Debatt

Vegansektene går inn i matfeltet med tunnelsyn | Reidar Almås

  • Reidar Almås
    Professor emeritus, NTNU, seniorforsker, Institutt for rural- og regionalforskning (RURALIS)

Om ikkje sjukehusa er fulle av veganarar med proteinmangel, så er nyfødde med B12-mangel eit aukande problem, skriver Reidar Almås, Professor emeritus, NTNU, seniorforsker, Institutt for rural- og regionalforskning (RURALIS).

Dei gjer stor skade på klimasaka.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

«Sykehusene er ikke fulle av veganere med proteinmangel, de er fulle av altetende som spiser for mye», skriv kokebokforfattar Hanne-Lene Dahlgren i svar til meg 15. juli.

Om ikkje sjukehusa er fulle av veganarar med proteinmangel, så er nyfødde med B12-mangel eit aukande problem.

Ifølgje Aftenposten 5. juni 2018 uttalte barnelege Anne-Lise Bjørke Monsen: «Veldig mange unge kvinner har et kosthold som ikke er optimalt for å bære frem barn. De spiser salat og kylling, men lite rødt kjøtt, som i Norge er hovedkilden til vitamin B12».

Eg vil halde fast på påstanden min om at eit godt måltid med raudt kjøtt, norske poteter og grønsaker er eit klimavenleg måltid som ikkje minst unge kvinner bør eta utan skam.

Dahlgren raljerer over at «Almås er redd for at utmarken vil gro igjen uten beitende dyr» og viser til at forskarar «har regnet ut at om svensker kun spiste kjøtt fra de få dyrene som beitet, ville det tilsvare 40 gram pr. svenske i uken». Som alle som har reist i Sverige har sett, har svenskane klart å la utmarka gro igjen, utan å gå ned på kjøttforbruket.

Reidar Almås, Professor emeritus, NTNU, seniorforsker, Institutt for rural- og regionalforskning (RURALIS). Privat

Kokebokforfattar Dahlgren har sin agenda. Min agenda er å fremje klimasmart landbruk ved å vise det store klimabildet. Dei nye vegansektene som går inn i matfeltet med tunellsyn, gjer stor skade på klimasaka.

I 1946 var det 800.000 kyr og 1 700 000 vinterfora sauer i Norge, mens det var 9.000 traktorar og 100 000 bilar. I dag er det 317 000 kyr og 997.000 vinterfora sauer, eller ei halvering av drøvtyggande mordyr.

Til samanlikning var det i 2018 285.000 traktorar og 2 365 000 fossile bilar. Flyreiser er ikkje nemnt.

Det er ikkje kyr, sauer og geiter som har «spist opp fremtiden til våre barnebarn», men den gallopperande auken i bruken av fossilt brennstoff.

Lese mer om kjøttskam? Ta en titt på disse innleggene:

Les også

Vil du ha slutt på lidelsene i griseindustrien? Løsningen er innlysende: Kutt ut kjøttet. | Siri Martinsen

Les også

Til bondens forsvar: Kjøttskam er banal moralisme | Joacim Lund

Les også

Klimaskam. Kjøttskam. Flyskam. Nok, får eg lyst til å brøle til kvart eit godt forslag. Nok! | Anne Gunn Halvorsen

Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les mer om

  1. Klimaendringer
  2. Klima og miljø
  3. Klima
  4. Miljø
  5. Landbruk

Relevante artikler

  1. DEBATT

    «Sykehusene er ikke fulle av veganere med proteinmangel, de er fulle av altetende som spiser for mye»

  2. KRONIKK

    Periferiens brøl ga oss valgresultatet

  3. DEBATT

    Klimahensyn er ikke en god grunn til å velge bort norsk, rødt kjøtt

  4. DEBATT

    Kjøttproduksjon er ikke bærekraftig. Dette er ikke noe veganere har funnet på

  5. VERDEN

    Før drakk de seg i hjel før fylte 60 år. Nå har russerne tatt grep.

  6. DEBATT

    Om det er kjøtt, grønsaker eller korn: Norske bønder må produsere det forbrukeren vil ha