Debatt

Hvem er moralpolitiet?

  • Vebjørn L. Horsfjord
Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Så skriver Aftenposten igjen om et muslimsk «moralpoliti» som trakasserer innbyggere i bydeler i Oslo. Selve ordet fikk sitt gjennombrudd i norske aviser i 2010. Før den tid var det bare brukt i artikler om undertrykkende regimer i Midtøsten. Det er natur­ligvis poenget: Ordet knytter konservative norske muslimer til undertrykkelsesmekanismene i «land vi ikke ønsker å sammenligne oss med».

Da ordet først dukket opp, brukte jeg mye krefter på å forstå hva det egentlig viste til. Det ble husvarmt så fort at få tok seg bryet med å beskrive dette politiet mer presist. Er det snakk om muslimske grupper som aktivt organiserer et slags moralsk borgervern, og organiserer de kan hende også sanksjoner mot de umoralske? Snakker man om uformelle nettverk der observasjoner, sladder og rykter spres på telefon og sms? I 2010 hørte vi at drosjesjåfører tilhørte «moralpolitiet». Jeg fikk inntrykk av at det var dette det dreide seg om da. Eller viser «moralpoliti» til episoder der enkeltpersoner kaster ubehagelige blikk og sender stygge bemerkninger mot folk som kler seg og oppfører seg på måter de mener er umoralske?

Les også

Mobbet av «moralpolitiet»

Alt dette er former for ­sosial kontroll som vi ikke ønsker, men det er tross alt forskjell på borger­vern og slengbemerkninger. Ordet «moralpoliti» gjør at tingene blandes sammen, og slengbemerkninger og stygge blikk blir plutselig noe helt spesielt, skummelt og «muslimsk». Lena Larsen har naturligvis helt rett i at muslimer med hijab blir utsatt for akkurat det samme. ­Ingen snakker om «sekulær­politi» av den grunn. Dersom det finnes et organisert moralpoliti i muslimske miljøer må avisen la oss få vite det, og de ansvarlige må konfronteres. Mobbing, trakassering, diskriminering og forskjellsbehandling vil vi også vite om, men begrepene bør være presise. «Moralpoliti» brukt i tide og utide bidrar til å tåkelegge virkeligheten og ikke til å forklare den.

Les mer om

  1. Debatt