Debatt

Hvordan tjene penger på eldreomsorg? | Kristian Thunes

  • Kristian Thunes
Min mor flyttet til Attendo Paulus sykehjem i juli 2015. Hun er 85 år og dement, ellers frisk, bodde hjemme uten hjemmesykepleie til juni samme år. Før jul 2015 oppdaget jeg at hun fikk sterke og sløvende medisiner, skriver Kristian Thunes.

Her er fortellingen om min mors ti måneder lange opphold på Attendo Paulus sykehjem, et børsnotert selskap som tjener penger på eldreomsorg.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Er det slik at sykehjemsbeboere kan medisineres tungt for å spare personalressurser? Og er det slik at sykehjemmet kan øke inntjeningen ved å etablere utvidet egenbetaling for hår- og neglestell?

Kristian Thunes

Min mor flyttet til Attendo Paulus sykehjem i juli 2015. Hun er 85 år og dement, ellers frisk og bodde hjemme uten hjemmesykepleie til juni samme år. Før jul 2015 oppdaget jeg at hun fikk sterke og sløvende medisiner: Fentanyl (anestesimiddel og kreftsmertemedisin), Heminevrin (agitasjonsmedisin), Zoplicone (sovemedisin) og Risperdal (antipsykotisk medisin) – altså polyfarmasi. Kliniske retningslinjer (Nasjonale retningslinjer for medisinering av eldre, pasientsikkerhetsprogrammet I trygge hender) fraråder slik medisinering, blant annet på grunn av økt risiko for muskelsvakhet, fall og brudd, og forstyrret kognitiv funksjon. Men det er klart: Slik medisinering gjør pasienten rolig og mindre krevende.

  • Sykehjemmet melder saken til Helsetilsynet for å få et eksternt tilsyn som kan belyse alle punktene i debattinnlegget:
Les også

Vi bruker ikke medisiner for å spare penger

Økt medisindose

Det er stille i gangene på Attendo Paulus sykehjem. Min mor er nyinnflyttet, går rundt i gangene, kjenner seg ikke igjen, finner ikke rommet sitt, maser på personalet og vil hjem. Sykehjemmet setter henne på smertestillende og sløvende medisiner, men det vet ikke jeg som er sønn og nærmeste pårørende.

Det er stille i gangene på Attendo Paulus sykehjem. Hun har vært her i noen måneder nå, går ikke lenger rundt i gangene, er så trøtt og slapp i bena og ryggen er blitt vond – ligger for mye på sengen.

Sykehjemmet setter henne på smertestillende og sløvende medisiner, men det vet ikke jeg som er sønn og nærmeste pårørende.

I dag har de stelt håret hennes, det kostet 1650 kroner, og så har fotpleier/frisør klippet neglene, det kostet 400 kroner. De har økt medisindosen hennes.

Det er stille i gangene på Attendo Paulus sykehjem. Det er julaften, hun bare sover og sover, orker ikke bli med på juleselskap. Hun ligger i sengen, er forstoppet, nakken er blitt skjev og ryggen enda vondere. Medisindosen hennes er økt og hun får i tillegg Risperdal, en medisin som de som slår og sparker får. Men hun slår og sparker ikke, er bare trøtt.

Hun blir sløvere og slappere

Det er stille i gangene på Attendo Paulus sykehjem. Noe er feil! Hun er blitt så sløv og slapp, jeg får se medisinlisten av en kveldsvakt. Jeg ber tilsynslegen starte nedtrapping umiddelbart, medisinene gjør bare skade. Jeg tar henne med på kafé, men hun er så slapp i bena og så er hun så trøtt. Hun spiser mest på rommet nå, orker ikke å gå lenger og stemmen er blitt så rar, nesten bare en hvisken. Sykehjemmet trapper motvillig ned medisinen.

Det er stille i gangene på Attendo Paulus sykehjem. Mor er enda slappere, og så er hun blitt så tynn fordi hun ikke orker å spise. Musklene er blitt svake og hun synker sammen. I dag stelte de håret hennes igjen, det kostet 1650 kroner og så klippet de neglene og det kostet 400 kroner. Hun er nesten ikke ute av sengen nå. Når hun skal på toalettet er det vanskelig fordi hun kommer seg ikke opp av sengen på egen hånd.

Mor er enda slappere, og så er hun blitt så tynn fordi hun ikke orker å spise.

Hun får mindre medisin nå, men fortsatt Fentanyl og Risperdal, enda hun hverken sparker eller slår. Hun har ikke kreftsmerter heller, bare «vondter», fordi hun ligger så mye.

Uverdig pleie av eldre i livets siste fase:

Les også

Slik opplevde vi mammas siste to uker i livet | Tone R. Ekman og Bente Rorud Larssen

I strid med gjeldende retningslinjer

Det er stille i gangene på Attendo Paulus sykehjem. Det er syv måneder siden hun kom. Jeg har søkt overflytting til et annet sykehjem, er kritisk til behandlingen og pleien hun får, mener den er i strid med gjeldende retningslinjer. I dag tok jeg henne med til frisør på Storo Storsenter, det kostet 825 kroner (halv pris altså), og så klippet jeg neglene hennes og det var helt gratis. Jeg oppfordrer henne til å trene, men når personalet spør henne om å bli med på gruppetrening sier hun nei, hun orker ikke. Medisinen trappes gradvis ned, men fortsatt får hun Fentanyl og Risperdal.

I dag tok jeg henne med til frisør på Storo Storsenter, det kostet 825 kroner (halv pris altså), og så klippet jeg neglene hennes og det var helt gratis.

Det kommer frem at hun fortsatt får sterke, sløvende medisiner. Jeg snakker med styrer på sykehjemmet, som lover seponering (medisinstopp). I dag fikk jeg beskjed om at hun har fått plass på et annet sykehjem. Hun gleder seg til å flytte, håper hun ikke får så mye medisiner der, håper hun våkner til og kan trene slik at hun igjen kan gå i gangene.

På nytt sykehjem

Min mor er nå på det nye sykehjemmet. Hun får D-vitamin, fordi nivået var altfor lavt og hun får næringsrik kost fordi hun var underernært. Hun får ingen sterke, sløvende medisiner. Hun er selvfølgelig fortsatt dement, men hennes fysiske og psykiske funksjonsnivå er optimalisert. Hun trenes av fysioterapeut (alene og i grupper), det har hatt rask og god effekt. Fallrisikoen er minimert og hun reiser seg fra stolen selv og går rundt i gangene. Min mor er ikke sløv lenger, hun er våken, iakttagende og samhandlende med personalet og andre beboere.


Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les også

  1. De som venter på omlegging av eldreomsorgen i Oslo, venter forgjeves | James Stove Lorentzen

  2. Fire punkter for en bedre eldreomsorg i Oslo | Inga Marte Thorkildsen

  3. Oslo kan miste milliarder til bygging av nye sykehjem

  4. Eldre i Oslo får stadig mindre praktisk hjelp hjemme

  5. Byrådet ber private sykehjem redusere bemanningen

Les mer om

  1. Eldreomsorg
  2. Medisin