Debatt

Selvutslettende kroppsfiksering | Vilde Gotschalksen

 • .

OPT_2995970d-d3c3-749f-209d-fb553aff5fdf-rMBouEMiXn.jpg Illustrasjon: Vilde Gotschalksen. Foto: Oktawian Gornik

Heroin-chic epoken er kanskje over, men midjen forblir. Og puppene og rumpa er fylt med silikon. Hva er bedringen i det?

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Hvis vi sier det som det er, hva skjer da? Vil sivilisasjonen kollapse, eller vil debatten bli viktigere? Vil vi risikere demonstrasjoner og opptøyer, eller vil vi sette i gang en reaksjon som kanskje kunne utgjøre en forskjell?

For vi er selvsentrerte og selvutslettende.

Vi lever i et samfunn med en dobbeltmoral så uoppnåelig at det lett kan oppstå utbrudd av sykdom.

Ja, det er opp til hver enkelt å sette pris på egen kropp og selvbilde. Ja, vi skal alltid starte med oss selv før vi retter blikket mot andre. Det er likevel fortsatt uten tvil at jeg, som 20 år gammel ung kvinne i dag, kjenner på presset. Modell eller ei.

Motebransjen har gått i riktig retning

Jeg er på mange måter skyldig i å være en del av en bransje hvor størrelse 0 (som jeg fortsatt forøvrig ikke anser som å være en størrelse), har blitt til et statussymbol. En bransje hvor underernærte kjendiser er dagligdags, og kaffe og sigaretter er synonymt med mat. En bransje hvor unge kvinner lever av kroppene sine. Uvanlig? Kanskje. Farlig? Ikke nødvendigvis.

På mange måter mener jeg motebransjen har tatt et steg videre. Og da snakker jeg om i riktig retning. Med nye BMI-lover, kampanjer med plus size modeller, og show med sunnere jenter, har mote, og modellbransjen, på mange måter kommet lenger enn bloggerne.

Det er uten tvil at jeg, som 20 år gammel ung kvinne i dag, kjenner på presset. Modell eller ei, skriver Vilde Gotschalksen. Oktawian Gornik

Til tross for høye krav, er modellbransjen kjent for vakre, trente og naturlig slanke figurer. Det er en bransje kjent for små pupper, og mindre rumper.Det er i det minste en bransje kjent for proporsjonale kropper.

Bloggerne tar steget videre fra motebladene

Mindre sminke. Joggesko til sommerkjolen. Ettervekst-trenden.

Alle disse periodene var bølger av påvirkning fra, nettopp, verdens modeller. Dagens rosabloggere bremser den viktige prosessen for at alle kvinner skal kunne føle seg vel med egen kropp og selvbilde. Det hjelper ikke å vise sannheten bak bildene. Jeg tror heller ikke det hjelper med kunnskapen om at det finnes kviser bak sminken, filling i leppene, implantater i brystene og pålimte vipper.

Tvert om, det hele ender opp som en sosial norm, en slags manual på hvordan ting skal være.

Hvordan ting skal gjøres, og hvordan ting skal se ut.

Motemagasinene lærer unge kvinner å mestre eget utseende med nye klær, sminketips, dyre kremer og treningsråd. Bloggerne går et steg videre med plastisk kirurgi.

Dette kan i alle fall være én forklaring på at ting forties. Bortforklares. Omskrives til noe som oppfattes som modellenes og motebransjens feil. Men hva med de nyere profilene? De som, med hundretusenvis av følgere på sosiale medier, følger og inspireres av unaturlige, opererte kvinner, og igjen fører det videre til sine følgere?

Det er makt i unfollow-knappen

Skal skylden deles ut, the bad guys utpekes, mener jeg vi må seandre veier. Det er på høy tid at vi ser kritisk på nye, viktige medier i dagens nettverden, som den kalkulerte markedsføringen unge jenter benytter seg av — i stor grad hos dagens bloggere.

For makten finnes ikke lenger bare i motebransjen. Den finnes i pikerom over hele Norge. På treningssentre. På gaten. På festene. Den finnes hos deg.

Til alle unge kvinner der ute: ta en oppvask med dere selv! - Vilde Gotschalksen

Heroin-chic epoken er kanskje over, men midjen forblir. Og puppene og rumpa er fylt med silikon. Hva er bedringen i det?

Så, til alle unge kvinner der ute: ta en oppvask med dere selv! Gå igjennom Instagram, Facebook, Twitter og hva enn dere måtte bruke av sosiale medier. Ikke vær redd for å trykke på unfollow-knappen! Det kan, i beste fall, gjøre dere utrolig godt.

Vilde Gotschalksen blogger på vildegot.blogg.no, hvor denne teksten først er publisert.

Få med deg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

 1. Les også

  Makten finnes også i rosa innpakning, mener Emilie Blichfeldt og Georg Blichfeldt

 2. Les også

  Kjære Helle Bornstein. Nå orker jeg ikke mer, skriver Linnéa Myhre

 3. Les også

  Hvis man ikke har «pack», er man feit, skriver Sondre på 13 år

 4. Les også

  Moteredaksjonene er feige kyllinger, mener Ingeborg Senneset

 5. Les også

  Jeg er ikke bra nok for Instagram, mener Sophie Elise

 6. Les også

  Det siste året har tre av Norges mest leste bloggere fått silikonimplantater

Les mer om

 1. Debatt
 2. Spiseforstyrrelser
 3. Slanking
 4. Kroppspress
 5. Blogging
 6. Instagram
 7. Twitter

Relevante artikler

 1. KRONIKK

  Nei, kroppspress er ikke bare en kvinnesak. Og nå er jeg forbanna.

 2. OSLOBY

  Kjøp av kosmetiske «lunsjbehandlinger» eksploderer i Oslo

 3. A-MAGASINET

  De vakre er en elite vi sjelden snakker om. De har større fordeler enn noensinne.

 4. DEBATT

  Dette er hva lesbiske i Oslo møter i 2016 | Marte Haarberg

 5. DEBATT

  Priskrig på smågodt provoserer meg. Hjertet mitt blør for de med bulimi og overspising

 6. DEBATT

  Kort sagt onsdag 3. mai