Valgflesk: La menn kjøpe sex! | Kvinnegruppa Ottar

Staten skal aldeles ikke være hallik, skriver debattantene.

Forslaget fra de unge høyrepolitikerne er ikke særlig liberalt. Det er rett og slett menneskefiendtlig.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Lederne i FpU, Unge Høyre og Unge Venstre krever i Aftenposten 10. juli at Regjeringen opphever sexkjøpsloven, helst før valget neste år.

De ønsker å åpne for storstilt sexhandel i Norge, der halliker og bordelleiere skal kunne tjene penger på å leie ut kvinners kropper for seksuell bruk av andre.

Ungdomspolitikerne hevder at det å bli gjort om til en lovlig omsettelig vare, vil gjøre hverdagen tryggere for dem som blir prostituert.

Dessverre har de ikke har tatt seg bryet med å undersøke forholdene i land der legaliseringseksperimentet er i full gang.

Lite snakk om sexkjøperen

Vold mot prostituerte øker i land hvor bordeller legaliseres. Forholdene kan best karakteriseres som kaotiske og farlige.

Aggressiv markedsføring gjør at flere menn kjøper sex. Lysten på unge kvinner og jenter er nærmest ubegrenset, og for halliker gir det enda mer profitt å få fatt i flere.

Derfor er det stor økning i antall mindreårige som selges både i det regulerte og i det uregulerte markedet. I New Zealand fortviler flere politikere over situasjonen og innrømmer at de har mistet oversikten over utenlandske prostituerte og mindreårige, etter at de i 2003 legaliserte prostitusjon.

I Tyskland mener politiforbundet at legalisering av bordeller har gjort det vanskelig å kontrollere for kriminalitet og tvang.

Den aller viktigste aktøren i sexindustriens milliardomsetning er helt fraværende i de politiske utspillene. Det synes nesten som at de ser for seg at de prostituerte utfører prostitusjon på egen hånd.

Det er sexkjøpere som gjør prostitusjonen lønnsom for bakmennene

Men det er sexkjøperen som trakasserer, truer, spytter, urinerer, slår, lugger og dreper, og det er han som gjør prostitusjonen lønnsom for bakmennene.

Staten skal ikke være hallik

Høyresiden støtter seg på Amnestys rapport om sexkjøpslovens negative konsekvenser. Amnesty har forlatt sin posisjon som menneskerettighetsforkjemper og kjemper istedenfor rettighetene til halliker og horekunder.

Deres «rapport» ble av Dagbladets journalister avdekket som et rent bestillingsverk - blant annet ble kilder som ikke passet inn, kuttet vekk.

Et grunnlag for liberalistisk politikk må være at retten til personlig frihet skal gjelde for alle, og ikke bare mannen som ønsker å kjøpe seg seksuell tilfredsstillelse. Det er statens oppgave å sikre trygghet: Først når man er trygg, kan man oppleve en personlig frihet.

Staten skal ikke være hallik

Staten må derfor sørge for at de som er utsatt for tvang kommer ut av situasjonen, og staten skal aldeles ikke være hallik og tilrettelegge for at tvangen kan fortsetter.

Forslaget fra de unge høyrepolitikerne er derfor ikke særlig liberalt. Det er rett og slett menneskefiendtlig.

Regjeringen har evaluert den norske sexkjøpsloven. Rapporten fra 2014 viser at loven virker, volden mot prostituerte har ikke økt og den groveste volden er kraftig redusert. Samtidig har loven ført til endrede holdninger, og færre menn kjøper sex.

Forbudet mot sexkjøp og menneskehandel, og håndheving av hallikparagrafen har bidratt til at Norge er blitt et mindre attraktivt land for prostitusjonsbasert menneskehandel. Sexkjøpsloven må derfor hegnes om og styrkes.

Få med deg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter


Podkast: Seksuelle overgrep - og tiden etter

Ane Vangens (20) overgrepsmann ble nylig dømt til fire ås fengsel.

Camilla anmeldte to voldtekter i løpet av ett år, men begge sakene ble henlagt.

Sammen med Lisa Arntzen, sosionom i Dixi, gjester de oss for å fortelle om tiden etterpå.


Mer om sexkjøpsloven?