Debatt

Bomull med lik i lasten

  • Statens Institutt For Forbruksforskning
  • Forf>forskningsleder
  • <forf>ingun Grimstad Klepp <

Bomull er den mest brukte fiberen i verden og den mest miljøbelastende. Den oppfattes som ren og god, men bidrar til store helseskader, forurenset grunnvann og spredning av miljøgifter.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Sprøytemidlene dreper. For å løse disse problemene må vi både for å redusere tekstilforbuket, legge om til andre mindre belastende fiber og satse på økologisk bomull.Mens 2 prosent av verdens landbruksareal brukes til å produsere bomull, brukes det her omkring 11 prosent av landbrukets sprøytemidler. Det går med 15 000 liter vann til å produsere èn kg bomull. Bomull er utsatt for skadedyr, og fordi den ikke skal spises, er det ingen kontroll med giftbruken, noe som fører til at titusener av bomullsarbeidere dør hvert år. Levealderen blant bomullsarbeidere i India er 40 år mot normalt 63. Sprøytemidlene dreper insekter og ødelegger grunnvann. Barnearbeid og helseskadelig arbeid blir ikke sett i Vesten fordi bomullen selges på åpne markeder og produksjonen ikke foregår i regi av vestlige selskaper. Å kjøpe tekstiler av konvensjonelt dyrket bomull burde være like politisk ukorrekt som å kjøpe usertifisert regnskogstømmer.

Naturmaterialer.

"Det naturlige" har høy status i Norge. Det er en utstrakt forestilling at naturmaterialer er best for oss. Dette gjelder ikke minst i valg av fiber. Bomull oppfattes som ren og riktig, i motsetning til de syntetiske fibrene. Dette er ikke riktig. Bomull blir fort våt, isolerer dårlig i forhold til vekt, tørker langsomt og krever høye temperaturer eller mye kjemikalier for å bli ren. En mer funksjonell og praktisk påkledning vil først og fremst medføre å erstatte bomullsklærne med ull og syntetiske materialer. Innen sport og friluftsliv og det militære har dette langt på vei skjedd.Tilliten til staten er høy i Norge. Mange tror produkter som omsettes i Norge, ikke kan være helseskadelige. Heller ikke dette stemmer. Vi har derimot strenge regler for produksjon. Björn Borgs boxershorts med Nonylfenoler hadde ikke vært lov å produsere i Norge eller EU. Giften er bare tillatt i sæddrepende midler. Den er sent nedbrytbar, hemmer utviklingen av sæd og testikler og bidrar til kjønnsskifte på fisk! Forbrukere som ønsker å kjøpe trygge klær og som ikke stoler på bedriftene, kan kjøpe helse— eller miljømerkede klær.

Miljøgiftene vandrer.

Økotex100 sikrer at produktet ikke er skadelig i bruk, men vi burde se litt lenger enn vår egen boxerkant. Om vi ikke lar oss engasjere av de lidelser produksjonen av produktene vi bruker påfører dem som lager dem, kan vi tenke på konsekvensene på lang sikt. Tungt nedbrytbare miljøgifter kjenner ingen landegrenser, de vandrer oppover i næringskjeden og gjenfinnes i isbjørn, sel og ørn. Tap av biologisk mangfold og økt energibruk angår alle. Derfor er Økotex100 godt, men ikke godt nok. Bedre alternativer finnes på det norske marked enten i form av miljømerket bomull eller i form av andre fibre, og ikke minst i brukte klær. Produksjonen av økologisk bomull er foreløpig beskjeden, men i rask vekst. Samtidig arbeides det med å komme frem til alternative plantefibre som lar seg dyrke med mindre vann, kjemikalier og matjord. Bambus, hamp og lyocell virker lovende. Import av bomull til Norge ble først tillatt i 1813. Frem til da klarte vi oss fint med ull, lin og litt silke til stas. I dag har vi i tillegg et mangfold av kunstfiber. I Norge forbruker hver og en av oss 12 kg bomull i året. Vi bør kunne klare oss med mye mindre, og kreve at den bomullen vi kjøper, ikke sendes hit med lik i lasten.

Les mer om

  1. Debatt