Jo, mindre rødt kjøtt kan gi mer mat
Martin Inderhaug i Animalia fortsetter i Aftenposten 15. mai med påstander omkring nye nordiske kostråd (NNR).
1. Eksterne medforfattere av NNR-bakgrunnsartikler har ingen innflytelse på kostrådene.
2. «Noe» kraftfôr som importeres, var ca. 46 prosent i 2022. Norsk korn brukes mye som menneskemat utover bakervarer, for eksempel kjeks, flatbrød, grøt og frokostblandinger.
3. Drøvtyggerne er kjent som ineffektive kjøttprodusenter, og det vil styrke matforsyningen om vi bruker en del av drøvtyggerkraftfôret til fjærfe og erstatter noe rødt kjøtt med for eksempel en brødskive med ost.
4. Umulig å produsere mer planteprotein? Norskprodusert storfekjøttprotein subsidieres med i størrelsesorden 200 kroner kiloet, planteprotein fra korn, bønner og erter omkring tiendeparten.
Trond Arild Ydersbond, medforfatter nordiske næringsstoffanbefalingers (NNR) bakgrunnsartikkel 4, bærekraft