Å komme hjem med en sprellfersk baby markerer starten på en ny og kaotisk tilværelse for nybakte foreldre. Med ett har man ansvaret for et lite menneske, en rynkete, rosa bylt som er helt avhengig av deg for å holde seg i livet. Da er det viktig å kunne litt om hvordan å ta vare på babyer.
På helsestasjonen får du god og kyndig hjelp. Og mens du venter på å komme inn til helsesøster, ligger magasinet BAM Spedbarn lett tilgjengelig.
Det var i dette bladet jeg kom over en svært uheldig, og direkte farlig, påstand.
Livsfarlig råd om alternativ medisin
I artikkelen«Alternativer til antibiotika» hevdes det av daglig leder for Alternativ Medisin på Røa, Anne Karin Gjørtz, at «naturmedisin kan være fint å bruke på barn ved akutte infeksjoner i for eksempel hals, øre og øye. Barn mellom 0 og 1 år kan få både naturmedisin og homøopati.»
Påstanden får stå uimotsagt. Det gjør meg direkte forbannet.
I ytterste konsekvens kan råd som dette koste barnet ditt livet. Det fikk et ektepar i USA erfare i sommer, da deres 1,5 år gamle datter døde av noe så til vanlig harmløst som en ørebetennelse.Paret hadde behandlet datteren med naturmedisin og homøopatiske midler, og til tross for at allmenntilstanden til barnet ble stadig verre, hadde de ikke oppsøkt lege.
Resultatet ble en hjernehinnebetennelse som førte til en svært smertefull død for den lille jenta.
Antibiotikaresistens reelt problem, men...
Homeopati har ingen bevist effekt utover placeboeffekten, og bør derfor holdes langt unna små og sårbare barn som ikke kan velge selv.
Er barnet sykt, er det legen som er best kvalifisert til å vurdere hvilken behandling som trengs.
Antibiotikaresistens er et reelt problem, men det er legen som best kan avgjøre om antibiotika er nødvendig. Ofte går sykdommen også over av seg selv.
Nybakte foreldre får søstermagasinet trykket i hendene
BAM kommer ut én gang i året, i et opplag på 60 000. Tilfeldigvis omtrent akkurat så mange eksemplarer som det fødes barn hvert år her i Norge.
BAM Nyfødt, et søstermagasin fra samme utgiver, får alle mødre trykket i hånden i det de trilles ut fra fødestua.
Jeg er antagelig ikke alene om å ha antatt at informasjonen som står i disse bladene har vært innom en form for kvalitetssjekk.
Det minste vi bør kunne forvente er at informasjonen ikke er direkte helsefarlig, særlig med tanke på at de ligger lett tilgjengelig på venterommene hos alle landets helsestasjoner.
Å nøre oppunder en skepsis til medisin med dokumentert virkning er både unødvendig og uansvarlig, og er ikke noe nybakte og usikre foreldre bør få servert rett i fanget.
Redaktøren av foreldre.no har lest innlegget. Her svarer hun på kritikken:
Få med deg og delta i de beste og viktigste debattene — følg Aftenposten meninger på Facebook og Twitter
Vi risikerer at fremtidige generasjoner blir uten effektiv medisin.
Fremveksten av bakterier som ikke kan behandles, er i ferd med å bli en av helsevesenets største utfordringer.