Debatt

Bestill glutenfritt og få en moralpreken til forrett! | Erik Waagan

  • Erik Waagan, Tynset
De som ikke holder fingrene fra fatet når jeg velger allergivennlig mat, får heretter en detaljert beskrivelse av forrige avføringers konsistens, frekvens og farge etter hovedretten, skriver Erik Waagan.

Grensen mellom matmoralisme og kapitalismekritikk er ofte hårfin.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Den alternative matindustrien fortjener pepper.

Ikke fordi maten ofte er smakløs, men fordi den kynisk utnytter mange menneskers usunne forhold til mat.

Ingeborg Senneset fortjener ros for i Aftenposten 20. mai å ta tak i unødvendig sykeliggjøring og utspekulerte alternativbehandlere.

Misforståelsene rundt gluten er mange, men når det er sagt, ønsker jeg å supplere dette med utgangspunkt i oss «såkalt sensitive».

Moralpreken til forrett

For synes du det er litt i overkant hyggelig å gå ut og spise sammen med venner?

Blir tonen rundt bordet litt for høflig og konsensusen i gruppen i overkant?

Bestill glutenfritt og få en moralpreken til forrett!

Før smarttelefonen kom var det kjedelig og ensomt å tilbringe store deler av døgnet på skålen.

Erik Waagan.

Folketradisjonen «omgangssyke» har lært de fleste hvordan det å «blæse tu bæljen» gjentatte ganger medfører ubehag. Man blir sår der sola ikke skinner, tørst som en drektig dromedar og utvikler angst for å bevege seg utenfor en radius av 100 meter fra hvitt porselen.

Negative reaksjoner på inntak av mat kan selvfølgelig utfolde seg på forskjellige måter, ikke alle sitter på do hele dagen.

Men etter å ha hatt det slik jeg beskriver ovenfor i årevis, etter å ha gitt opp både leger og den «norske modellen» med frisk luft og mosjon som mirakelkur, oppsøkte jeg i desperasjon en såkalt spesialist på matintoleranse.

Det må her nevnes at min mat- og avføringstragedie utspilte seg før eksperimentering med kosthold ble satt i samme bås som vaksineskepsis.

Dette var tiden før den enes misforståtte slankekur var den andres brød.

Der folk før trakk på skuldrene og fokuserte på sin egen mat, måtte jeg nå regne med et foredrag hver gang jeg lot hvitløksbrødet ligge

Spesialisten ga meg et råd og en henvisning: Kutt ned på forskjellige ingredienser. Hjelper det å kutte ned på noe, spis mindre av det og toalettet er ute i gangen og til høyre.

Først på listen sto gluten.

Skuffelsen over begrensninger i ølutvalget gikk over i fremtidsoptimisme når det gradvis ble mindre legging av kabel og kabal bak låst dør. Køen foran trykkeriet i bofellesskapet forsvant, og alt var topp helt til glutenfritt ble mote.

Der folk før trakk på skuldrene og fokuserte på sin egen mat, måtte jeg nå regne med et foredrag hver gang jeg lot hvitløksbrødet ligge eller ba om en pølse i serviett.

Manges negative forhold til mat

Etter egenhendig å ha finansiert produksjonen av Imodium i flere år, er det lett å bli oppslukt av egne problemer og tro at det å kutte ned på mengden kneip og pizza faktisk er et problem.

Det er det ikke.

Utvalget av matvarer i Norge er en luksus store deler av verdens befolkning aldri vil få oppleve.

Tragedien er manges negative forhold til mat, ikke at noen av oss prioriterer å variere kostholdet i håp om at interesser, ikke magen, skal bestemme over hverdagen.

Jeg forstår at jeg ikke er i målgruppen for kritikken mot den alternative matindustrien bare fordi jeg er forsiktig med noen matvarer.

Likevel er grensen mellom matmoralisme og kapitalismekritikk ofte hårfin.

Grensen mellom matmoralisme og kapitalismekritikk er ofte hårfin

Og de som ikke holder fingrene fra fatet når jeg velger allergivennlig mat, får heretter en detaljert beskrivelse av forrige avføringers konsistens, frekvens og farge etter hovedretten.

Før jeg anbefaler gluten- og laktosefri sjokoladepudding til dessert.

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Les mer om

  1. Alternativ behandling
  2. Næringsmiddelindustrien