Debatt

Tvilsom journalistikk

  • Regissør
  • Forf>
  • Av <forf>geir Ove Kvalheim<

NAZIST. Den 7. juni får en stornazist anledning til å rette alvorlige beskyldninger mot meg. Over en side blir jeg med fullt navn fremstilt som en svindler.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

SPØRSMÅL. Hvis dette er et eksempel på hvordan Aftenposten nå utfører sin journalistiske oppgave, er det svært bekymringsfullt. Avisens journalist kontaktet meg kl. 18.15 dagen før oppslaget skulle trykkes. Hun forklarte at hun hadde deadline kl. 19.00, og at hun ville stille meg et par spørsmål nå som hun var i ferd med å avslutte artikkelenJeg oppfattet hennes spørsmål som tendensiøse og usaklige, og ga uttrykk for at jeg overhodet ikke godtok premisset for hennes vinkling av disse spørsmålene. Jeg sa at dette var en sak jeg hadde arbeidet med i mange år, at jeg hadde infiltrert et farlig miljø i Europa, og at det var umulig for meg å gi en detaljert forklaring om en så kompleks sak gjennom en kort samtale.

Tilbudt alt materiale.

I Aftenposten står dette gjengitt med at "Kvalheim svarer motsigende og unnvikende på våre spørsmål". Jeg forklarte henne at disse beskyldningene var noe stornazisten Fredrik Jensen hadde forsøkt å rette mot meg i halvannet år.Jeg tilbød henne derfor å sende en journalist hjem til meg, så skulle jeg gjøre absolutt alt mitt materiale tilgjengelig for henne: Videoopptak, skjulte opptak, lydbånd, dokumenter og fotografier. Da kunne hun selv se hvordan saken egentlig hang sammen.Hun takket nei. Hun har altså gjort seg til ropert for en stornazist i stedet for å utøve sunn kildekritikk.Det såkalte gjeldsbrevet som Jensen viste henne, forfalt høsten 2000. Valget jeg den gang tok med å godta denne ordningen var, tross sin plassering i en etisk gråsone, tvingende nødvendig for å slippe inn i en hermetisk lukket krets. I disse syv årene har Jensen aldri politianmeldt denne påståtte "svindelen". Heller ikke saksøkt meg, ettersom han selv vet hvordan tingene henger sammen.

Taus i syv år.

Når han så etter syv års taushet rundt dette går ut med harde beskyldninger mot den eneste han vet kan avsløre deler av hans nettverk og aktiviteter, dagen etter at han selv er kommet i søkelyset i internasjonal presse som en del av dette nettverket, ringer det da ingen alarmklokke hos Aftenpostens journalist? Jensen er en kjent nazist som har vært overvåket av politiet under mistanke om å ha hjulpet en krigsforbryter som har torturert 500 barn, kvinner og forsvarsløse fanger til døde. Wiesenthalsenteret vil nå aktivt forsøke å få Jensen stilt for krigsforbryterdomstolen. Dette visste Aftenpostens journalist.

Tilstrekkelig faktasjekk?

Samtidig takker hun nei til å få innsyn i det avslørende materialet som finnes, fordi hun heller vil holde tidsfristen for sin artikkel. Mente hun virkelig at fakta i saken var tilstrekkelig sjekket? At hennes kildekritikk var god nok? De grepene jeg valgte å gjøre for å få innpass i Fredrik Jensens nettverk, tar jeg selvkritikk på. De moralske vurderingene var vanskelige, men saken og muligheten unik. Dette forsvarer likevel ikke at Aftenpostens journalist opptrer så kritikkverdig. Jeg mener at hun har satt meg og min families sikkerhet i fare, og kopi av mitt materiale leveres derfor nå til politiet. Av hensyn til dette velger jeg å avstå fra videre kommentarer i denne saken.

Stort og mektig nettverk.

Jensens nettverk er stort og mektig, og han vil sikkert fortsette med grove beskyldninger, fulgt av hans "beviser". Dette er jo nettopp deres metode. Alle mulige beskyldninger vil dukke opp i et forsøk på å pulverisere min troverdighet og derved ufarliggjøre informasjonen jeg har om Jensens nettverk. Selv kan jeg dokumentere de egentlige forholdene, og jeg ser frem til å møte Jensen i en hvilken som helst norsk rettssal. Husk at Aftenposten ble tilbudt førsteretten til alt mitt materiale før dette ble overlevert til politiet, men takket nei! Avslutningsvis vil jeg presisere at jeg under mitt øvrige arbeid med de norske frontkjemperne og rettsoppgjøret har intervjuet mer enn 60 norske veteraner. Jeg har ingenting å utsette på dem. Dette handler om Fredrik Jensen og hans europeiske nettverk.

Les også

  1. Frontkjempere til sak mot filmskaper

  2. Tysk politi: Nordmann skjulte "Doktor død"

Nyhetsbrev Vil du ha tips om ukens beste debatter?

Les mer om

  1. Debatt