Debatt

Den lange kampen

 • >
 • <forf

Blir det for mye amerikansk politikk i Aftenpostens spalter? spør utenriksredaktør Kjell Dragnes.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Mandag klokken 14–15 svarer utenriksredaktør Kjell Dragnes på lesernes spørsmål om Aftenpostens dekning av presidentvalget i USA. Har du spørsmål, kommentarer eller innspill? Send dem inn her

Den amerikanske valgkampen er nå i gang. Aftenposten vil følge den på forskjellige måter, i vår nettutgave og i papiravisen. Vi kan allerede høre de første spørsmålene etter den første setningen: Har ikke valgkampen vært i gang lenge allerede, og kan det ikke bli litt vel mye om amerikansk politikk i Aftenpostens spalter?

Til det første kan vi svare både nei og ja. Nei, fordi den først begynte etter at de to partiene, det demokratiske og det republikanske parti, hadde holdt sine respektive landsmøter og utpekt sine kandidater, samt godkjent den visepresidentkandidaten som presidentkandidaten hadde valgt ut. Ja, fordi det allerede var klart før landsmøtene hvem som kom til å bli presidentkandidat – det sørget de såkalte primærvalgene for.

Til det andre: Kan det ikke bli vel mye om amerikansk politikk? Her finnes ikke noe patentsvar. Fordi USA fortsatt er verdens viktigste land, og det som skjer i USA får så stor betydning for resten av verden – også Norge – er det naturlig at vi følger utviklingen nøye. I tillegg er det faktisk rasende spennende å følge prosessen, her er det både drama, overraskende vendinger og uventede opplysninger.

Man kan si mye om amerikansk politikk, og mye vil bli sagt og skrevet også i Aftenposten i månedene fremover. Men det vi hittil har vært vitne til, er en demokratisk utvelgelsesprosess i åpenhet, temmelig langt fra det som kalles «overlegninger i de røykfylte bakrom». Primærvalgene ga virkelig partienes grasrot mulighet til å si sin mening om hvem de ville ha, det ble ikke overlatt til partipamper å bestemme. At penger, taktikk og medier også spilte en rolle, må vi selvsagt også ta med.

Nå blir det kamp på kniven frem til 4. november. Den kampen skal Aftenposten følge gjennom reportasjer, analyser og kommentarer. Våre utsendte medarbeidere vil ta pulsen på Amerika, langt utenfor «The Beltway» som ringveien rundt Washington kalles. Det vil si at de skal snakke med amerikanere over hele landet for å danne seg et inntrykk – og selvsagt formidle det – om hva amerikanerne er opptatt av, hvilke forhold som kan avgjøre deres valg, og hva de ønsker seg av fremtidig politikk. Gjennom disse reportasjene vil vi også forsøke å gi våre lesere et bilde av dagens USA, med dets styrke og svakhet, dets problemer og utfordringer. Det landet en ny president skal styre fra 20. januar 2009 og i fire år fremover. I tillegg vil altså kommentatorer her og i USA analysere og kommentere utspill og valgkampens gang.

Stoffet vil bli publisert på våre nettsider og i forskjellige seksjoner i avisen. Vi kommer aktivt til å bruke utenrikssidene, kommentarsidene, kultur— og økonomisidene i avisen. De nye tekniske mulighetene vi nå har på nettet, betyr at vi også kommer til å bruke TV-bilder, lyd- og fotoreportasjer samt grafikk for å gi et så heldekkende bilde som mulig.

Vi hører gjerne fra leserne om temaer som man ønsker å høre mer om, om det er saker som man mener er overdekket og saker som er underdekket. Første anledning blir en nettprat i morgen, mandag.

Les mer om

 1. Debatt

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Kort sagt, lørdag 18. august

 2. DEBATT

  Kort sagt, torsdag 13. desember

 3. DEBATT

  Mindre sukker i mat og drikke: Krev mer av oss!

 4. DEBATT

  Kort sagt, torsdag 14. mars

 5. DEBATT

  Meninger: Vi er her for å tenke nytt. Med gassen i bånn

 6. DEBATT

  Eivind Trædal: Redaktøren må tro på kraften i det publiserte ord.