Et skjevt bilde av Kasakhstan | Mette Kongshem
President Nazarbajev har styrt Kasakhstan med politisk teft og en målrettet hånd i 28 år.
I sin kronikk «En diktator trekker seg tilbake for å trekke i trådene» 22. mars gir Erika Fatland til beste en omtale av den seneste tids politiske utvikling i det sentralasiatiske landet Kasakhstan. Her har presidenten, Nursultan Nazarbajev, trukket seg, og senatets leder er blitt midlertidig president inntil valget, i tråd med landets grunnlov.
Harselerer med presidenten og landet
Fatland bruker flerfoldige avisspalter på å harselere både over den avgåtte presidenten og landet Kasakhstan. Man minnes hennes bok om Sentral-Asia med den ironiske tittelen «Sovjetistan».
Med mitt kjennskap til Kasakhstan mener jeg Fatland tegner et skjevt bilde av dette viktige landet. Ved Sovjetunionens sammenbrudd i 1991 ble Kasakhstan stilt overfor enorme sosiale, økonomiske og politiske utfordringer. Det skulle bygges en ny nasjonalstat og skapes en nasjonal identitet.
Politisk teft
President Nazarbajev har styrt Kasakhstan med politisk teft og en målrettet hånd i 28 år. Han har gitt landet markedsøkonomi, sikret internasjonale investeringer og sørget for stabilitet gjennom en nasjonal og internasjonal balansepolitikk. Kasakhstan har hatt formannskapet i OSSE, vært innvalgt i FNs sikkerhetsråd og spilt en viktig rolle for å støtte opp om Vestens kamp mot Taliban og Al-Qaida i Afghanistan.
Nazarbajev har vært en autoritær leder. Men et autoritært styresett er ikke et diktatur. En prosess mot demokrati pågår dessuten i nært samarbeid med OSSE, EU og andre internasjonale organisasjoner. Han har bidratt til stabilitet i en særdeles utsatt region i Afghanistans nærområde. Så kanskje er det ikke så dumt om han fortsetter å trekke i trådene?