Vaksineaksjonen som arbeider for mer sykdom

«Vaksineaksjon.no» oppsto i striden om svineinfluensavaksinen, men har for lengst utviklet seg til en generell antivaksine-gruppe. Innlegg som er positive til vaksiner blir slettet av gruppens ledere, skriver artikkelforfatteren.

Den lukkede Facebook-gruppen «Vaksineaksjon.no» betrakter vitenskap med stor skepsis. Det er all mulig grunn til å være skeptisk mot dem.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

TV2 skrev tirsdag om en lukket dansk Facebook-gruppe der foreldre nærmest kunne bestille smitte til sine barn. De kaller det smitteringer.

Øivind Bergh.

Slike grupper finnes også i Norge.Én av dem er den lukkede Facebook-gruppen «Vaksineaksjon.no», der det er blitt lagt frem flere ønsker om smitteringer som omfatter sykdommer som kan påføre barn varige mén, alvorlige skader eller til og med føre til døden.

Sletter spørsmål som er positive til vaksine

«Vaksineaksjon.no» oppsto i striden om svineinfluensavaksinen, men har for lengst utviklet seg til en generell antivaksine-gruppe. Innlegg som er positive til vaksiner blir slettet av gruppens ledere.

En av moderatorene er den pensjonerte farmasøyten Sandy Lunøe. Mens hun sletter spørsmål som er positive til vaksiner, fredes alt annet.

Dette er noe av det som gruppens medlemmer kan lese inne på den lukkede gruppen:

  • HIV og Ebola ble utviklet i amerikanske laboratorier for å skremme og desimere menneskeheten
  • Bill Gates har som mål å desimere menneskeheten ved hjelp av vaksiner
  • Folkehelseinstituttet er egentlig i all hemmelighet en privat bedrift med hemmelig regnskap, der familiene Rockefeller og Stoltenberg har store aksjeposter
  • Alle vaksiner kan gi autisme
  • HPV-vaksinen (mot livmorhalskreft) gjør kvinner sterile
    Påstandene resirkuleres med ujevne mellomrom. Selv om de plukkes fra hverandre, trekkes de snart frem igjen, med «dokumentasjon» som stort sett kommer fra nettets utallige konspirasjonsorienterte og alternativmedisinske nettsider.

En av påstandene fra antivaksinebevegelsen er at enkelte vaksiner kan føre til autisme. Hypotesen om en sammenheng mellom autisme og MMR-vaksinen er avvist av alle seriøse fagmiljøer, men inne på «vaksineaksjon.no» lever den i beste velgående.

Sandy Lunøe påstår faktisk at alle vaksiner kan forårsake autisme.

I virkeligheten er det ingen sammenheng. Et barn har akkurat like stor sjanse for å bli autist, enten det er vaksinert eller ikke.

Det er de uvaksinerte sprer smitte

En annen påstand som gjentas hyppig av flere aktivister inne på den lukkede Facebook-gruppen, er at vaksiner sprer sykdommene som det vaksineres mot.

Påstanden har sin opprinnelse i at vaksineringen i noen tilfeller kan gi noen av de samme symptomene som selve sykdommen, men i langt mildere form. Årsaken skal være at mange vaksiner benytter en svekket utgave av viruset det vaksineres mot.

I noen svært få tilfeller fikk man alvorlige lammelser etter poliovaksine, men denne typen poliovaksine er ikke lenger i bruk i Norge. På den tiden denne poliovaksinen ble brukt, da polio fremdeles var en trussel mot norske barn, mente man at effekten av vaksinen var viktigere enn de få alvorlige bivirkningene som kunne oppstå. Og slik klarte man å utrydde poliosykdommen i Norge.

Slik vurderer man det også i de landene der polio fremdeles finnes, for eksempel i Pakistan.

I virkeligheten er det de uvaksinerte som sprer smitte.

Selv om sjansen for å bli syk er langt lavere hvis man er vaksinert, vil fortsatt noen kunne bli smittet. Derfor er det viktig med det som kalles «flokkimmunitet». Du beskyttes også av at dine medmennesker er vaksinerte.

Vaksiner bør derfor ikke være en privatsak.

Vaksine under hardt angrep

Vaksinen mot viruset som kan gi livmorhalskreft, er for tiden under harde angrep.

Selv om ingen alvorlige bivirkninger er påvist i Norge eller Skandinavia forøvrig, fremmes det stadig påstander om at vaksinen fører til sterilitet og andre alvorlige skader.

Påstandene har i noen tilfeller funnet veien til seriøse medier, blant annet i et program på dansk TV2 nylig, og gjennom påstander fra milliardæren Øystein Stray Spetalen, som uten dokumentasjon hevdet at datterens helseplager skyldtes vaksinen.

Livmorhalskreft rammer 300 norske kvinner hvert år, og hver tredje av dem dør.

En annen stygg teori som spres på den lukkede Facebook-siden «Vaksineaksjon.no» er påstander om « shaken baby syndrome» . Gruppens leder, Kjetil Dreyer, mener at vaksiner kan gi slike alvorlige nevrologiske skader.

Med andre ord hevder han at skader på barn som skyldes hardhendt fysisk behandling, i virkeligheten er skader som følge av vaksiner.

Det finnes eksempler på forsvarsadvokater i USA som har brukt påståtte muligheter for vaksineskader som alternativ forklaring og forsvarsstrategi ved tilfeller av «shaken baby syndrome» der tiltalen har gåt på barnemishandling.

Denne saken blir mer alvorlig siden Dreyer også leder en aksjon som kalles «Barnevernaksjonen» – en antibarnevern-aksjon som ofte tar foreldrenes side når det kommer bekymringsmeldinger om barnemishandling.

All grunn til å være skeptisk mot gruppen

Gruppen «Vaksineaksjon.no» betrakter vitenskap med stor skepsis og velger heller å hente kunnskap hos enkeltpersoner som har opplevd noe, eller hos personer med sterke meninger.

Siden det å ha god vaksinedekning er av største betydning for helsen vår, er det all mulig grunn til å være skeptisk mot grupper som advarer mot å bekjempe alvorlige sykdommer.

Flere meninger? Les hva debattredaktøren anbefaler.