Debatt

Ansvaret ligger fullt og helt hos den som deler andres nakenbilder | Anne Merete Ansok

  • Anne Merete Ansok, politioverbetjent, Oslo
Deling av bilder, livsopplevelser og hemmeligheter er blitt en naturlig del av ungdommens kultur.

Når ungdommer krenkes på det groveste, trenger de å møtes med støtte og forståelse, uten selv å bli anklaget.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Oppfordringen «Send nudes» sto skrevet i nysnø under stolheisen som binder Wyller sammen med Tryvann, en dag i vinterferien. Ordene traff meg som forebygger i politiet med full tyngde, og det første som slo meg var at det manglet ett ord: IKKE. Det er nemlig formaningen ungdommer får i dag. Ikke send nakenbilder av deg selv. Ikke gjør det!

Rådet er godt ment og tuftet på en enkel teori om at bilder som ikke sendes, heller ikke blir delt videre.

Skyldfølelse og maktesløshet

Vi lar oss berøre av de mange gripende historiene. Fra dem som har erfart ufrivillig netteksponering, som forteller om angst og fortvilelse. Om skyldfølelse og maktesløshet etter at de mistet kontrollen over bilder fra en intim situasjon i ungdomstiden.

  • Hver fjerde jente som sendte nakenbilde: Følte seg presset

Dette styrker oppfatningen om at bildene aldri burde vært tatt. Og i hvert fall ikke delt med noen. Problemet er bare at dagens ungdom vokser opp i en tid der billeddeling trolig er kommet for å bli. Ungdommer sender «nudes» som aldri før, og formaningene virker ikke å ha noen åpenbar effekt.

Ikke legg ansvaret på offeret

Det føles riktig å advare, men det kan bidra til å legge ansvaret på offeret når bilder havner videre på nett. De fleste vet at de ikke skal, men lever ungdomstiden via mobilen og sosiale medier og deler nakenbilder av seg selv. Når andre deler videre, har de bare seg selv å takke. For det er deres egen feil.

Og det er her det virkelig går galt; våre formaninger støtter opp om en slik oppfattelse. Vi henger etter i kunnskap og forståelse om nettbruk og ungdomskultur. Velmente, men utdaterte råd kan bidra til en opplevelse av skyld hos offeret, såkalt «victim blaming».

Møt dem med støtte og forståelse

Deling av bilder, livsopplevelser og hemmeligheter er blitt en naturlig del av ungdommens kultur. Fremtidens formaninger bør fokusere på sikker nettbruk, personvern og respekt for andres privatliv.

Når ungdommer krenkes på det groveste, trenger de å møtes med støtte og forståelse, uten selv å bli anklaget. Ansvaret tilhører fullt og helt den som uten samtykke deler andres nakenbilder. I dag bidrar ordet «IKKE» til å legge ansvaret på offeret.


Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Les mer om

  1. Personvern
  2. Debatt
  3. Selfie
  4. Ungdom