp hvor en også ser på gråsoner?

Flere debatter? Følg Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

 1. Les også

  Vi må oppdra våre menn. Hold fast ved sexkjøpsloven, Norge!

 2. Les også

  Guttetur til Pattaya? La meg først fortelle deg historien om Koy

 3. Les også

  Høyre freder sexkjøpsloven ut regjeringsperioden

Les mer om

 1. Debatt
 2. Prostitusjon

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Sexarbeid har blitt sett på som noe uetisk og perverst. Hvorfor kjøper noen mennesker sex?

 2. KULTUR

  Hun forteller historien til overgrepsofferet som velger selvskading, rus og prostitusjon for å takle traumer

 3. FAMILIE OG OPPVEKST

  Slik kan kjønnssykdommer påvirke fertiliteten

 4. NORGE

  Norske forskere: Menn trenger et eget helsetilbud

 5. DEBATT

  Kvinnegruppa Ottar: Staten skal ikke være hallik

 6. NORGE

  Kolleger knallhardt ut mot plastikkirurgene som oppsøkte unge jenter på Instagram