Jordskjelvet som endret Nicaragua

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Aftenposten hadde 8. februar en interessant artikkel om jordskjelv som gjennom årene har endret historien i mange land og regioner. Men den hadde ikke med det skjelvet som ennå preger et lite land i Mellom-Amerika, Nicaragua.

I 1972 ble særlig hovedstaden Managua rammet av et jordskjelv som la store deler av byen i ruiner, og som tok 12.000 menneskeliv. Det store, internasjonale hjelpearbeidet som kom i gang etterpå, havnet i stor grad i lommen på diktatoren Anastasio Somoza.

Dette var med på å øke motstanden mot ham, og gjennom 1970-årene kom det til mange trefninger mellom hans styrker og ulike opprørsgrupper. Det endte med revolusjonen i juli 1979, da sandinistene tok makten.

Da dukket for første gang den karismatiske FSLN-lederen Daniel Ortega opp. De neste 40 årene har han vært mer eller mindre i posisjon i landet. Nå styrer han Nicaragua som et diktatur.

Ortega har gjort Nicaragua til et internasjonalt parialand – avskydd av de fleste og ustøtt av det meste. Men det begynte altså med et jordskjelv, for 51 år siden.

Terje Valestrand, Bærums Verk