Debatt

Det er neppe særlig klokt å sende våpen til Ukraina

 • Stein Sundstøl Eriksen
  Stein Sundstøl Eriksen
  Seniorforsker, Nupi
Forsvarsminister Odd Roger Enoksen (t.v.), statsminister Jonas Gahr Støre og utenriksminister Anniken Huitfeldt under en pressekonferanse om situasjonen i Ukraina.

Å tilføre mer våpen vil bare forlenge krigshandlingene og de menneskelige lidelsene.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Tragedien i Ukraina er et faktum. Selv om det alltid kan diskuteres om noe kunne vært gjort annerledes, er det ingen tvil om hvem som bærer ansvaret. Invasjonen er både brutal, lovstridig og umoralsk. Det finnes ingenting som kan forsvare det Russland har gjort.

Uansett hva man måtte mene om årsaken til dagens krise, er spørsmålet som må stilles nå: Hva er det beste Norge og andre vestlige land kan gjøre i denne situasjonen?

En farlig opptrapping

I løpet av de siste dagene er det innført straffetiltak og sanksjoner, noe som i alle fall til en viss grad vil ramme Russland. Dette gjelder ikke minst sperringen av russiske bankkontoer og utestengingen av Russland fra betalingssystemet Swift. Alt dette er vel og bra.

Men i tillegg til dette har stadig flere land, inkludert Norge, vedtatt å sende våpen for å hjelpe den ukrainske motstandskampen. Dette er neppe særlig klokt.

Ukrainerne kjemper uansett etter all sannsynlighet en tapende kamp mot en militær overmakt. Å tilføre mer våpen vil bare forlenge krigshandlingene og de menneskelige lidelsene.

I tillegg vil det representere en farlig opptrapping av konflikten. Fra Russlands side vil det bli tolket som bevis på at vestlige land griper inn militært og er direkte part i konflikten.

Solidaritet i praksis

I stedet for å væpne ukrainerne burde man vurdere det følgende: Stans i all import av russisk olje og gass.

Dette vil ramme Russland knallhardt økonomisk uten å bidra til en militær opptrapping.

Så vil det selvfølgelig også innebære store kostnader for europeiske land, med skyhøye energipriser, inflasjon med mer.

Men hvis den høystemte retorikken om selvråderett, menneskerettigheter og demokrati – fra land som selv har brutt disse prinsippene en rekke ganger de siste 25 årene, og som ikke løftet en finger for å hjelpe da Ukraina var hardt rammet av den globale finanskrisen – skal ha noen troverdighet, burde den også ledsages av en vilje til å gjøre noe som koster noe også for oss.

Norge kunne i så fall tilby seg å selge all olje og gass til selvkost til land som mister tilgangen til russisk olje og gass.

Dét ville være solidaritet i praksis.

 1. Les også

  Verden fordømmer krigen mot Ukraina. Putin ser helt annerledes på det.

 2. Les også

  Julie Wilhelmsen: Det er forstemmende når noen uttaler seg som om de har visst at krig var Putins plan A

 3. Les også

  Henning Kristoffersen: Kina tjener ikke på krigen i Ukraina


 • Følg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Krigen i Ukraina
 2. Russland
 3. Ukraina
 4. Våpen